Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων άγγιξε πριν λίγες ημέρες το θέμα ανάπτυξης ενός εμβολίου που θα “πιάνει” διαφορετικές παραλλαγές του ιού και θα πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, στο πρότυπο του αντιγριπικού εμβολίου. Ο FDA προσπαθεί να δώσει σαφέστερη κατεύθυνση στους κατασκευαστές εμβολίων σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων για τον SARS-CoV-2. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC) υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχει αποκλειστικά και μόνο ένα εμβόλιο που να συνδυάζει διαφορετικούς συνδυασμούς στελεχών του SARS-CoV-2. Μερικοί ειδικοί σημειώνουν τους ενδοιασμούς τους σχετικά με την επάρκεια δεδομένων για τη λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με το μέλλον του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά θα πρόκειται σίγουρα για μια συνεχή διαδικασία αναθεώρησης με βάση τα νέα δεδομένα. Βέβαια για να γίνει αυτό απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα: Εναρμόνιση της σύνθεσης του στελέχους όλων των εμβολίων κατά της Covid-19, απλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού με τη χορήγηση μιας σειράς δύο δόσεων σε ορισμένα μικρά παιδιά και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και σε άτομα με μειωμένη ανοσία και μόνο μία δόση σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Επιπλέον απαιτείται η καθιέρωση μιας διαδικασίας για διαμόρφωση συστάσεων επιλογής στελεχών εμβολίου, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για τα εμβόλια εποχικής γρίπης, με βάση τις επικρατούσες και προβλεπόμενες παραλλαγές με χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούνιο κάθε έτους για να επιτραπεί η παραγωγή εμβολίων έως τον Σεπτέμβριο.
Είναι κοινή παραδοχή των επιστημόνων ότι τα τρέχοντα εμβόλια – είτε τα αρχικά εμβόλια mRNA είτε τα δισθενή επικαιροποιημένα – είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές και έχουν κρατήσει πολλούς ανθρώπους έξω από το νοσοκομείο.
Να σταματήσει το κυνήγι των παραλλαγών
Ωστόσο πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε πέρα από το … κυνήγι των παραλλαγών και να μπουν πραγματικοί πόροι για την ανάπτυξη εμβολίων που προσφέρουν μακροπρόθεσμη προστασία ή μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η ανάπτυξη εμβολίων επόμενης γενιάς δεν θα είναι εύκολη. Ακόμα κι αν δείχνουν υπόσχεση στο εργαστήριο, η απόδειξη ότι έχουν αποτέλεσμα σε ανθρώπους αποτελεί μια τεράστια πρόκληση τώρα που μεγάλο μέρος του κόσμου έχει απομακρυνθεί από την Covid. Η χρηματοδότηση για μεγάλες δοκιμές έχει στερέψει και η εκτέλεση αυτών των μελετών γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Washington Post. Ο πληθυσμός έχει τώρα ένα μείγμα ανοσίας από εμβόλια και λοιμώξεις και ο πήχης είναι υψηλός. Είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί ότι ένα εμβόλιο είναι πιο ανθεκτικό ή οδηγεί σε λιγότερη μετάδοση σε σχέση με το ότι κρατά ανθρώπους έξω από το νοσοκομείο.
Κορονοϊός: Ρινικά και από το στόμα εμβόλια μια επαναστατική επιλογή
Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής συνάντησης του FDA, ήταν έκδηλη η απογοήτευση από τη συνέχεια εφαρμογής μιας στρατηγικής που βασίζεται στην αναζήτηση παραλλαγών με ενημερωμένους ενισχυτές, που είναι γνωστό ότι παρέχουν μόνο μια μέτρια βελτίωση σε σχέση με προηγούμενα εμβόλια και προσφέρουν ένα περιορισμένο παράθυρο προστασίας.
“Η μόνη πραγματική μακροπρόθεσμη λύση είναι καλύτερα εμβόλια”, σημειώνουν οι ειδικοί.
Μεταξύ των διαφόρων εμβολίων επόμενης γενιάς που επιδιώκονται, τα εμβόλια του βλεννογόνου, αυτά που χορηγούνται συνήθως ως ρινικό σπρέι ή από το στόμα, έχουν τραβήξει τη μεγαλύτερη προσοχή. Η ιδέα είναι δελεαστική: Εκπαιδεύονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στις ρινικές οδούς και τους αεραγωγούς μας, ακριβώς εκεί που ο ιός εισέρχεται στο σώμα μας και αρχίζει να αναπαράγεται. Αυτά τα εμβόλια δεν θα σταματήσουν εντελώς τον ιό. Αλλά η ελπίδα είναι ότι ένα ρινικό εμβόλιο, ίσως σε συνδυασμό με ένα συμβατικό εμβόλιο πριν ή μετά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ασυμπτωματικά κρούσματα και πολύ μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους.
Δυστυχώς, η μετατροπή των ρινικών εμβολίων σε πραγματικότητα έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Το ίδιο ισχύει για κάθε νεότερη προσέγγιση για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Τα χρήματα είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Όπως ανέφερε ένα μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εργασίες για εμβόλια με ευρύτερη προστασία χρειάζονται περισσότερη επείγουσα ανάγκη και πόρους, “όχι αργό ρυθμό και έρευνα στο πίσω μέρος”.