«Αλλά, αν αναρωτιέστε τι κάνει πραγματικά καλύτερο το σεξ το καλοκαίρι, η απάντηση είναι: η υγιεινή και η ασφάλεια», επισημαίνει ο ιατρός Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης, Κυριάκος Τίγκας.
Ακολουθούν απαντήσεις σε κάποια από τα πλέον βασικά ερωτήματα για θέματα υγιεινής που προκύπτουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες:
Πολλές γυναίκες θεωρούν πως κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν πρέπει να κολυμπούν στη θάλασσα για την αποφυγή λοιμώξεων. Είναι σωστό ή λάθος; Η χρήση του ταμπόν δεν προστατεύει;
Η χρήση του ταμπόν είναι ασφαλής μόνο κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Είναι χρήσιμο και σε περιπτώσεις έντονης αιμορραγίας δίνοντας στη γυναίκα τη δυνατότητα να κολυμπήσει. Η πιθανότητα ενδομήτριας λοίμωξης κατά τη χρήση του είναι ελάχιστη, βγάζοντάς το άμεσα μετά την έξοδο από το νερό. Ωστόσο καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την έμμηνο ρύση στις διακοπές;
Ενας τρόπος για την αποφυγή της εμμήνου ρύσης στις διακοπές είναι η συνεχόμενη χρήση βιομιμητικής προγεστερόνης, μια και η συνεχόμενη χρήση του αντισυλληπτικού δισκίου, που περιέχει προγεστογόνο αντί προγεστερόνης, η οποία είναι και η ορμόνη που έχει κάθε γυναίκα στο σώμα της, εγκυμονεί κινδύνους. Χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση, αφού, όπως καταλαβαίνουμε, αφενός δεν μπορεί ένα χάπι με την ίδια δοσολογία να γίνεται επιτυχής ορμονικός ρυθμιστής σε εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, αφετέρου δεν είναι δυνατόν στην ίδια γυναίκα να είναι ίδιες οι ανάγκες της σε κάθε ηλικία.
Το κολύμπι σε κρύα θάλασσα μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο της περιόδου;
Ο κύκλος της περιόδου δεν επηρεάζεται από το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα, αλλά περισσότερο ίσως από την αλλαγή του τρόπου ζωής. Θεωρίες του τύπου «κρύωσαν οι ωοθήκες μου» αποτελούν μύθο. Αν υπάρχει πόνος στις ωοθήκες και δεν οφείλεται σε ωορρηξία, αυτό σημαίνει πως η γυναίκα πρέπει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της γιατί μπορεί να υπάρχει γυναικολογική λοίμωξη ή κύστη.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μπορεί η γυναίκα να κάνει σεξ;
Αποκαλυπτική η Χάρις Αλεξίου: «Δεν σκέφτομαι να επιστρέψω στο τραγούδι, έχει τελειώσει για εμένα» [βίντεο]
Αυτό είναι καθαρά προσωπικό θέμα του ζευγαριού. Δεν παίζει κανένα ρόλο για την υγεία. Απλώς, μπορεί να υπάρχει περισσότερη ροή αίματος εκείνη τη στιγμή, λόγω μηχανικής πίεσης.
Το πρωκτικό σεξ αυξάνει τις πιθανότητες μολύνσεων;
Ο πρωκτός είναι μια «αποθήκη» παθογόνων μικροοργανισμών. Κάθε πρωκτική επαφή εμπεριέχει κίνδυνο μεταφοράς τους στον κόλπο, εφόσον ο σύντροφος δεν αλλάζει προφυλακτικό εισερχόμενος ξανά στον κόλπο ή χρησιμοποιεί τα δάχτυλα του χεριού του, οπότε οι πιθανότητες για μόλυνση αυξάνονται.
Μπορεί να αποτραπεί η μόλυνση αν κάνουμε ντους αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή;
Το ντους δεν σώζει από πιθανή λοίμωξη από σεξουαλική επαφή.
Ποιες είναι οι συχνότερες λοιμώξεις του καλοκαιριού; Πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε;
Η συχνότερη λοίμωξη που ταλαιπωρεί τις γυναίκες -όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο- είναι η μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα. Είναι μύθος ότι η πισίνα ή η θάλασσα προκαλούν κολπίτιδες. Εάν το νερό είναι καθαρό, η αιτία του προβλήματος είναι αποκλειστικά και μόνο η υγρασία που παραμένει μετά το μπάνιο στο αιδοίο. Ο κύριος παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή. Κατά συνέπεια, τα μέτρα προφύλαξης είναι κυρίως: α) αλλαγή του μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο, β) σιδέρωμα των εσωρούχων και γ) αποφυγή αρωμάτων, αφρόλουτρων κτλ.
Αλλες γυναικολογικές λοιμώξεις που εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα;
Η ουρολοίμωξη επίσης ταλαιπωρεί πολύ τις γυναίκες μετά το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στη χρήση ακάθαρτων τουαλετών και στο ότι οι γυναίκες αποφεύγουν να ουρήσουν το βράδυ, ιδιαίτερα ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο δρα ως διουρητικό. Για να προλάβουμε τέτοια προβλήματα, πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό, να ουρούμε τακτικά, με καλές συνθήκες υγιεινής και να μην καταπιέζουμε τον εαυτό μας.
Από το περιοδικό «Σεξ και Υγεία» που κυκλοφόρησε με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής