Από ότι φαίνεται η τραγουδίστρια παρακολουθούσε με ιδιαίτερη μυστικότητα θαυμαστές της, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα, το οποίο είναι σε θέση να αναγνωρίζει πρόσωπα προκειμένου να αποφύγει τους πολύ ενοχλητικούς θαυμαστές, τους λεγόμενους «stalkers».
Μέχρι στιγμής η Σουίφτ δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με τις αναφορές, αρνούμενη να απαντήσει στις ερωτήσεις που τις έκαναν πολλά διεθνή μέσα. Το περιστατικό ωστόσο, φαίνεται να έχει εγείρει πληθώρα ηθικών ερωτημάτων σε οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς απειλείται το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τζωρτζτάουν το 2016, οι ταυτότητες 117 εκατομμυρίων ανθρώπων υπάρχουν ήδη στις βάσεις δεδομένων των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου και το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την λειτουργία τους είναι ακόμη τουλάχιστον ελλιπές.
Κοσιώνη – Μπακογιάννης: Η χριστουγεννιάτικη φωτογραφία αγκαλιά στο χιονισμένο Καρπενήσι
Πολλοί ανησυχούν για την χρήση ανάλογων τεχνολογιών, καθότι δεν είναι ακόμη τέλειες και μπορεί να οδηγήσουν το προσωπικό ασφαλείας να στοχοποίησει πρόσωπα, τα οποία είναι στην πραγματικότητα αθώα.
Μείζον ζήτημα είναι επίσης αυτό της διαχείρισης των συλλεγόμενων δεδομένων, του τρόπου που αποκτώνται και αποθηκεύονται και ακόμη πρόβλημα πιθανής παραβίασης ή ηθελημένης διάδοσης των δεδομένων.
Μολονότι τα συστήματα αυτά μπορεί να αποδειχτούν ιδαίτερα ευεργετικά για την επίλυση πληθώρας ζητημάτων και επιδέχονται ποικίλων εφαρμογών, ωστόσο πρέπει πρωτίστως να ρυθμιστεί το νομικό πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργόυν προκειμένου να αποφευχθεί η αθέμιτη χρήση τους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]