Σε επικίνδυνες περιοχές
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σταύρος- Νικόλαος Νιάρχος πραγματοποιούσε ένα ριψοκίνδυνο ρεπορτάζ. Η σύλληψη του εγγονού του Σταύρου Νιάρχου και γιου του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες από τις μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση σε εκείνους που γνωρίζουν τον δημοσιογράφο-ερευνητή. Γιατί ο 33χρονος γόνος έχει μάθει να ζει και να εργάζεται σε επικίνδυνες περιοχές του κόσμου. Βρέθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για να καταγράψει τις συνθήκες διαβίωσης της εκτοπισμένης φυλής Twa, αλλά και τις συνθήκες των εργατών που δουλεύουν για την εξόρυξη κολτανίου. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από τις τελευταίες φωτογραφίες που είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Instagram.
Στη μία δείχνει την καλύβα μελών της φυλής Twa και στην άλλη την Jolie, μια γυναίκα που εργάζεται στην εξόρυξη κολτάν, ένα από τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις συσκευές μας. Μάλιστα, τη φωτογραφία αυτή ο Σταύρος-Νικόλαος Νιάρχος συνοδεύει με την κειμενολεζάντα: «Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας με είδε να στέκομαι στην άκρη ενός ορυχείου να τραβάω φωτογραφίες και έσπευσε να μου δείξει κάτι μαύρες πέτρες που είχε βρει. Κολτάν. Ενα από τα βασικά στοιχεία στους ηλεκτρικούς πυκνωτές που χρησιμοποιούνται στις συσκευές μας. Η Jolie εκτίμησε ότι μπορεί να βγάλει 30 δολάρια από τις δώδεκα ώρες εργασίας της και είπε ότι ήταν μια πολύ καλή μέρα για εκείνη. Σχεδόν όλο το κολτάν του Κονγκό εξορύσσεται από άτυπους “καλλιτεχνικούς” εργάτες όπως η Jolie, η οποία αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανά τα τρία παιδιά της σε μια χώρα που καταστράφηκε από τη φτώχεια».
Λίγες ώρες έπειτα από αυτές τις αναρτήσεις ο Σταύρος-Νικόλαος Νιάρχος συνελήφθη από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, όπου τον κράτησαν για έξι ημέρες μέχρι να τον αφήσουν ελεύθερο. «Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος έφυγε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για τις ΗΠΑ. Αλλά απαιτούμε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Τζόζεφ Καζάντι και άλλων που κρατούνται χωρίς δικαιώματα επίσκεψης ή συμβουλευτική βοήθεια», σχολίασε η Κονγκολέζικη Ενωση για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη (ACAJ), σε ανάρτησή της στο twitter.
Νίκος Μουτσινάς: Η συμπεριφορά που έκανε την αρχισυντάκτρια να παραιτηθεί – Παρασκήνιο!
Η σύλληψή του έγινε γιατί, όπως ανέφεραν τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με έναν Κονγκολέζο συνάδελφό του προσέγγισαν ένοπλες οργανώσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, χωρίς να γνωρίζουν τις προθέσεις τους οι Αρχές της χώρας. «Η ANR μετέφερε τον δημοσιογράφο Νικόλα Νιάρχο στην Κινσάσα για να τον ανακρίνει για τις στενές επαφές του με ένοπλες ομάδες, ιδίως με τους Μπακάτα Κατάνγκα. Εκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι Αρχές», όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Αφησε τις οικογενειακές επιχειρήσεις για τη δημοσιογραφία
Γεννημένος το 1989 στη Νέα Υόρκη από τον Σπύρο Νιάρχο και την εκκεντρική Δάφνη Γκίνες -γόνος της ιρλανδικής αυτοκρατορίας της μπίρας Guiness- ο Σταύρος-Νικόλαος Νιάρχος γαλουχήθηκε με τον κοσμοπολίτικο αέρα των Νιάρχων, αλλά αυτός δεν τον εμπόδισε να αφήσει στην άκρη τις οικογενειακές business και να τραβήξει τον δικό του επαγγελματικό δρόμο, αυτόν της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Αλλωστε, το σαράκι της γραφής είχε μπολιάσει μέσα του από τότε που φοιτούσε στο δημόσιο σχολείο Harrow του Λονδίνου. Θήτευσε ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα «The Harrovian», ενώ έγινε και εκδότης του περιοδικού «The Peachey Literary Magazine». Συνέχισε τις σπουδές του στο Yale, όπου σπούδασε λογοτεχνία και πολιτική, ενώ αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στο Columbia University με εξειδίκευση τη δημοσιογραφία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Yale έγραφε στην εφημερίδα του πανεπιστημίου και συμμετείχε με εκπομπές και στο ραδιόφωνο. Για την εφημερίδα του πανεπιστημίου είχε κάνει συνεντεύξεις με καλλιτέχνες και άτομα του διεθνούς jet set, όπως εκείνη με την ηθοποιό Μία Φάροου, η οποία του αποκάλυψε προσωπικά της θέματα. Συνεντεύξεις έχει κάνει, μεταξύ άλλων, με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον Βρετανό καλλιτέχνη Ράιαν Γκάντερ, αλλά και τον Γάλλο φιλόσοφο Μπερνάρ Ανρί Λεβί. Εκτός από ελληνικά και αγγλικά, έμαθε γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά, γεγονός που τον βοηθά πολύ στη δουλειά του.
«Είμαι freelance δημοσιογράφος περιοδικών και εφημερίδων, που επικεντρώνομαι, κυρίως, σε θέματα Αφρικής και Ευρώπης», περιγράφει λακωνικά την επαγγελματική του ιδιότητα στην πλατφόρμα Linkedin. Θα ασχοληθεί με θέματα που κεντρίζουν πρώτα το δικό του ενδιαφέρον. Από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και την καταπίεση των γυναικών στην Υεμένη μέχρι την Ουκρανία και τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Σταύρος-Νικόλαος Νιάρχος προσπαθεί να αποτυπώσει στα κείμενά του την αλήθεια. Στην Ελλάδα έχει βρεθεί στη Σάμο για να γράψει για τους πρόσφυγες, αλλά και στο Αγιον Ορος. Αρθρα και ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευθεί σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα media της Βρετανίας και των ΗΠΑ («Guardian», «Independent», «Οbserver», «Νew York Times», «Huffington Post»), αν και διατηρεί μόνιμη συνεργασία από το 2014 με τον «The New Yorker».
Οσον αφορά στις οικογενειακές επιχειρήσεις, δεν δείχνει προς το παρόν να ενδιαφέρεται. Η μόνη γνωστή επιχειρηματική δραστηριότητά του ήταν πριν από μερικά χρόνια όταν συνεργάστηκε με τον γιο του Νικολά Σαρκοζί, Λουί, και λάνσαραν από κοινού ανδρικά μοκασίνια. Στην Ελλάδα έρχεται όταν δεν βρίσκεται για ρεπορτάζ και από τα λίγα που έχουν κυκλοφορήσει μαθαίνουμε ότι έχει επισκεφθεί, εκτός από τις Σπέτσες και τη Σπετσοπούλα, τη Σκόπελο, τη Σέριφο, τη Λακωνία, την Κάσο και, φυσικά, τη Σάμο και το Αγιον Ορος. Μεγάλη του αδυναμία η μητέρα του και, ασφαλώς, τα αδέλφια του, Αλέξης και Ινές-Σοφία.