Την περασμένη Τρίτη κατατέθηκε –στην αγγλική γλώσσα– στη γραμματεία του τμήματος πτωχεύσεων, προς την εισηγήτρια της πτώχευσης, πρόταση εξαγοράς μέρους της πτωχευτικής περιουσίας ΕΝΚΛΩ από το επενδυτικό fund «Aiglon SLP» με έδρα το Λουξεμβούργο με σκοπό να λειτουργήσουν τρεις εργοστασιακές μονάδες σε Μαρώνεια (Κομοτηνή), Ροδόπη (Κομοτηνή) και Στενήμαχο (Νάουσα). Το γεγονός αυτό προκάλεσε αισιοδοξία.
Στο παρασκήνιο
Πιο «συγκρατημένη», ωστόσο, εμφανίζεται η σύνδικος πτώχευσης, η οποία αναφέρει στον «Ε.Τ.» ότι το θέμα κινείται στο παρασκήνιο: «Δεν ξέρουμε ακόμα και σήμερα ποια είναι τα ελληνικά συμφέροντα πίσω από την επένδυση. Ολο το προηγούμενο διάστημα τα μόνα νομιμοποιητικά έγγραφα που έχω λάβει από τον εκπρόσωπο του επενδυτή ήταν σε φωτοτυπία δύο σελίδες, όπου αναφέρεται το όνομα του εκπροσώπου, το κεφάλαιο σύστασης που ανέρχεται στα 12.500 ευρώ, το τραπεζικό γραφείο επενδύσεων στον Παναμά και η ημερομηνία σύστασης. Επομένως, οι όποιες αναφορές για επανεκκίνηση εργοστασίων της πτωχευμένης εταιρίας στοχεύουν μάλλον στον εντυπωσιασμό, αφού ουδέποτε μου δόθηκε οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο ούτε βέβαια αρνήθηκα τη συνεργασία μου, παρόλο που το όλο θέμα κινείται αποκλειστικά και μόνο στο παρασκήνιο. Από την πλευρά μου καλώ τον επενδυτή να αγοράσει τα εργοστάσια».
Honda και Nissan ενώνουν δυνάμεις για να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Αμφιβολίες
Για «θολό τοπίο» κάνει λόγο στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας κ. Σάκης Τσίτσης: «Την πρόταση που κατατέθηκε την Τρίτη δεν την έχουμε διαβάσει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι εδώ και ενάμιση χρόνο ρωτάμε στο υπουργείο για το τι μέλλει γενέσθαι και δεν παίρνουμε απάντηση. Το σχέδιο διάσωσης που προωθείται δεν είναι των εργαζομένων αλλά της τελευταίας διοίκησης πριν κλείσει η επιχείρηση. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν για κανένα μνημόνιο συμφωνίας με τον συγκεκριμένο όμιλο. Οταν ήρθε ο εκπρόσωπος των επενδυτών να επισκεφτεί τα εργοστάσια τον ρωτήσαμε ποιος τον έστειλε και ποιος βάζει τα χρήματα. Δεν μας απάντησε τίποτα. Για εμάς είναι κάτι σαν “φάντασμα” αυτός ο όμιλος. Γνώμη μου είναι ότι αν μπλέξουν τους εργαζομένους σε αυτό το σχέδιο διάσωσης, το οποίο προβλέπει και να γίνουν μέτοχοι, σύντομα θα βρεθούν ξανά απολυμένοι».
Σε άλλη τροχιά
Διαφορετική άποψη από τον κ. Τσίτση εκφράζει μιλώντας στον «Ε.Τ.» η βουλευτής Ημαθίας κ. Φρόσω Καρασαρλίδου, η οποία τονίζει ότι είναι αισιόδοξη για το σχέδιο διάσωσης: «Ο επενδυτής είναι Ελληνας και έχει τα συμφέροντά του στο Λουξεμβούργο. Τα δείγματα που έχουμε από αυτόν μας καθιστούν αισιόδοξους. Ο όμιλος κατέθεσε επίσημα την πρότασή του και ελπίζουμε να δοθεί λύση στο θέμα που παρακολουθούμε στενά τα τελευταία δύο χρόνια».
Από την πλευρά του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΚΛΩ κ. Γιάννης Μουσουλίδης αναφέρει ότι «445 από τους 514 εργαζομένους έχουν υπογράψει με τον επενδυτή μνημόνιο συμφωνίας πριν την κατάθεση της πρότασης στο δικαστήριο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι για να αγοράσει οποιοδήποτε fund περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα χρειάζεται και μία εταιρία ελληνικών συμφερόντων για να πιστοποιείται η φερεγγυότητα της επένδυσης με πιστωτικά κριτήρια. Αυτό ισχύει και στην περίπτωσή μας. Ο φάκελος που κατατέθηκε περιέχει όλα τα νομιμοποιητικά στοιχεία. Κατατέθηκε επίσης εγγυητική επιστολή».
Ο χρηματοδότης δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί (άλλωστε αυτό δεν είναι απαραίτητο στα fund). Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο εκπρόσωπος του fund διατηρεί καλές επαφές με πολύ γνωστή επιχειρηματική οικογένεια της Αθήνας, γεγονός που ενδεχομένως έδωσε και την ώθηση στην κυβέρνηση να προωθήσει το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης. Το όνομα της οικογένειας αυτής, πάντως, δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της πρότασης που κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου