Οι BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank. Goldman Sachs και HSBC έχουν αναλάβει την συγκέντρωση των προσφορών από υποψήφιους επενδυτές, ενώ στην ανακοίνωση του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υπάρχει πρόκληση προς τους κατόχους ομολόγων έκδοσης του 2014 για ανταλλαγή με τον νέο τίτλο.
Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου. Το αντληθέν ποσό εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ.
Το βιβλίο προσφορών απευθύνεται τόσο σε νέους επενδυτές, όσο και σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019. Η τιμή εξαγοράς των προηγούμενων τίτλων, έχει οριστεί στο 102,6% της ονομαστικής αξίας του κάθε ομολόγου.
Στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η διασφάλιση ενός επιτοκίου χαμηλότερου της έκδοσης του 2014, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.
Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΧΑΑ
Θετικά σημάδια από τους αναλυτές
«Είναι λογικό να δούμε τα ομόλογα που η Ελλάδα θέλει να αγοράσει να διαπραγματεύονται ισχυρά στις δευτερογενείς αγορές» σημειώνει στο Reuters ο Peter Chatwell στρατηγικός αναλυτής της Mizuho. Σύμφωνα με τον ίδιο όπως μεταδίδει το capital.gr, «εάν η Ελλάδα θέλει να ενθαρρύνει τους επενδυτές να βγουν από το παλιό 5ετές ομόλογο και να αγοράσουν το νέο 5ετές τότε θα πρέπει να προσφέρει ανταγωνιστική τιμή».
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
«Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε σωστά» σημειώνει από πλευράς του στο Bloomberg ο Mohit Kumar, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην Credit Agricole CIB. «Ψυχολογικά, οι αποδόσεις είναι κάτω από τα επίπεδα που ήταν όταν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές την προηγούμενη φορά. Και είναι μια καλή στιγμή για την έκδοση, καθώς εάν η ΕΚΤ αρχίσει το tapering μετά το καλοκαίρι, τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας θα υποστούν πίεση».
«Έχοντας αποτύχει να επιτύχει κάτι ουσιαστικό για την ελάφρυνση του χρέους ή την ένταξή της στο QE της ΕΚΤ, ο στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα μια “καθαρή έξοδος” από το μνημόνιο, όταν θα λήξει το επόμενο έτος», όπως σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της Eurasia, Mujtaba Rahman. “Αυτό θα είναι το πρώτο σκέλος αυτής της στρατηγικής – να δοκιμάσει την όρεξη της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ταμειακό μαξιλάρι πριν από το επόμενο έτος”
Όπως υπογραμμίζει, εάν η έκδοση προσελκύσει έντονη επενδυτική όρεξη, «θα ενισχύσει όσους στον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται πως μία καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι πιθανή το επόμενο έτος».
Είναι «τέλειο timing», σημειώνει ο Lutz Roehmeyer, διαχειριστής στην Landesbank Berlin Investment GmbH. «Η έξοδος στις αγορές έρχεται μετά την εκταμίευση της δόσης, μετά από τη δήλωση του ΔΝΤ το οποίο είπε ότι είναι πιθανό να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση της S&P και πριν τελειώσει η ΕΚΤ το QE και άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια». Όπως δηλώνει ο Roehmeye στο Bloomberg, ο ίδιος ήδη κατέχει ελληνικά ομόλογα και σχεδιάζει να λάβει μέρος στην νέα έκδοση.
Διαβάστε ακόμα:
Bloomberg: Ο Τσίπρας μετά την αποτυχία του χρέους δοκιμάζει τις αγορές