Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εμφανιστούν τα 7,5 δισ. της δόσης από το δάνειο του ΕΜΣ στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ μετά και τη σημερινή έγκριση του αναθεωρημένου Μνημονίου και της δόσης από το διοικητικό συμβούλιο του μηχανισμού. Η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί κατά την αυριανή δεύτερη ημέρα της ετήσιας συνόδου του Δ.Σ. του ΕΜΣ ώστε να κινηθούν και οι διαδικασίες για το έμβασμα του ποσού προς την Ελλάδα που αναμένεται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
Έγκριση
«Σήμερα εγκρίναμε ομόφωνα το συμπλήρωμα του Μνημονίου του περασμένου καλοκαιριού που θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να φέρει σε πέρας η Ελλάδα, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΜΣ. Οπως τόνισε, το αναθεωρημένο Μνημόνιο θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο του καλοκαιριού του 2015 και εφεξής θα αποτελεί τη συμφωνία που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα. «Μετά από αυτό ανοίγει ο δρόμος για να εγκριθεί στη συνεδρίαση που θα έχουμε αύριο το πρωί η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ η οποία θα πρέπει να εκταμιευτεί γρήγορα προς την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο Μηχανισμός καθίσταται πλέον ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας έχοντας εκταμιεύσει προς τη χώρα μας περίπου 160 δισ. ευρώ. Τόνισε επίσης ότι με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα έχει κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της βιωσιμότητας του χρέους και παράλληλα ένα σημαντικό ποσό από τους τόκους που θα πλήρωνε αν αναχρηματοδοτούσε το χρέος της από τις αγορές.
Βόμβα ΔΝΤ
Εκπληξη -μάλλον δυσάρεστη για το πάνελ- αποτέλεσε η απάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετά τη λύση που έχει προταθεί από τον ΕΜΣ για την ελάφρυνση του χρέους.
«Ποια λύση εννοείτε;», απάντησε, για να συνεχίσει: «Μπορείτε να θεωρήσετε ως απάντηση την ερώτησή μου», είπε για να συνεχίσει ότι όταν έρθει η ώρα το Ταμείο θα επανεξετάσει τις προβλέψεις που έχουν γίνει, τη χρηματοδότηση του προγράμματος, τα δεδομένα για το χρέος και στη συνέχεια θα εξετάσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Νωρίτερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Τζέρι Ράις δήλωνε ξεκάθαρα ότι βασικό προαπαιτούμενο του Ταμείου σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές του ελληνικού προγράμματος θα είναι και οι αλλαγές στα εργασιακά, δηλαδή η θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας και η επανεξέταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως άλλωστε προβλέπεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»