Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, άλλωστε, ήταν αυτή που, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν επέτρεψε μεταβολές στους κεφαλαιακούς ελέγχους τους πρώτους μήνες του 2017, με τραπεζικούς παράγοντες να θεωρούν αμφίβολη μία άρση τους ακόμη και εντός το 2018. Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τον οδικό χάρτη, ο οποίος συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η περαιτέρω χαλάρωση θα τελεί υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
* Βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει αμφίδρομα στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
* Βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στο καταθετικό κοινό, αντανακλώμενη, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
* Συνεχή πρόοδο, όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.
* Σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
* Προσεκτική παρακολούθηση και ανάλυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά τη διαδικασία της χαλάρωσης των περιορισμών, καθώς και της ικανότητάς τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενη μεταβλητότητα της ρευστότητάς τους κατά τη διαδικασία αυτή.
Προτεραιότητα
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα επικεντρώνονται κυρίως στο δεύτερο πυλώνα, που αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Υπενθυμίζεται πως σήμερα επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών έως του ποσού των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, ανά καταθέτη (customer ID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ενώ δεν υπάρχει όριο στις αναλήψεις μετρητών από νέες καταθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά μετά τον Ιούλιο 2016. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών έως και ποσοστού 30% επί των κεφαλαίων που μεταφέρονται από το εξωτερικό και το άνοιγμα νέου λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα, εφόσον είναι αναγκαίο, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία νέου κωδικού πελάτη (customer ID). Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλος διαθέσιμος τραπεζικός λογαριασμός.
Μεταφορά στο εξωτερικό
Ο τρίτος πυλώνας, που αφορά στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, θα είναι το τελευταίο σκέλος των περιορισμών, το οποίο θα αρθεί, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ, η χαλάρωσή του συνδέεται στενά με την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ειδικότερα, για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό ισχύουν τα εξής:
* Επιτρέπεται έως του ποσού των 1.000 ευρώ μηνιαίως, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
* Η ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται για κεφάλαια που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό.
* Η μεταφορά μετρητών στο εξωτερικό επιτρέπεται έως του ποσού των 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι.
* Οσον αφορά στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από τις επιχειρήσεις, οι υποεπιτροπές των τραπεζών εγκρίνουν τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, μόνο στο πλαίσιο των συνήθων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, έως του ποσού των 350.000 ευρώ ημερησίως και εντός συνολικού εβδομαδιαίου ορίου για κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, επίσης, έως του ποσού των 10.000 ευρώ ημερησίως ανά νομικό πρόσωπο ή επιτηδευματία, αποκλειστικά για συνήθεις επιχειρηματικές/επαγγελματικές δραστηριότητες, μέσω των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς προηγούμενη έγκριση της υποεπιτροπής. Αυτή η μορφή μεταφοράς υπόκειται ομοίως σε ανώτατο συνολικό εβδομαδιαίο όριο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
* Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό απαιτείται προηγούμενη έγκριση από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου