Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει μια νέα λίστα προόδου με τα περίπου 63 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που μένουν ανοιχτά πάνω στην οποία θα βασιστούν και οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από αύριο στην Αθήνα με την έλευση της ηγεσίας των ομάδων των δανειστών.
Για τα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά θέματα φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά προχώρησε σε μεγάλες εκπτώσεις για να έχει συμφωνία.
Στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της επιχείρησης μετά από σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα πουληθούν σε ιδιώτες οι μονάδες στο Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή καθώς και σύγχρονες οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4. Επίσης θα δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί).
Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά την Τετάρτη 29 του μήνα υπάρχει εκ των προτέρων δέσμευση για μαζικές πράξεις πρώτα για δάνεια κακοπληρωτών και στη συνέχεια και των υπολοίπων ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων.
Στις αποκρατικοποιήσεις αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για κλείσιμο του θέματος του Ελληνικού πριν το τέλος του χρόνου αλλά και πλήρη λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων στις αρχές του 2018 ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας.
Πιο δύσκολο θέμα είναι η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς τα 260 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει ως εξοικονόμηση από την ανασκόπηση δαπανών είναι αβέβαιο αν καλύπτει τη χρηματοδότηση εκτός των πολυτεκνικών και άλλων επιδομάτων που βρίσκονται υπό επανεξέταση όπως τα αναπηρικά, τα επιδόματα κατοικίας και τα μεταφορικά.
Στα τέσσερα αυτά θέματα αλλά και τα υπόλοιπα 60 προαπαιτούμενα (με εξαίρεση της προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές που έχει ήδη αναβληθεί για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση) θα πρέπει να υπάρξουν μέσα στην εβδομάδα οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
Τότε μόνο θα μπορούν οι θεσμοί να εισηγηθούν πολιτική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 4 του μήνα ώστε να οριστεί και η δόση που θα πάρει η Ελλάδα με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Ικανοποίηση Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν θα πάρει και τα 86 δισ.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο του δανείου των 86 δισ. ευρώ εξέφρασε ο επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Οπως είπε, μέχρι στιγμής, ο ΕΜΣ έχει εκταμιεύσει περίπου 40 δισ. ευρώ και θα υπάρξουν περισσότερες εκταμιεύσεις έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά συνολικά σημαντικά κάτω από 86 δισ. Επίσης, θύμισε και τη συνθήκη που αποφασίστηκε από το Eurogroup τον Μάιο του 2016 ότι ορισμένα από τα αχρησιμοποίητα χρήματα του προγράμματος ESM θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας από άλλους πιστωτές όπως π.χ. το ΔΝΤ.
Δεν παρέλειψε όμως να θυμίσει ότι προϋπόθεση για μια τέτοια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος είναι ότι αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος ΕΜΣ και ότι συμφωνούν όλα τα άλλα κράτη μέλη του ευρώ. Η αντικατάσταση ακριβότερων δανείων με φθηνότερα δάνεια ΕΜΣ θα βοηθούσε στην αειφορία του χρέους της Ελλάδας.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου