Αυτή η εβδομάδα μοιάζει ως τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση για να βγει στις αγορές εντός του καλοκαιριού και να στήσει τη φιέστα της προκειμένου να ξεφύγει, επικοινωνιακά, από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη. Αν δεν γίνει η έξοδος στις αγορές εντός της εβδομάδας το εγχείρημα μεταφέρεται πιθανότατα για Σεπτέμβριο κάτι το οποίο δεν θα ήθελε η κυβέρνηση μιας και όπως προμηνύει η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ το φθινόπωρο αναμένεται «καυτό» (βλέπει δημοσιονομικό κενό 1,3 δις ευρώ για το 2018, πιέζει για μέτρα 2,5 δις ευρώ και μείωση αφορολόγητου ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή το 2019 αντί το 2020).
Η ΕΚΤ από τη μεριά της προειδοποίησε πως η έκδοση ομολόγου πρέπει να αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων και όχι επικοινωνιακό «πυροτέχνημα».
«Καίγονται» για αλλαγή ατζέντας
Η σκληρή κόντρα με τη Δικαιοσύνη, οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη αλλά και οι συνομιλίες Καμμένου προκαλούν αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο και τους φέρνουν σε πασιφανή αδυναμία να διαχειριστούν- τουλάχιστον πειστικά- την κατάσταση.
Εξ’ αυτού του λόγου, από το Μαξίμου επιχειρούν να απομειώσουν τη σημασία όσων στοιχείων έρχονται στη δημοσιότητα.
Αφενός με την σκωπτικη και ειρωνική απάντηση στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αφετέρου με την διαρκή απαξίωση της Νέας Δημοκρατίας που όπως λένε επιμένει να θέτει στην κορυφή της ατζέντας την υπόθεση Καμμένου. Όσο για την κόντρα που μαίνεται με τη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει πίσω, αλλά συνεχίζει να πυροβολεί.
Και για όλους τους παραπάνω λόγους, η επάνοδος στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα συνιστά – ειδικά στην παρούσα φάση- την πιο κρίσιμη πτυχή του κυβερνητικού αφηγήματος καθότι «καίγονται» να αλλάξει η ατζέντα στη δημόσια συζήτηση για να μπει φρένο στη και δημοσκοπική φθορά.
Από το κυβερνητικό επιτελείο, βέβαια, τηρούν σιγή ιχθύος. Και δε θέλουν να προεξοφλήσουν αποφάσεις, αλλά ούτε και να δεσμευτούν, φοβούμενοι ότι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά θα γίνουν δέκτες έντονης κριτικής για βεβιασμένες και σπασμωδικές κινήσεις.