Του ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον Πέτρου Κασφίκη
Πηγές από το Ταμείο σημειώνουν χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός, παραπέμποντας μάλιστα στην έκθεση που ενέκρινε το Εκτελεστικό του Συμβούλιο στις 20 Ιουλίου. Σε αυτή την συμφωνία η Ελλάδα έχει αναλάβει την δημοσιονομική υποχρέωση έναντι του Ταμείου να επιτύχει πλεόνασμα 2,2% και όχι 3,5% για το 2018. Εφόσον, λοιπόν, το (Fiscal Monitor Report) προβλέπει πως το ελληνικό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,2%, γίνεται σαφές πως για το ΔΝΤ δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό που οδηγεί στην λήψη νέων μέτρων.
«Ο στόχος του 2,2% για το 2018 είναι ο αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα. Αν πιαστεί αυτός, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό» διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ θα ζητήσει από την Ελλάδα να λάβει μέτρα μόνο αν δεν καταφέρει να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο του 2,2%. Ένα τέτοιο, όμως, σενάριο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.
Δεν βλέπουν οι Ευρωπαίοι δημοσιονομικό κενό
Εκτός από το πρόγραμμα του Ταμείου, η Ελλάδα βρίσκεται και στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ESM, το οποίο όντως έχει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% για το 2018. Τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς τα προγνωστικά και τον δυο συμφωνούν πως η χώρας μας θα καταφέρει να πιάσει τον επίμαχο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2018.
Τι θα γίνει αν τελικά δικαιωθούν οι Κασσάνδρες
Το μεγάλο, όμως, ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει αν τελικά δικαιωθούν οι «κασσάνδρες» του Ταμείου και η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2018. Σε αυτή την περίπτωση όντως θα εντοπίζεται στο πρόγραμμα του ESM ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1,3%, το οποίο θα απαιτεί μέτρα ύψους 2,4 δις. ευρώ για να καλυφθεί.
Και για αυτήν, όμως, την δυσάρεστη εξέλιξη φαίνεται πως υπάρχει ένα περιθώριο ευελιξίας, το όποιο μάλιστα προβλέπεται και από την συμφωνία του Ιουλίου, την οποία έχει εγκρίνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
«Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου (2,2%) αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM (3,5%), οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν».