Απρίλιος του 1998 και σε ένα τριώροφο κτίριο στα Μελίσσια ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του Τιερί Ρουσέλ, Αλέξης Μανθεάκης μελετά τις επόμενες κινήσεις του πατέρα της 13χρονης τότε Αθηνάς Ωνάση, που θα περνούσε εκτός των άλλων μια σκληρή εφηβεία. Είναι οι μέρες που ξεκινά ο μεγάλος δικαστικός αγώνας με το Ίδρυμα Ωνάση. Ο Αλέξης Μανθεάκης βρέθηκε τότε στο πλευρό του Τιερί Ρουσέλ και της Αθηνάς, ύστερα από ένα ευνοϊκό άρθρο που είχε γράψει για τον Γάλλο πατέρα της χρυσής κληρονόμου στο περιοδικό Crash.
Στις 28 Ιανουαρίου 1998 ο Τιερί Ρουσέλ τον προσκάλεσε να συναντηθούν στην Ελβετία, πράγμα που έγινε μία μέρα πριν από τα γενέθλια της 13χρονης τότε Αθηνάς Ωνάση. Έκτοτε έγινε ο εκπρόσωπος της οικογένειας και ο άνθρωπος που συντόνιζε τα 16 δικηγορικά γραφεία που απασχολούσε η πλευρά Ρουσέλ – Ωνάση σε παραπάνω από 70 δίκες που είχε να αντιμετωπίσει η οικογένεια με το Ίδρυμα Ωνάση.
Στο πλευρό της οικογένειας Ωνάση έμεινε μέχρι το 2018, όταν οι σχέσεις του με την Αθηνά διακόπηκαν, αφού πρώτα είχε δώσει στην Αθηνά στοιχεία για την διπλή ζωή του Αλβάρο με κολ γκερλ βοηθώντας την χρυσή κληρονόμο να κερδίσει το διαζύγιο με τον Βραζιλιάνο ιππέα. Ο Αλέξης Μανθεάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών έχοντας γράψει βιβλία για την Αθηνά, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνταν και στο χώρο της εμφιάλωσης νερών με βρώσιμο χρυσό.
Γεννήθηκε στην Τάνγκα της πρώην Τανγκανίκας και μεγάλωσε στην Κένυα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, Επικοινωνία και Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και εργάστηκε στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση στο Λονδίνο και στην Ελλάδα. Έχει γράψει άρθρα για πολλά έντυπα, μεταξύ των οποίων το Vanity Fair και το Esquire και έχει δώσει συνεντεύξεις στο CNN, τους Sunday Times, τον Guardian, το BBC, το NBC, το Playboy, το History Channel, το Point de Vue, το USA Today, το People, το Al Jazeera και άλλα. Επίσης έχει γράψει και μερικά βιβλία με δυο από αυτά να αναφέρονται στην Αθηνά Ωνάση.
Την δεκαετία του 1960, όταν ζούσε στην Αμερική, είχε αναλάβει την προώθηση τοπικών μουσικών συγκροτημάτων.
Ο Αλέξης Μανθεάκης, ο οποίος ήταν κληρονόμος και κύριος μέτοχος σε χρυσωρυχείο και φυτείες σκοίνου και ζαχαροκάλαμου (έκτασης 38.000 στρεμμάτων) στην Κένυα, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Το πρόσωπο της Μέδουσας» του Νίκου Κούνδουρου, που μετείχε στο Φεστιβάλ Βερολίνου (1966).Επίσης δούλεψε ως σύμβουλος παραγωγής στο BBC ενώ υπήρξε και συμπαραγωγός αμερικάνικης ταινίας για την τουριστική προβολή της Ελλάδος.
Ο Αλέξης Μανθεάκης έφυγε από τη ζωή με ένα μεγάλο παράπονο. Το γεγονός ότι Αθηνά Ωνάση δεν τον βοήθησε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή με την υγεία της αγαπημένης του γυναίκας Δήμητρας. To 2018 μιλώντας στο protothema.gr με αφορμή το βιβλίο του «Athina Onassis the red file», ο Αλέξης Μανθεάκης είχε εκφράσει την λύπη του για το γεγονός ότι η χρυσή κληρονόμος δεν του στάθηκε.
«Για πρώτη και μοναδική φορά στα 20 χρόνια της γνωριμίας μας της είπα πως θέλω τη βοήθειά της. Η γυναίκα μου ήταν άρρωστη και χρειαζόμουν οικονομική βοήθεια. Εκείνη που είπε να μιλήσω με τον δικηγόρο της και να του γράψω τι ακριβώς ζητούσα. Η απάντηση του δικηγόρου στο email μου ήταν πως καλό θα ήταν να μην μάθει η Αθηνά τι ακριβώς της ζητούσα γιατί θα εκνευριζόταν. Εγώ του είπα να προωθήσει το μήνυμα μου στην Αθηνά. Πέρασαν εβδομάδες χωρίς απάντηση. Η γυναίκα μου ήταν αρκετά άρρωστη. Μίλησα με τον δικηγόρο της Αθηνά και του είπα αν υπάρχει κάποια απάντηση από την Αθηνά. Τότε εκείνος μου έκανε μια ερώτηση παγίδα. “Θα σταματούσες να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στην Αθηνά αφιλοκερδώς αν εκείνη δεν σου δώσει κάτι;” Αν έλεγα ναι θα φαινόταν σαν να εκβιάζω.
Απάντησα πως τίποτε δεν θα άλλαζε από μέρους μου. Στη σύζυγό μου διαγνώστηκε καρκίνος και μετά από καιρό ζήτησα και πάλι από το δικηγόρο να ρωτήσει την Αθηνά αν θα μου έδινε ένα ποσό έστω και μικρό. Εκείνος μου απάντησε πως “η Αθηνά δεν θέλει να δώσει κάτι. Έχει πολλά άλλα πράγματα στο μυαλό της”. Αποφάσισα να στείλω μήνυμα στο κινητό της ζητώντας της αν μπορεί να δώσει κάποια χρήματα όσα και αν ήταν αυτά επειδή η σύζυγός μου θα εγχειριζόταν. Και της είπε να μην απαντήσει ο δικηγόρος της για εκείνη. Το μήνυμα μου το διάβασε η Αθηνά αλλά ποτέ δεν απάντησε».
Πηγή: AthensMagazine.gr