Τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια που έστειλε τις τελευταίες ημέρες η ΑΑΔΕ υπενθυμίζοντας την οφειλή και το ενδεχόμενο λήψης αναγκαστικών μέτρων εναντίον του φορολογούμενου για όσους γνωρίζουν έχουν ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση.
Οι ειδοποιήσεις θα παραληφθούν από όλους όσοι δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση ανεξάρτητα αν το ύψος της είναι 5 ευρώ ή 1.000 ευρώ αλλά η διαδικασία εξελίσσεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Πρώτα έρχεται μια γραπτή ή ηλεκτρονική ειδοποίηση η οποία φτάνει περίπου 20 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας της δόσης.
Αυτό συνέβη με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.
Το ραβασάκι ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο για την οφειλή του, η οποία έχει πάρει πλέον και τη νόμιμη προσαύξηση του 0,73%, και τον καλεί είτε να πληρώσει είτε να ρυθμίσει την οφειλή του σε διάστημα 15 ημερών από την κοινοποίηση της οφειλής.
Αν το διάστημα αυτό παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, τότε η οφειλή εμφανίζεται στη μερίδα του στο TAXISnet ως «ληξιπρόθεσμη οφειλή εκτός ρύθμισης». Παράλληλα στέλνεται μια νέα ειδοποίηση η οποία προειδοποιεί πλέον πιο αυστηρά για το ενδεχόμενο λήψης αναγκαστικών μέτρων εκ μέρους της ΑΑΔΕ και σε πιο απλά λόγια την κατάσχεση του τραπεζικού του λογαριασμού ή σε ακραίες περιπτώσεις και της προσωπικής του περιουσίας.
Ατύπως δίνεται μια νέα προθεσμία άλλων 15 ημερών στο φορολογούμενο να διευθετήσει την οφειλή του. Αν ούτε και τότε ο φορολογούμενος συμμορφωθεί και δεν διευθετήσει την οφειλή του, τότε μπαίνει στην «κόκκινη ζώνη».
Αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ μέσα σε διάστημα πάνω από τρεις μήνες μετά την πρώτη ειδοποίηση μπορεί να δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να μπλοκάρεται και το ποσό που οφείλεται να εισπράττεται αυτόματα. Μέχρι και το τέλος Ιουνίου έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα για 951.114 περιπτώσεις οφειλών προς την εφορία ενώ οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ φτάνουν τα 3,8 εκατομμύρια.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Τι μπορεί να κάνει ο φορολογούμενος
Η μόνη λύση που υπάρχει πλέον για τον φορολογούμενο που έχει πραγματική αδυναμία πληρωμής είναι η λεγόμενη «πάγια ρύθμιση» των 12 έως 24 δόσεων που βρίσκεται σε δύο εκδοχές.
Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση που μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στην εφορία πριν κάποια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη όπως προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου 4152/2013. Η μορφή αυτή της πάγιας ρύθμισης μπορεί να χρησιμεύσει σε όσους κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά βλέπουν από τώρα ότι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση που θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Η δεύτερη εκδοχή της πάγιας ρύθμισης είναι αυτή που γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση του φορολογούμενου μέσω του TAXISnet (νόμος 4174/2013). H ρύθμιση αυτή ταιριάζει στους περίπου 760.000 φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αφού για να ενταχθεί κάποιος θα πρέπει να έχει ήδη μία ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Και στις δύο πάγιες ρυθμίσεις προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τις εκκαθαριστικές και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας 5ετίας. Αν δεν το έχει κάνει, μπορεί να το κάνει εκπρόθεσμα (επιφορτιζόμενος και με τις ανάλογες προσαυξήσεις) πριν κάνει την αίτηση ένταξης στην πάγια ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποδείξουν με τα ανάλογα δικαιολογητικά την οικονομική αδυναμία του ενδιαφερόμενου να εξοφλήσει τις οφειλές του με βάση το βασικό χρονοδιάγραμμα των δόσεων.
Στη συνέχεια, αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, το ποσό της οφειλής θα ρυθμιστεί σε 12 δόσεις αλλά η ρύθμιση δεν θα ενεργοποιηθεί πριν από την πληρωμή της πρώτη δόσης που θα πρέπει να γίνει τρεις εργάσιμες μέρες μετά την αίτηση. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι στην πάγια ρύθμιση οι δόσεις θα έχουν επιτόκιο 5%.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου