Η τάση αυτή αφορά την κλοπή σέξι/ γυμνών φωτογραφιών που απεικονίζουν ένα πρόσωπο και την πώλησή τους σε τρίτους, οι οποίοι έπειτα αξιοποιούν τις φωτογραφίες σε ιστοσελίδες πορνό ή για να διαφημίσουν υπηρεσίες συνοδών στο διαδίκτυο.
Η Τζες Ντέιβις, η οποία είχε στο παρελθόν εργαστεί ως μοντέλο, δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια κυρίως στο Instagram και αυτή η ενασχόλησή της με το ίντερνετ την έφερε σε επαφή με την έννοια του «e-whoring».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Καθώς, κατά την καριέρα της ως μοντέλο, η Ντέιβις είχε φωτογραφηθεί αρκετές φορές ημίγυμνη, φοβήθηκε ότι κάποιες εικόνες της θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς που προαναφέραμε.
Έτσι, αποφάσισε να δημοσιεύσει μια «αθώα» φωτογραφία της σε συγκεκριμένο ιντερνετικό φόρουμ, παριστάνοντας πως ήταν κάποιος άνδρας και ρωτώντας: «Την ξέρετε αυτήν;»
«Σοκαρίστηκα, όταν μέσα σε λίγα λεπτά ένας άνδρας μου απάντησε πως με ήξερε και πως μπορούσε να μου πουλήσει 100 φωτογραφίες μου, για 15 δολάρια την καθεμιά», εξομολογείται το μοντέλο.
Πολλές από τις φωτογραφίες προέρχονταν πράγματι από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της και κανονικά, για να τις δει κανείς, θα έπρεπε να πληρώνει συνδρομή στα περιοδικά για τα οποία φωτογραφιζόταν.
«Μου είναι δύσκολο να το αποδεχτώ», λέει το μοντέλο. «Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες μας για να εξαπατήσουν άλλους ανθρώπους και μέχρι στιγμής δε φαίνεται πως μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», σχολιάζει.
«Μερικοί άνδρες δεν έχουν όριο», προσθέτει, ενθυμούμενη ένα περιστατικό από την «πραγματική» ζωή, κατά το οποίο ένας άνδρας με τον οποίο είχε περάσει το βράδυ της τη φωτογράφισε γυμνή, ενόσω κοιμόταν.
«Μπήκε για ντους και αποφάσισα να ψάξω το κινητό του. Είδα ότι είχε στείλει γυμνές εικόνες μου στους φίλους του, λέγοντάς τους “Μόλις κοιμήθηκα με την Τζες Ντέιβις”», θυμάται.
Η Ντέιβις καταγγέλλει, επίσης, την αδιαφορία -έως και σκληρότητα -που συνάντησε, όταν αποφάσισε να αρχίσει μια σχετική συζήτηση με τους σχεδόν 150.000 ακολούθους της στο Instagram.
Πολλοί χρήστες, όπως λέει, της απέστειλαν τότε ειρωνικά ή υβριστικά προσωπικά μηνύματα, κάτι που η ίδια αποδίδει εν μέρει στη φύση του ίντερνετ, που είναι εν πολλοίς ανώνυμο και απρόσωπο.
«Νομίζω πως αν συνέβαινε στην “πραγματική ζωή”, στην αγορά, οι άνθρωποι θα δυσκολεύονταν και να το πιστέψουν, αλλά, επειδή συμβαίνει στο ίντερνετ, απλά δεν ενδιαφέρονται. Τους φαίνεται φυσιολογικό και νομίζουν πως το θύμα φταίει για όλα», επισημαίνει η Ντέιβις.
Με το φαινόμενο του e-whoring ασχολήθηκε και ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC, με τίτλο «When Nudes Are Stolen» («Όταν τα γυμνά υποκλέπτονται»), στο οποίο αποκαλύπτεται η ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος «εκπαίδευσης» απατεώνων που συλλέγουν φωτογραφίες και τις αξιοποιούν για να εξαπατήσουν άλλους χρήστες με στόχο το κέρδος.
Η Ντέιβις, μάλιστα, ήρθε σε επαφή με έναν πρώην, μετανιωμένο απατεώνα αυτού του είδους, θέλοντας να συζητήσει μαζί του για το θέμα.
Ο άνθρωπος αυτός, με το ψευδώνυμο «Aku», είχε «στρατολογηθεί» από ένα δίκτυο διακίνησης φωτογραφιών όταν ήταν μόλις 13 χρονών.
«Το e-whoring είναι κανονική απάτη. Εξαπατάς κόσμο και κοιτάς να τον εκμεταλλευτείς για ίδιον οικονομικό όφελος», λέει ο Aku, εξομολογούμενος ότι οι ενοχές του ήταν ο λόγος για τον οποίο σταμάτησε να ασχολείται με αυτή την δραστηριότητα.
Όσο για την Ντέιβις, θεωρεί ότι, προς το παρόν, ο καλύτερος τρόπος να περιοριστεί το φαινόμενο είναι η προσωπική πρωτοβουλία του κάθε χρήστη.
«Μπορεί να πει κανείς, “Ξέρεις, αυτό δεν είναι εντάξει. Δεν νομίζω ότι είναι καθόλου σωστό. Μήπως να διέγραφες αυτή την εικόνα;”. Έτσι νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε μια αρχή», τονίζει.
ΠΗΓΗ: New York Post
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις έκαναν το τρίτο κύμα… τσουνάμι – Σήμερα οι αποφάσεις για λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, της Αχαΐα και Κοζάνη
- Κυπαρισσία: «Τώρα που σε σκότωσα πάρε τηλέφωνο την αστυνομία» – Σοκάρουν οι νέες μαρτυρίες [βίντεο]
- «Σύρραξη» Ιταλίας-Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Ντράγκι – Ο Ερντογάν «στεναχωρήθηκε» που τον είπαν «δικτάτορα»
- Επίδομα 534 ευρώ: Καταβάλλεται σήμερα στους δικαιούχους
- Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών – Τι εξετάζεται
- Κυπαρισσία – Βίντεο σοκ από την στιγμή της δολοφονίας του 39χρονου [σκληρές εικόνες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις