Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, η οποία οδήγησε στην παραίτηση πέντε μελών, το διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου αποφάσισε να αναστείλει την αποχή από τη σχετική διαδικασία, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών μία φορά την εβδομάδα (μέχρις ότου να εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος προβλέπει διενέργεια πλειστηριασμών κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα). Μόνον οι τράπεζες, άλλωστε, σχεδιάζουν να «ανεβάσουν» στην επίμαχη πλατφόρμα περισσότερα από 18.000 ακίνητα μέσα στο 2018, γεγονός που θα τις επιτρέψει αφενός να… αποκαλύψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αφετέρου να πιάσουν τον ετήσιο στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων.
Πώς ψήφισαν
Πιο αναλυτικά, κατά τη γενική συνέλευση:
● 158 συμβολαιογράφοι ψήφισαν υπέρ της αναστολής της αποχής και επιπλέον: α) του ελέγχου για την τήρηση των δεσμεύσεων των τριών υπουργών, β) της άμεσης σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής για τη βελτίωση των συνθηκών διενέργειας των πλειστηριασμών και γ) της σύγκλησης νέας γενικής συνέλευσης το αργότερο έως τις αρχές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.
● 7 συμβολαιογράφοι ψήφισαν τη λήξη της αποχής, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, άτυπη την επίμαχη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και ζητώντας την επικύρωση της απόφασης στην επόμενη Γ.Σ.
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
● 36 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της αποχής για την πρώτη κατοικία έως του ποσού των 300.000 ευρώ.
● 37 ψήφισαν να συνεχιστεί η αποχή, όπως είχε αποφασιστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Δύο μήνες διορία
«Με τη σημερινή απόφαση δίδεται 2μηνο περιθώριο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που πρόσφατα έδωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί της, τόσο για αυτόφωρες συλλήψεις όσων επιτίθενται σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών όσο και για αλλαγή στο πλαίσιο διεξαγωγής τους», σχολίαζαν χαρακτηριστικά συμβολαιογράφοι που συμμετείχαν στη συνέλευση. Υπενθυμίζεται ότι οι σύλλογοι υποχρεώθηκαν να απέχουν από τους πλειστηριασμούς -είτε αυτοί διεξάγονται με φυσικό είτε με ηλεκτρονικό τρόπο- μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από πλευράς συλλογικοτήτων. Η απόφασή τους αυτή, μάλιστα, είχε προκαλέσει την οργή της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για στέρηση της δυνατότητας λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, που υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και αντίκειται στο Σύνταγμα.
Πρώτα οι έχοντες
«To 2009 έγιναν 58.849 πλειστηριασμοί, μηδέν αντίδραση! Το 2017 έγιναν 6.900, με πολλαπλάσια NPLs και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται, στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων, υπονομεύοντας τράπεζες, χρηματοδότηση, οικονομία, ανάκαμψη. Ποιος ωφελείται;». Το tweet του επικεφαλής της ΕΕΤ και προέδρου της Eurobank, κ. Νίκου Καραμούζη, επιβεβαιώνει την πρόθεση σύσσωμης της τραπεζικής αγοράς οι πλειστηριασμοί να αφορούν -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- σε μεγάλα ακίνητα εχόντων πλην… εξαφανισμένων δανειοληπτών.
Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο τραπεζικά στελέχη, αυτά είναι πιο ελκυστικά στους επενδυτές, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες κατάθεσης προσφοράς από πλευράς τους.
Οπως, ωστόσο, αποκάλυψε ο κ. Καραμούζης, δεν υφίσταται καμία άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης -τραπεζιτών, έτσι ώστε να εξαιρούνται από την e-πλατφόρμα οι πρώτες κατοικίες, τα εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα, με πλαφόν τα 300.000 ευρώ. «Υπάρχει μόνο η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μεταγενέστερα οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με νομικές πηγές, η δήλωση αυτή ανοίγει το «παράθυρο» για εκπλειστηριασμό ακινήτων και οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου