Ας δούμε μερικές από αυτές:
Αυστρία: Το Ζάχερτορτε, ένα σοκολατένιο κέικ βερίκοκο με επικάλυψη σοκολάτας, είναι παραδοσιακό βιεννέζικο γλυκό και μάλιστα πολύ αγαπημένο, τόσο στην Αυστρία όσο και αλλού.
Μεξικό: Τηρώντας τις παραδόσεις τους οι Μεξικάνοι προσθέτουν σοκολάτα σε σάλτσες για κρέας ή ακόμα και για ψάρι. Είναι από τους λαούς που χρησιμοποιούν τη σοκολάτα στη μαγειρική.
Ιταλία: Η σοκολάτα θεωρείται πιθανό να έφτασε στην Ιταλία, ως φάρμακο, μέσω των μοναστηριών. Σε συλλογή συνταγών ενός Ιταλού ιερέα βρίσκουμε αναφορές σε αλευρωμένες τηγανητές φέτες συκωτιού βουτηγμένες σε σοκολάτα, πουτίγκα σοκολάτας με μοσχάρι, σούπα σοκολάτας, ζαχαρωμένα φρούτα βουτηγμένα σε σοκολάτα και σοκολατένια πολέντα. Οι Ιταλοί ήταν επίσης αυτοί που πιθανόν λάνσαραν στην αγορά τα σοκολατένια αυγά.
Ελβετία: Το 1879, οι Ελβετοί σοκολατοποιοί δημιούργησαν τις πρώτες πλάκες σοκολάτας γάλακτος.
Το 1908 ο Ζαν Τομπλέρ έφταιξε την διάσημη Toblerone, με το χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα που αναπαριστά τις Ελβετικές Άλπεις και συναντάμε σε όλα σχεδόν τα αεροδρόμια, αλλά και αλλού.
Ισπανία: Η σοκολάτα πίνεται συνήθως το πρωί και συνοδεύεται από τα τσούρος (μακρόστενοι λουκουμάδες) που αντικατέστησαν τα παλαιότερα πικατόστε (τηγανόψωμα).
Γερμανία: Αρχικά οι Γερμανοί αντιμετώπιζαν τη σοκολάτα ως φάρμακο και γι΄ αυτό την πουλούσαν μόνο φαρμακοποιοί. Άρχισε να καταναλώνεται από το ευρύ κοινό μετά τα μέσα του 17ου αιώνα. Το γερμανικό αριστούργημα της ζαχαροπλαστικής τέχνης Μπλακ Φόρεστ είναι σήμερα φημισμένο όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και όλο τον κόσμο.
Γαλλία: Ο Μινιέ, ένας φαρμακοποιός γνωστός για τις «θεραπευτικές σκόνες» του, επικάλυπτε με σοκολάτα τα χάπια που παρήγαγε. Ο γιος του μετέτρεψε τη μικρή μονάδα παραγωγής σοκολάτας που είχε ο Μινιέ σε κανονική σοκολατοβιομηχανία.
Ανθή Βούλγαρη: Φανέρωσε λίγο περισσότερο την κοιλίτσα της [βίντεο]
Μεγάλη Βρετανία: Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι οικογένειες Κουακέρων, Frys, Cadburys, Rowntrees και Taylor, μπαίνουν στην παραγωγή της σοκολάτας, με την ελπίδα ότι θα απομάκρυναν το λαό από τη μπύρα και το τζιν.
Ιρλανδία: Παρασκευάζεται ακόμα και σήμερα ένα ελαφρύ αφέψημα από τα τσόφλια των σπόρων του κακάο, με την ονομασία miserables.
Ηνωμένες Πολιτείες: Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι κατασκευαστές σοκολάτας των Ηνωμένων Πολιτειών, με πρώτο τον Μίλτον Χέρσεϊ και στη συνέχεια τους αδερφούς Τέιλορ, και τον Γουίλιαμ Χέι, προσπάθησαν να προβάλλουν την θρεπτική αξία της σοκολάτας και να την προωθήσουν ως ένα θρεπτικό γεύμα για όλους.
Σήμερα, οι ΗΠΑ φημίζονται για τα Chocolate chip cookies.
Κίνα: Σύμφωνα με την γερμανική εταιρία Mysore η μέση κατανάλωση σοκολάτας στην Κίνα είναι μόλις μια σοκολάτα το χρόνο, όταν για τους Γερμανούς και Αυστριακούς είναι 90 σοκολάτες/χρόνο και για τους Ρώσους 50.
Ελλάδα: Στη χώρα μας, παραδοσιακά, δεν χρησιμοποιούμε τη σοκολάτα στη μαγειρική, αλλά στη ζαχαροπλαστική. Απολαμβάνουμε γλυκιές σοκολατένιες λιχουδιές με κάθε ευκαιρία. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί και μία στροφή προς τις πιο πικρές σοκολάτες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο.
Ειδήσεις σήμερα
Survivor All Star: H Μαριαλένα δεν πλησίασε τον πατέρα του Σάκη – Τι έχει συμβεί
Τα 12 ζώδια πηγαίνουν διακοπές – Τι επιλέγουν για τη διασκέδασή τους
Hχηρή απουσία από τα βαφτίσια της κόρης της Ηλιάκη – Ο λόγος που δεν παρευρέθηκε η Καραβάτου