Στη διαπίστωση πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, κινώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος δύο χωρών.
Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφήμιζε το πρωί της Δευτέρας, 11 Ιουλίου, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε οδηγίες για «σθεναρή υποστήριξη» στην Ισπανία και την Πορτογαλία κατά την συνεδρίαση του Eurogroup που θα επακολουθούσε.
Συνέβη ακριβώς το αντίθετο…
Οι υπουργοί Οικονομικών διαπίστωσαν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία «δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα” για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους».
Ετσι, η εντολή Τσίπρα προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν ευοδώθηκε αφού οι εταίροι στοιχήθηκαν όλοι πίσω από την ίδια γραμμή: στις χώρες που δανείζονται πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και οι συμφωνίες.
Είναι πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο, αφού και η ίδια φοβάται ότι στη νέα αξιολόγηση του προγράμματος που θα γίνει και στην Ελλάδα θα επιβληθούν μέτρα σε περίπτωση υπερβολικών ελλειμμάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Ecofin, εντός των επόμενων 20 ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο το ύψος των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι κυρώσεις αυτές δε θα ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ των χωρών αυτών. Η Ισπανία και η Πορτογαλία καλούνται να απαντήσουν στην Επιτροπή μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι μετά την οικονομική κρίση η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διανύσει πολύ δρόμο και σήμερα οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει μέσα από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις προσπάθειες των δύο χωρών να εξέλθουν από την κρίση. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι και οι δύο χώρες παρεξέκλιναν από το στόχο τους να μειώσουν, εντός των προθεσμιών, τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Ο Β. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τις επόμενες δέκα μέρες η Επιτροπή θα αναμείνει τα επιχειρήματα και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους και δεν έκρυψε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναστολής κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ο Β. Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ παρά μόνο έπειτα από ένα χρόνο. Ως εκ τούτου, είπε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν όλο το χρόνο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν την κατάσταση και να μη χάσουν μέρος των ευρωπαϊκών πόρων.
«Το Συμβούλιο βρίσκεται στην ίδια σελίδα με την Επιτροπή και δεν είχαμε κανένα δράμα σήμερα», ανέφερε από την πλευρά του ο Πίτερ Καζιμίρ, ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας που έχει την Προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο. «Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα βρεθεί μια έξυπνη λύση, ένας καλός συμβιβασμός» ανέφερε ο ίδιος.
Γιατί επιβάλλονται κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία
Η Κομισιόν είχε δώσει εντολή για κυρώσεις εναντίον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από τις 7 Ιουλίου, διαπιστώνοντας ότι η Μαδρίτη έχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2015 5,1% του ΑΕΠ ενώ θα έπρεπε να έχει 4,2%.
Επίσης, η Λισαβόνα έχει έλλειμμα 4,4% ενώ θα έπρεπε να έχει 2,7%, όπως είχε συμφωνηθεί.
Η διαδικασία επιβολής προστίμων που επικύρωσε το Ecofin ανοίγει τον δρόμο σε κυρώσεις οι οποίες θα επιβληθούν στις δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
Η Ισπανία δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη, περίπου ένα μήνα μετά τις εκλογές, ενώ η Πορτογαλία, η οποία κυβερνάται από μια συμμαχία της Αριστεράς, αρνείται να «πληρώσει» για την ανακεφαλαιοποίηση μιας μόνο μεγάλης τράπεζας, της Banco Internacional do Funchal S.A. (Banif), που προκάλεσε ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους και είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη ισπανική κυβέρνηση.
Όχι μεγάλα πρόστιμα
Ωστόσο, οι κεφαλές του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Μισέλ Σαπέν επέμειναν ότι δεν πρόκειται για «κυρώσεις», προφανώς για να απαλύνουν τις εντυπώσεις.
Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υπολογίσουν τι έγινε με τους προϋπολογισμούς τους και να διεκδικήσουν κάποια χάρη από τις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά της η Κομισιόν έχει περιθώριο 20 ημερών για να καθορίσει τις κυρώσεις οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από 0-0,2 του ΑΕΠ των δύο χωρών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ φάνηκαν όλοι στην ίδια γραμμή: δεν υπάρχει περίπτωση για μια χώρα να μη σέβεται τους κανόνες και τις συμφωνίες αλλά, από την άλλη, δεν υπάρχει θέμα πολύ σκληρών κυρώσεων. «Δεν πρέπει να επιβάλλουμε στην Πορτογαλία υπερβολική πειθαρχία» δήλωσε ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν.