Ως γνωστόν, μετά το σάλο που είχε προκληθεί με τα παράβολα που είχαν σταλεί σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. που είχαν πουλήσει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα τους ή είχαν παραδώσει ήδη τις πινακίδες, δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν εντοπιστεί με ανασφάλιστα οχήματα να τα ασφαλίσουν μέχρι και τις 14 Ιουλίου και να γλιτώσουν το πρόστιμο.
Κλιμακωτά
Παράλληλα η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάστιου προανήγγειλε διάταξη με την οποία θα επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με το είδος και τον κυβισμό του οχήματος Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υφυπουργού τα νέα παράβολα θα διαμορφωθούν στα 100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250cc, στα 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα, στα 200 ευρώ για Ι.Χ. κάτω από 1.000cc και στα 250 ευρώ για τα υπόλοιπα Ι.Χ.
Παράλληλα σε αυτή τη διάταξη θα προβλεπόταν η διαγραφή των αρχικών παραβόλων που είχαν σταλεί και η επιστροφή των χρημάτων σε περίπου 9.000 φορολογούμενους που είχαν ήδη πληρώσει το παράβολο των 250 ευρώ από τις πρώτες ημέρες μετά την αποστολή τους.
Μέχρι στιγμής, όμως, ούτε όσοι έχουν ήδη πληρώσει τα παράβολα υπάρχει τρόπος να πάρουν τα χρήματά τους πίσω ούτε όμως και το υπουργείο ξέρει πώς να κινηθεί μετά τις 14 Ιουλίου, οπότε λήγει και η προθεσμία που έχει δοθεί για τα ανασφάλιστα οχήματα, αφού η διάταξη δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Το βέβαιο είναι ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας το υπουργείο θα πρέπει να επανελέγξει τη λίστα για να εντοπίσει ποια από αυτά έχουν ασφαλιστεί και παράλληλα θα πρέπει να διορθώσει και τα λάθη που είχαν γίνει στον πρώτο έλεγχο που είχε λήξει στις 6 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καταβάλλεται προσπάθεια η διάταξη αυτή να ενταχθεί -ως συνήθως- σε οποιοδήποτε από τα νομοσχέδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βουλή για να λήξει το θέμα, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πού θα «κολλήσει» η διάταξη για τα πρόστιμα των ανασφάλιστών οχημάτων.
300.000 ασφαλίστηκαν
Πληροφορίες από τις ασφαλιστικές εταιρίες θέλουν μέχρι και το τέλος Ιουνίου περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ήδη σπεύσει να ασφαλίσουν τα οχήματά τους ώστε να γλιτώσουν από το πρόστιμο. Ωστόσο, από 1, 15 εκατ. ιδιοκτήτες στους οποίους η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει τα «μπιλιετάκια» απομένει πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που φαίνεται ότι δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως οι εν λόγω ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, καθώς δεν έχουν εξοφλήσει ούτε τα τέλη κυκλοφορίας 2017.
Πάντως, στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου έχει καταγραφεί αύξηση περίπου 15% στην παραγωγή ασφαλίστρων αλλά σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο ποσοστό δεν μπορεί να καλύψει τους περίπου 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που «φαίνονται» στο σύστημα ανασφάλιστοι.
Δημοσιοποίηση ελέγχων
Ενα θέμα που απασχολεί τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών είναι αν και κατά πόσο είναι σκόπιμο να δημοσιοποιούνται (όπως έγινε τον Μάιο) εκ των προτέρων οι περίοδοι που θα γίνονται έλεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα. Τούτο διότι με δεδομένη την ευελιξία που έχουν σήμερα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου κάποιοι να σπεύδουν να συνάψουν μηνιαία ή τριμηνιαία συμβόλαια, ώστε το όχημά τους να φαίνεται ασφαλισμένο κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Μάλιστα, τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιριών επισήμαναν στους υφυπουργούς πως δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιούνται πότε θα γίνονται οι έλεγχοι, καθώς τα οχήματα των επιτήδειων θα ασφαλίζονται από 2 έως 6 μήνες και θα κυκλοφορούν κανονικά όλο το χρόνο και βέβαια το σύστημα θα τα «βλέπει» ως ασφαλισμένα…
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου