Εκρηκτικό μίγμα που θα απειλήσει να τινάξει τους δημοσιονομικούς στόχους στον αέρα αποτελούν από τη μια οι «συμπυκνωμένες» φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 20 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου και από την άλλη η φοροδιαφυγή που έχει πια ως «καταλύτη» τους πολύ υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ.
Με βάση το τεχνικό Μνημόνιο, που ήρθε στη δημοσιότητα στα μέσα της εβδομάδας, κλειδί για την αποφυγή της ενεργοποίησης του «κόφτη» θα είναι η πορεία των δημόσιων εσόδων, όπου μέχρι στιγμής έχουν γίνει όλα τα λάθη των προηγούμενων ετών.
Η προθεσμία για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, όπως προβλέπεται από το νόμο, δηλαδή μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους, παραβιάστηκε και φέτος και η περίοδος υποβολής λήγει τελικά την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου. Το γεγονός αυτό από μόνο του περιορίζει το χρόνο αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος, που είναι 12 δισ. ευρώ, στους έξι μήνες. Με βάση τα προβλεπόμενα, ο φόρος θα αποπληρωθεί σε τρεις δίμηνες δόσεις, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για την αποπληρωμή σε έξι ή επτά μηνιαίες δόσεις.
Παράλληλα, από τον Ιούλιο μισθωτοί και συνταξιούχοι είδαν στα εισοδήματά τους την αυξημένη παρακράτηση φόρου, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, ενώ οι πιο υψηλόμισθοι είχαν μείωση και από την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Η αυξημένη παρακράτηση από την αρχή του χρόνου αφαιρεί άλλα 450-500 εκατ. ευρώ από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για το δεύτερο μισό του χρόνου.
Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, «πλούσιοι» θα υποστούν επίσης ελέγχους και κατασχέσεις για χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο την αύξηση των εισπράξεων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ακόμη 2,65 δισ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εκκαθαριστεί μέσα στον Αύγουστο και αναμένεται ότι θα πληρωθεί σε λιγότερες δόσεις (τέσσερις, αντί πέντε ή έξι) από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Τον Οκτώβριο θα έρθουν και τα τέλη κυκλοφορίας, απ’ όπου αναμένεται να εισπραχθούν άλλα 1,1 δισ. ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Την ίδια ώρα βέβαια το 70% των κατασχετήριων λογαριασμών για ασφαλιστικές εισφορές επιστρέφει με μηδενικές εισπράξεις ενώ τα ληξιπρόθεσμα προς τις εφορίες τον Μάιο, πριν αρχίσουν να πληρώνονται οι φετινοί φόροι, έχουν φτάσει τα 88,9 δισ. ευρώ. Τα φαινόμενα αυτά δείχνουν ότι πριν πληρωθούν οι φουσκωμένοι φετινοί φόροι η φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει προ πολλού εξαντληθεί.
TΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής