Οι δύο ηθοποιοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να δώσουν το «παρών» στο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «SNF Nostos Conference», που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το συνέδριο όπου συμμετείχε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η 77χρονη σταρ του Χόλυγουντ και η ελληνικής καταγωγής σταρ των ταινιών «Γάμος αλά Ελληνικά», έφτασαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (22/6).
Δείτε φωτογραφίες
View this post on Instagram
Μπαράκ Ομπάμα: Στηρίζω τις αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα
Σε εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το θέμα «Δημοκρατία και η νέα γενιά ηγεσίας», ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά την προσήλωσή του στις αξίες του ανθρωπισμού, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών για όλους.
«Καλησπέρα», είπε στα ελληνικά, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο στην κατάμεστη αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Είναι ωραία που βρίσκομαι πάλι εδώ», συνέχισε, δίνοντας την ευκαιρία στον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να υπενθυμίσει πως ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο μόνος που στήριξε την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.
«Οι νέοι συνεχίζουν να πιστεύουν στη Δημοκρατία και στην ελευθερία. Ομως συχνά απογοητεύονται από τους θεσμούς, την πολιτική, τα Μέσα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να βρούμε τους πόρους για να περάσουμε τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά», είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στο σκοπό του Ιδρύματος Ομπάμα, που είναι να φέρνει κοντά ανερχόμενους ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, μία από τις κεντρικές ιδέες της Δημοκρατίας είναι ότι συνομολογούμε κάποιους κανόνες. «Οπως να συζητάμε, να ακούμε, να συμφωνούμε, να διαφωνούμε, αλλά πάνω από όλα να υπάρχει ανοχή. Να μη δαιμονοποιούμε τις άλλες φωνές».
Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να κλείσει την ομιλία του στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα για τη Δημοκρατία. «Οταν επισκέφθηκα την Ακρόπολη, μας είπε ο ξεναγός πως η πόλη χτίστηκε πάνω στα ερείπια. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε η Δημοκρατία. Θα περάσουμε δύσκολα, αλλά, αν αξιοποιήσουμε το μυαλό των ανθρώπων, αν συνεργαστούμε όλοι μαζί, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια, και νομίζω αυτό είναι το καλύτερο που έχω να πω».
Τη συζήτηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «Nostos», με κεντρικό θεματικό άξονα την ψυχική υγεία, παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την κόρη του, Δάφνη, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, κ.ά. Την εκδήλωση- συζήτηση προλόγισε η Σοφία Κουβελάκη, ιδρύτρια και γενική διευθύντρια της The HOME Project, μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης που φροντίζει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
«Η Δημοκρατία είναι το πιο δύσκολο πολίτευμα. Είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης. Γιατί προϋποθέτει ότι θα ζεις δίπλα σε κάποιον που όχι απλά έχει διαφορετικές ιδέες, αλλά εντελώς αντίθετες. Αυτό που έμαθα είναι ότι πρέπει να διδαχθούμε ξανά να ακούμε τους άλλους. Να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν. Εμαθα στον εαυτό μου να τους ακούει όλους, ακόμα και εκείνους που διέσπειραν ψεύτικες ειδήσεις, όπως ότι δεν γεννήθηκα στη Χαβάη.
Ναι, υπάρχουν Δημοκρατίες ατελείς. Ναι, τα δημοκρατικά ιδεώδη απειλούνται. Ομως είμαι πεπεισμένος για ένα πράγμα. Οτι θέλω να υποστηρίξω τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ, σε αυτή τη χώρα. Γιατί η ζωή του καθενός αξίζει. Η Δημοκρατία μπορεί να δουλέψει, αν της δοθεί η δυνατότητα».
ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ
«Το περιβάλλον των Μέσων καθιστά τη συμβίωση πιο δύσκολη με τους άλλους. Είναι κάτι που το καυτηριάζω τακτικά. Βλέπουμε μια επανάσταση στην πληροφορία, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά. Είναι σαν να ζει ο καθένας σε ένα σιλό, απομονωμένος. Δεν επικοινωνούμε, δεν ανταλλάσσουμε απόψεις. Σε αυτό μπορεί να προσθέσει κανείς και τη χειραγώγηση των ειδήσεων μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ο κόσμος έχει φθάσει σε σημείο να μην πιστεύει τίποτα, και αυτό υπονομεύει τη Δημοκρατία μας. Πρέπει να μάθουμε στους νέους να διακρίνουν το ψέμα από την αλήθεια. Να τους μιλήσουμε. Δεν έχω απάντηση, δεν έχω την τέλεια λύση, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε για τους νέους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΙΣΩ
«Αν έχεις ταλέντο, μπορείς να πετύχεις σε μια παγκόσμια αγορά, όμως η παγκοσμιοποίηση επιφέρει πολύ σοβαρές ανισότητες. Ο πατέρας της Μισέλ δεν πήγε πανεπιστήμιο αλλά δεν μισούσε τους πλούσιους. Δεν είναι θέμα πάλης των τάξεων. Στις ΗΠΑ έχουμε τοπικές κοινωνίες που αποτελούνται μόνο από πλούσιους που δεν θα συναντηθούν ποτέ με αυτούς που φροντίζουν τους κήπους τους. Οφείλουμε να φροντίσουμε αυτούς που έμειναν πίσω.
Υπάρχουν απελπισμένοι άνθρωποι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.. Δείτε τι γίνεται με το υποβρύχιο. Ομως συγκρίνετε την παγκόσμια κάλυψη που έλαβε αυτό το γεγονός σε σχέση με τους 700 ανθρώπους που πνίγηκαν. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς δεν είναι αλήθεια. Μπορούμε…».
ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
«Ερχεται ταχύτατα, είναι ήδη εδώ. Δεν πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι θεσμοί είναι απολύτως έτοιμες να αδράξουν τα οφέλη και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση. Είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι που σχεδιάζουν αυτά τα μοντέλα ανησυχούν για αυτό που παράγουν! Ρώτησα τον επικεφαλής μιας εταιρίας τι κάνει αυτή η τεχνολογία και μου είπε ότι το καλύτερο που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτό: ηλεκτρισμός. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο ανατρεπτική όσο ήταν ο εξηλεκτρισμός.
Μπορεί να “διαβάσει” μια ακτινογραφία ενδεχομένως καλύτερα από τον γιατρό. Επίσης μπορεί να διεκπεραιώνει βασικά καθήκοντα ενός νεαρού δικηγόρου. Ομως κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι εργασίες ρουτίνας μπορούν να διεκπεραιώνονται από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά κριτική ικανότητα διαθέτει μόνο ο άνθρωπος».
Μια προεκλογική ιστορία στις ΗΠΑ
«Ηταν τότε που κατέβαινα για γερουσιαστής. Το Νότιο Ιλινόι είναι μια αγροτική περιοχή που κατοικείται κυρίως από λευκούς, πολύ συντηρητικούς, ευαγγελιστές, γενικά πολύ καχύποπτους πολίτες απέναντι σε αυτούς που ονομάζουμε αστούς. Μου είπαν, λοιπόν, είσαι μαύρος, είσαι από το Σικάγο και το όνομά σου είναι Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα. Δεν είναι ακριβώς το προφίλ που περιμένει να δει ο κόσμος στο Νότιο Ιλινόι. Η Μισέλ μάλιστα συμφωνούσε μαζί τους. Αλλα εγώ, όντας ξεροκέφαλος, της είπα θα πάω και θα τα βρω μαζί τους. Πήγα, συζήτησα, συνάντησα βετεράνους των πολέμων μας, μίλησα μαζί τους. Τους είπα τι σκέφτομαι για το μέλλον των δύο παιδιών μου. Κάναμε γνήσιες συζητήσεις, και κέρδισα. Στη δεύτερη θητεία μου, σε πολλά από αυτά τα μέρη δεν μπορούσα να έχω την ίδια ποιότητα συζήτησης. Τους είχαν κάνει να πιστέψουν πως ο Ομπάμα νοιάζεται μόνο για τους αστούς και τις μειονότητες. Δεν είχαμε πια κοινά».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Tετ α τετ είχε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση διήρκεσε 30 λεπτά και έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Ευαγγελάτο, αναφερόμενος στη συνάντηση είπε: «Είχα την ευκαιρία να έχω μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο Oμπάμα, ο οποίος, εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω ότι έπαιξε κι έναν καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Ηταν αυτός ο οποίος πίεζε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην εγκαταλείψουν τότε την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Είναι ένας πολύ ενεργός πολίτης, όπως συμβαίνει συνήθως και με τους πρώην προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Και φυσικά ένας άνθρωπος με πάρα πολύ ευρεία γνώση. Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση, τον απασχολούν πολύ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία με ενδιαφέρουν και εμένα πάρα πολύ».
ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ
Απευθυνόμενος στους νέους είπε: «Με ρωτάνε οι κόρες μου τι να πουν στους φίλους τους όταν τους λένε πως είναι απογοητευμένοι και δεν θέλουν να ψηφίσουν, να συμμετάσχουν. Πείτε τους, πρώτα από όλα, να κλείσουν το τηλέφωνό τους, να βγουν έξω, να συζητήσουν με πραγματικούς ανθρώπους, θα αισθανθούν καλύτερα. Επίσης τους λέω κάτι που θα το καταλάβουν αργότερα. Οσο μεγαλώνεις βλέπεις τα πράγματα ευρύτερα.
Πήγα τις κόρες μου στην Ακρόπολη για πρώτη φορά. Ηταν μια ιδανική στιγμή, ο Παρθενώνας λουσμένος στο φως του ήλιου. Τους υπενθύμισα ότι η ζωή είναι σύντομη, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη όταν εργαζόμαστε, όταν πέφτουμε και όταν σηκωνόμαστε ξανά. Υπάρχουν φυσικά απογοητεύσεις».
Ειδήσεις σήμερα