Ο Πέτρος Συρίγος έχει τις καλύτερες και πιο εύκολες συνταγές, που δεν θα σε κουράσουν καθόλου!
Aυγά benedict με σάλτσα Hollandaise
Υλικά
Για την σάλτσα
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
Χυμό από ½ λεμόνι
100 γραμμ. βούτυρο
Για το στήσιμο
1 φέτα ψωμί
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 φύλλο μαρούλι
1 φέτα καπνιστή γαλοπούλα
1 αυγό ποσέ
2 κουταλιά της σούπας σάλτσα
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνετε τον κρόκο του αυγού, την μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού. Σε ένα μπρίκι λιώνετε το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά τα υλικά στο μπολ και σιγά σιγά προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα.
Αλείφετε το ψωμί με μουστάρδα και τοποθετείτε πάνω ένα φύλλο μαρούλι, μια φέτα καπνιστή γαλοπούλα και ένα αυγό ποσέ. Περιχύνετε με σάλτσα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και απολαμβάνετε!
Croque Madame
Υλικά
2 φέτες ψωμί με προζύμι
3 φέτες τυρί ένταμ
2 φέτες γαλοπούλα
30 γρ. τριμμένη γραβιέρα
150 γρ. βούτυρο για το άλειμμα
Για τη μπεσαμέλ
50 γραμμ. βούτυρο
50 γραμμ. αλεύρι
500 γραμμ. γάλα
Αλάτι & πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 αυγό
50 γραμμ. γραβιέρα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 αυγό μάτι
Διαδικασία
Βάζετε το βούτυρο στο κατσαρολάκι σας και, αφού το ανακατέψετε λίγο, ρίχνετε το αλεύρι και συνεχίζετε να ανακατεύετε. Ρίχνετε το 1/3 από το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε άλλο 1/3 από το γάλα, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Ρίχνετε και το τρίτο μέρος από το γάλα και ανακατεύετε. Κλείνετε το μάτι, ρίχνετε το αυγό και ανακατεύετε. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και τη μουστάρδα και ανακατεύετε ξανά.
Για το στήσιμο του πιάτου: Φρυγανίζετε το ψωμί και αλείφετε μια στρώση μπεσαμέλ. Βάζετε πάνω στη μια φέτα ψωμί το τυρί και τη μια φέτα γαλοπούλα. Αλείφετε από πάνω και δεύτερη στρώση μπεσαμέλ και ρίχνετε λίγη γραβιέρα. Βάζετε και την άλλη φέτα γαλοπούλα και αλείφετε με λίγη μπεσαμέλ ακόμα, τοποθετώντας την άλλη φέτα ψωμί από πάνω σαν σάντουιτς.
Βάζετε το τοστ σε ένα ταψί με λαδόκολλα και προσθέτετε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Στην κορυφή βάζετε την υπόλοιπη γραβιέρα. Το βάζετε στον φούρνο, στο υψηλότερο σημείο, ώστε να είναι κοντά στις αντιστάσεις για 5 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο και τοποθετείτε από πάνω ένα αυγό μάτι, αλάτι και πιπέρι.
*Μία έξυπνη παραλλαγή είναι το Croque Monsieur, όπου κάνετε ακριβώς την ίδια διαδικασία χωρίς να τοποθετείτε στο πάνω μέρος το αβγό.
Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Υλικά
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμμ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κοφτές
1 κουταλιά της σούπας αλάτι κοφτή
50 γραμμ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι
Για το πασπάλισμα
500 γραμμ. νερό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Σουσάμι
Παπαρουνόσπορος
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζετε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύετε και αφήνετε για 15 λεπτά στην άκρη, σκεπάζοντας με μια πετσέτα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε με το χέρι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο και ανακατεύετε για 5 λεπτά ακόμη. Κόβετε σε 8 κομμάτια τη ζύμη. Παίρνετε το κάθε μπαλάκι και ανοίγετε σε μια λωρίδα. Το «κλείνετε» κάνοντας κύκλο (κουλούρι). Για ευκολότερο άνοιγμα μπορείτε, αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε μόνο ελαιόλαδο και όχι αλεύρι.
Σε ένα πιάτο βάζετε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Αυτό βοηθάει στο χρώμα που θα πάρουν τα κουλούρια, όταν ψηθούν. Σε ένα άλλο πιάτο βάζετε το σουσάμι μαζί με τον παπαρουνόσπορο. Βουτάτε το κάθε κουλούρι στο νερό και μετά στο σουσάμι. Βάζετε λαδόκολλα στο ταψί και ακουμπάτε πάνω 4 κουλούρια. Αφήνετε τα κουλούρια να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν, σκεπάζοντας με μια πετσέτα. Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από 30 λεπτά έως 1 ώρα, αναλόγως αν είναι ζεστός ο χώρος. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 17-19 λεπτά. Σερβίρετε τα κουλούρια σκέτα ή συνοδεύοντας με τυριά και αλλαντικά.
Pancakes
Υλικά
300 γραμμ. σκληρό αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
400 ml χλιαρό γάλα
Ελαιόλαδο για το τηγάνι
Toppings
Βούτυρο
Μέλι
Καρύδια
Φρούτα της αρεσκείας σας
Σιρόπι σφενδάμου
Σοκολάτα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο γάλα, το οποίο έχετε ανακατέψει με 100ml χλιαρό νερό. Αφήνετε το μείγμα σε ζεστό μέρος, για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει. Ανακατεύετε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε μπολ. Σχηματίζετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς. Χτυπάτε το μείγμα, από το κέντρο προς τα έξω, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτετε σταγόνες νερού, αν χρειάζεται. Σκεπάζετε με υγρή πετσέτα και το αφήνετε για 45 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες.
Σε ένα τηγάνι αλείφετε με λίγο λάδι και με μια κουτάλα ή κουτάλι σούπας (αναλόγως το μέγεθος που θέλετε να δώσετε) ρίχνετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε να ψηθούν για 5 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν φυσαλίδες και τις γυρίζετε και από την άλλη πλευρά. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Σερβίρετε με ένα καλό βούτυρο, μέλι και καρύδια ή με οποιοδήποτε υλικό της αρεσκείας σας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Ευτράπελα στο The Bachelor – Παίκτρια αποχώρησε μόλις είδε τον Αλέξη Παππά
- Πιο ερωτεύσιμος από ποτέ ο Σάκης Κατσούλης – Backstage βίντεο από την συνέντευξή του στο YOU
- Θα καεί η Άνδρος – Το γλέντι που ετοιμάζει η οικογένεια Παντζόπουλου για την μικρή Μαρίνα
- Οι διακοπές αναβάλλονται για αυτά τα τέσσερα ζώδια
- “Ναι έχω πάει με γυναίκα!” – Πρώην παίκτρια του The Bachelor δηλώνει ανοιχτά μπάι
- Πρώην παίκτρια του GNTM 1 το έριξε στο πορνό – Ερωτικός παρτενέρ ο σύντροφός της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter