Oπως προκύπτει από στοιχεία της AirDNA, της ιστοσελίδας, δηλαδή, που αναλύει δεδομένα της επίμαχης πλατφόρμας, η μέση ημερήσια τιμή μίσθωσης μιας κατοικίας στην Αθήνα υπολογίζεται σε 44 ευρώ, όταν το κόστος στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας -σύμφωνα με τη γερμανική μηχανή αναζήτησης HRS- «άγγιξε» το 12μηνο του 2017 τα 103 ευρώ/ημέρα (αύξηση 9,6% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο). Πρόκειται για μία διαφορά που, όπως σπεύδουν να επισημάνουν στον Ελεύθερο Τύπο οι υποστηρικτές της οικονομίας του διαμοιρασμού, είναι πολύ σημαντική.
Χάσμα παντού
Το ίδιο… χάσμα τιμών μεταξύ ξενοδοχείων και καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης εντοπίζεται και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με τη Statista, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από τις δύο παραπάνω πηγές -HRS και AirDNA-, οι διαφορές, για παράδειγμα, σε Νέα Υόρκη, Τόκιο και Τορόντο είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο υπολογίζεται σε 306 ευρώ, 240 ευρώ και 220 ευρώ αντίστοιχα, όταν το κόστος διαμονής σε κάποιο κατάλυμα της Airbnb κυμαίνεται πέριξ των 187 ευρώ, 191 ευρώ και 93 ευρώ. Eνας ταξιδιώτης, δηλαδή, μπορεί να εξοικονομήσει έως και 119 ευρώ, 49 ευρώ και 127 ευρώ από τη διαμονή του σε έναν από τους παραπάνω δημοφιλείς προορισμούς.
Υπερφορολόγηση
«H υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχει ως συνέπεια υψηλότερες τελικές τιμές κατά 2,20% έως 6,77%, προκειμένου να επιτευχθεί αντίστοιχο ποσοστό κέρδους με τους ανταγωνιστές τους». Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης της Grant Thornton, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), προβάλλοντας, παράλληλα, την ανάγκη εφαρμογής ενός κοινού τρόπου φορολόγησης ξενοδοχείων και καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού, που δύναται να δημιουργήσει εισροή εσόδων για το Δημόσιο κατ’ ελάχιστον 341 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Σπίτι μου 2»: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και κριτήρια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
«Η προώθηση της φορολογικής ισότητας στον τουρισμό και γενικά η ορθή αξιοποίηση της οικονομίας διαμοιρασμού στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν δυνατότητες αναδιανομής των φορολογικών βαρών προς όφελος των ασθενέστερων, θα βελτιώσουν τον υγιή ανταγωνισμό, θα δημιουργήσουν ώθηση στις υποδομές που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και εντέλει θα ενισχύσουν το σύνολο της οικονομίας», καταλήγει χαρακτηριστικά.
Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση, πάντως, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να υποβάλλονται φέτος την άνοιξη και θα φορολογηθούν με την κλίμακα των ενοικίων (15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% από 12.000 έως 35.000 και 45% από 35.000 ευρώ και πάνω). Σε περίπτωση, δε, που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες – πλην κλινοσκεπασμάτων-, το εισόδημα θα λογίζεται ως απόρροια επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 ευρώ έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ. Τέλος, το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες θα φορολογείται με συντελεστή 29% (επιχειρηματική δραστηριότητα).
Εισόδημα
Ενα έξτρα εισόδημα, που ξεπερνά τα 551 ευρώ/μήνα, μπορούν να κερδίσουν όσοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb. «Το οικονομικό δέλεαρ, σε συνδυασμό με την υψηλή πληρότητα, δικαιολογεί το… ρεύμα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα ο συγκεκριμένος τρόπος αξιοποίησης ακινήτων», τονίζουν στον «Ε.Τ.» παράγοντες του εγχώριου real estate, σημειώνοντας πως πολλά μεσιτικά γραφεία έχουν υποχρεωθεί να αποσυρθούν από το κομμάτι των μακροχρόνιων μισθώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενεργές αγγελίες στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν, για παράδειγμα, πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500. Σύμφωνα με το ΞΕΕ, μάλιστα, στην αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 50 αντίστοιχες με την Airbnb πλατφόρμες, ανεβάζοντας τις προς βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίες στην πρωτεύουσα σε περισσότερες από 12.000.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]