Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητες την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη, κατέστησε σαφές κατά τη συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Αφού γνωστοποίησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα κατόπιν εξέτασης των επιδημιολογικών δεδομένων και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας -σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης- εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους».
«Εφόσον εμείς τηρούμε, και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως στο “κόκκινο”, όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Eστειλε μάλιστα μήνυμα και με αφορμή τις θετικές εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, τονίζοντας ότι «τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά νέα πρέπει να μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εγρήγορση και όχι σε χαλάρωση».
«Εχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι βλέπουμε πια την κορυφή του βουνού, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε και καραδοκούν αρκετές χαράδρες μέχρι να φτάσουμε, αλλά τουλάχιστον έχουμε οπτική επαφή με το τέλος αυτής της περιπέτειας. Και είναι στο χέρι μας να φτάσουμε μέχρι την κορυφή του βουνού με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, ανθρώπινες απώλειες, αλλά και οικονομικές», τόνισε.
«Χρέος μας είναι όταν με το καλό οι ειδικοί μας υποδείξουν ότι μπορούμε σταδιακά να ανοίγουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή, να το κάνουμε με απόλυτη υπευθυνότητα», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι «γνωρίζουμε πια ότι κάθε εφησυχασμός τιμωρείται και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο μάθημα».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία που έχει να είναι το ελληνικό κράτος απολύτως προετοιμασμένο «έτσι ώστε από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια, ο εμβολιασμός να γίνει το συντομότερο δυνατόν», ενώ επανέλαβε ότι «είναι πολύ σημαντικό -και για λόγους σημειολογίας- η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουμε να εμβολιαστούμε για να καταδείξουμε και στην ελληνική κοινωνία το προφανές: ότι το εμβόλιο είναι εδώ για να μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε».
Ζήτησε μάλιστα «να χτίσουμε ένα τείχος λογικής και αλληλεγγύης απέναντι στους λίγους οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα και ενδεχομένως να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες συνωμοσίας που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση σε αυτά τα οποία μας υποδεικνύει η επιστήμη».
«Δυστυχώς ο κορονοϊός απέδειξε ότι είναι πολύ επικίνδυνος, δεν συγχωρεί οποιαδήποτε αμέλεια, οποιαδήποτε χαλάρωση ή εφησυχασμό», τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εχουμε μπροστά μας δύσκολες μέρες ακόμη, μακάρι να μην είναι πάρα πολλές.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η αγωνία, η κούραση των συμπολιτών μας, όλων ημών, είναι σημαντική ήδη από την πρώτη περίοδο, πόσω μάλλον τώρα. Τα μέτρα μας δυσκολεύουν όλους και βαραίνουν τον πληθυσμό, πρέπει όμως να αντέξουμε, να είμαστε όσο γίνεται προσεκτικοί, να είμαστε αλληλέγγυοι για να μπορέσουμε να ξανανταμώσουμε σε καλύτερες συνθήκες», πρόσθεσε.
Η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι η σκέψη όλων μας τούτη τη στιγμή είναι στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, που βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα, με αφορμή και την εθελοντική μετακίνηση νοσηλευτριών, στο θέμα της προσφοράς των εθελοντών την περίοδο αυτή.
«Αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης είναι πολύ σημαντικό να το διαφυλάξουμε», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση και στη χώρα μας, ενώ υπογράμμισε πως το γεγονός ότι οι δείκτες θετικότητας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αν και είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες, «αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες».
«Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown», προειδοποίησε, ανακοινώνοντας χθες το μεσημέρι τα πρόσθετα μέτρα στις χερσαίες πύλες εισόδου και την εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr