Η υποπαραλλαγή με βάση τα δεδομένα από την Ινδία όπου και ταυτοποιήθηκε και κατέγραψε μεγάλη διασπορά είναι περισσότερο μεταδοτική, ωστόσο η ακριβής αποτύπωση της δυναμικής της στην Ευρώπη δεν είναι εμφανής. Και αυτό γιατί οι χώρες της Ευρώπης έχουν κάνει το “πικ” του θερινού κύματος, σύμφωνα με το ECDC, και βρίσκονται σε φάση ύφεσης. Η χώρα μας συγκαταλέγεται σε αυτές τις χώρες και παρουσιάζει εδώ και κάποιες εβδομάδες αποκλιμάκωση των δεικτών.
Ο γιατρός – ερευνητής των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, με ανάρτησή του, κάνει την απαισιόδοξη πρόβλεψη για 10.000 θύματα στη χειμωνιάτικη έξαρση του κορονοϊού έως το Πάσχα και κάνει λόγο για ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα και φέτος.
“Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμου παραμένει ανεμβολιαστο ή ατελώς εμβολιασμένο. Η ανοσία φθίνει με το χρόνο, που σημαίνει λιγότερη προστασία. Είναι άγνωστο ακόμα αν θα είμαστε τυχεροί φέτος και δεν θα έχουμε ένα τελείως καινούριο στελεχος του ιού. Ακόμα και αν η ΒΑ.5 (Ο5) συνεχίσει να επικρατεί, περίπου 15-20% των εμβολιασμένων με τρεις δόσεις δεν έχουν εξουδετερωτικα αντισωματα κατά της ΒΑ.5 και μπορεί να νοσήσουν πάλι. Η ελπίδα είναι ότι οι πρόσφατα μολυσμένοι δεν θα ξανά-νοσήσουν, αλλά σίγουρα μπορεί να μολυνθούν. Η πρόσθετη ελπίδα είναι ότι θα υπάρξει γενικευμένη χρήση των 3 εγκεκριμένων αντί-ιικων φαρμάκων γι αυτούς που τα χρειάζονται. Οι δυσκολίες είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και με γενικευμένη χρήση το κόστος θα είναι μεγάλο και επίσης τα φάρμακα θα πάψουν να δουλεύουν σε λίγο, όταν ο ιός μεταλλαχθεί και ξεφύγει από τη δράση τους. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πολύ καλύτερα φέτος από πέρυσι”, εξηγεί ο κ. Παυλάκης.
Μεγάλη σημασία στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρωτόκολλο στα σχολεία. “Τα επιστημονικά δεδομένα λένε ότι με καλές μασκες καλό εξαερισμό και σωστό τεστιγκ τα σχολεία θα είναι τελείως ασφαλή”, σημειώνει, και προσθέτει: “Αντί για ασφαλή σχολεία, διαλέγουμε να μολύνουμε ξανά την πλειοψηφία των μαθητών που θα το μεταφέρουν στο σπίτι τους”.
Υπενθυμίζεται ότι το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τα σχολεία έδωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δηλώνοντας (Open) ότι “η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα, γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα”.
Οι ειδικοί αναμένεται αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν στην κρίσιμη συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων. Οπως φαίνεται από την τάση σε ευρωπαϊκο επίπεδο, από την πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και από το σημείο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, αντικείμενο της συζήτησης – και πολύ πιθανόν αντιπαράθεσης – θα είναι βασικά η χρήση της μάσκας.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Σύμφωνα με το ECDC, τις δύο επόμενες εβδομάδες αναμένεται πτώση κρουσμάτων στην Ευρώπη, σταθεροποίηση στους δείκτες νοσηλείας και πτώση στους αριθμούς των θανάτων. Συγκεκριμένα, σε μόλις τρεις από τις 30 χώρες που παραχωρούν δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες για τις οποίες προβλέπεται αυξητική τάση θανάτων.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Θρήνος για τον θάνατο του 15χρονου σε παραλία – Νόμιζαν ότι τους κάνει πλάκα
Δάνεια: Οι εναλλακτικές επιλογές των δανειοληπτών στην αύξηση των επιτοκίων [πίνακες]
Ζαπορίζια: Σκηνικό τρόμου πάνω από τα πυρηνικά