Απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ούτε τις διασφαλίσεις ούτε τις διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εξάλλου, τόνισε ότι προς το παρόν το Eurogroup δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν τα μέσα του 2018.
«Πρόσφατα είδαμε το Eurogroup να εγκρίνει την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών διατύπωσαν κάποιες σκέψεις σχετικά με τα μέτρα που ενδεχομένως θα λάβουν τον επόμενο χρόνο σχετικά με το ελληνικό χρέος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κερέ.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμη τις διασφαλίσεις που χρειάζεται από τους Ευρωπαίους πιστωτές. «Κατά τη γνώμη μας, η οποία συνάδει με την εκτίμηση του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν έχουν παράσχει ακόμη τα στοιχεία που απαιτούνται για να αρθούν οι ανησυχίες μας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως έχει διευκρινίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Κερέ.
Όπως εξήγησε, αυτή είναι μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφασίσουν να επανέλθουν στο ζήτημα στο άμεσο μέλλον, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να επαναξιολογήσει το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα.
Στην ερώτηση εάν η ΕΚΤ θεωρεί ότι το QE αποτελεί προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά την ΕΚΤ αλλά την ελληνική κυβέρνηση.
«Σπίτι μου ΙΙ» & «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα
Ελαφρώς εξασθενημένο το ευρώ ως παγκόσμιο νόμισμα
Στη δεύτερη θέση μεταξύ των παγκόσμιων νομισμάτων παρέμεινε το ευρώ το προηγούμενο έτος, παρότι ο ρόλος του αποδυναμώθηκε ελαφρώς τα έτη 2016-2017, όπως προκύπτει από την έρευνα με τίτλο «Ο διεθνής ρόλος του ευρώ» την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η ΕΚΤ.
«Το ευρώ παραμένει αδιαμφισβήτητα το δεύτερο σπουδαιότερο διεθνές νόμισμα σε ένα περιβάλλον όπου το μερίδιο των μη παραδοσιακών αποθεματικών νομισμάτων αυξάνεται σταδιακά», δήλωσε ο κ. Κερέ στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, το ενιαίο νόμισμα έχασε έδαφος το 2016. Οι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εξασθένησή του είναι, αναμφίβολα, η διατήρηση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς και οι ενισχυσμένοι μη οικονομικοί κίνδυνοι που απορρέουν κυρίως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη.
Το ίδιο διάστημα, σημειώθηκε συρρίκνωση του μεριδίου του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα, καθώς και στη χρήση του στις παγκόσμιες συναλλαγές. Αυτό οφείλεται στη μείωση του όγκου των διεθνών ανεξόφλητων δανείων και στην αποστολή τραπεζογραμματίων στο εξωτερικό. Ομοίως, πτώση σημειώνει και το μερίδιο του ευρωπαϊκού νομίσματος στο σύνολο των διεθνών χρεωστικών τίτλων σε κυκλοφορία το 2016.
Πηγή: insider.gr