Από εδώ και στο εξής, οι ασθενείς με κορονοϊό θα νοσηλεύονται σε όλες τις ΜΕΘ, όπως συμβαίνει και για άλλα νοσήματα.
Οι ειδικοί προχώρησαν σε αυτή την εισήγηση την οποία δέχτηκε το Υπουργείο Υγείας, με δεδομένο ότι έχει εμβολιαστεί η πλειονότητα του πληθυσμού, ενώ υπάρχει δυνατότητα φαρμακευτικής κάλυψης των ασθενών με εύρος σκευασμάτων κατά τη νοσηλεία τους.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων έναντι του κορονοϊού για το διοικητικό προσωπικό των δομών υγείας.
Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους εργαζομένους των μονάδων υγείας, που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς.
Η πρόταση πυροδότησε ενστάσεις με αποτέλεσμα το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων στα νοσοκομεία να συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Σαλαμίνα: «Τον είδα τον οδηγό» - Τι λέει μάρτυρας για τη διπλή δολοφονία το 2011 [βίντεο]
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις σχετικές αλλαγές αναμένεται να δημοσιευθεί την Δευτέρα 27 Μαρτίου.
Θυμίζουμε ότι από τις 27 Μαρτίου και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα δεν θα υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό rapid test. Πιο αναλυτικά στο ΦΕΚ με ημερομηνία 18 Μαρτίου, σημειώνεται στο άρθρο 63 πως: «Η ισχύς του άρθρου 205 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), περί της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 30ή.6.2023, μόνο για τους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων».
Η λήξη της είχε ανακοινωθεί μόλις λίγες μέρες, σε άλλο ΦΕΚ, στο οποίο αναφερόταν ότι παραμένει υποχρεωτικό μέχρι τις 27 Μαρτίου 2023. Αυτή είναι και η επίσημη ημερομηνία που τελειώνει και το τελευταίο μέτρο της πανδημίας που παρέμενε στην καθημερινότητα.
Διευκρινίζεται ωστόσο, πως σε περίπτωση νόσησης, παραμένει υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταγραφή του θετικού τεστ.
«Η ισχύς του άρθρου τριακοστού πρώτου του ν. 4737/2020 (Α’ 204), περί των όρων χρήσης δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και της υποχρέωσης ηλεκτρονικής καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 30ή.6.2023».
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας δείχνουν μείωση του αριθμού εισαγωγών σε ποσοστό ακόμη και 20%, ενώ στη ΜΕΘ, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, η πλειονότητα των νοσηλευομένων πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Επομένως, η εντελώς διαφορετική εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία έπειτα από τρία χρόνια πανδημίας, επιτρέπει κάποια στιγμή τη χαλάρωση κάποιων μέτρων, αλλά αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.