Τα δύο περιστατικά αφορούν σε ταξιδιώτες και εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους επιστήμονες να διατηρούν για την ώρα στάση αναμονής έως ότου η υπο-παραλλαγή… αποκαλύψει τα χαρακτηριστικά της.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η υποομάδα ΒΑ.2 ή 21L αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας, της 21M (ομάδα ή στέλεχος «Ομικρον»), η οποία αντιστοιχεί στην ταξινομική ομάδα B.1.1.529. H ομάδα 21M («Ομικρον») περιλαμβάνει την υποομάδα 21L (ΒΑ.2), και την υποομάδα 21K (ΒΑ.1), καθώς και άλλες επιπλέον υποομάδες «Ομικρον». Η ΒΑ.1 αποτελεί την υποομάδα «Ομικρον» που έχει προκαλέσει την πλειονότητα των λοιμώξεων «Ομικρον» παγκοσμίως, το ίδιο και στη χώρα μας.
Δεν ξεφεύγουν από τα εμβόλια
Στην εξωτερική πρωτεΐνη Spike, η γνωστή 21K φέρει επιπρόσθετα 12 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων, ενώ η 21L θα φέρει επιπρόσθετα επτά μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καμία από τις επτά μεταλλάξεις ξεχωριστά δεν έχει φανεί να… ξεγλιστρά σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό από τα εμβόλια ή να είναι πιο μολυσματική. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στη μολυσματικότητα και τη διαφυγή από τα εμβόλια είναι προς το παρόν άγνωστη και θα φανεί από τη διασπορά της στην κοινότητα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 21L λείπει η διαγραφή στη θέση S:H69 και S:V70- η οποία στοιχειοθετεί το «S-gene drop out» ή SGTF που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της 21K («Ομικρον») στα μοριακά τεστ. Για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως υποομάδα «stealth», δηλαδή «κρυφή», όχι διακριτή από τη συγκεκριμένη μέθοδο που χρησιμοποιείται στους μοριακούς ελέγχους (Διευκρίνιση: Δεν ανιχνεύεται η «ταυτότητα» της. Η ύπαρξη της νόσησης ασφαλώς και ανιχνεύεται).
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Και στη Δανία
Η ΒΑ.2 έχει κερδίσει… έδαφος στη Νορβηγία, ενώ φαίνεται να προκαλεί αύξηση των μολύνσεων και στη Δανία. Αντίστοιχα, στη Γαλλία μελετάται εάν η συγκεκριμένη υπο-παραλλαγή της «Ομικρον» ευθύνεται για πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται. «Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στη μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση», σημείωσε στην τακτική ενημέρωση της Πέμπτης ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τάση μείωσης
Στην Ελλάδα, προς το παρόν συνεχίζεται η τάση μείωσης των κρουσμάτων, αλλά οι αριθμοί των θανάτων είναι πολύ υψηλοί καθημερινά. Χθες, προστέθηκαν επιπλέον 108 θάνατοι, με το «βαρύ» απολογισμό να μετρά 22.476 θύματα της πανδημίας. Για τον Ιανουάριο έως και χθες έχουν καταγραφεί 1.686 θάνατοι και ο μήνας έχει ακόμη σχεδόν ένα δεκαήμερο για να «κλείσει».
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.507 νέα κρούσματα κορονοϊού που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 420.000 τεστ και η θετικότητα διαμορφώνεται στο 4,87%. Νοσηλείες και διασωληνωμένοι παραμένουν σταθερά, με τους διασωληνωμένους να πέφτουν ελαφρώς στους 679 χθες. Επιπλέον, κατά τον δεύτερο οριζόντιο διαγνωστικό έλεγχο αυτής της εβδομάδας 1,6 εκατ. μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν 6.566 θετικά self tests έως το βράδυ της Πέμπτης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Βιασμός ανήλικης από ιερέα: Δεύτερη καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση – «50 ευρώ για μια ώρα από τη ζωή σου»
- Κορονοϊός: Τι ξέρουμε για την υποομάδα «stealth» της μετάλλαξης όμικρον – Δύο τα κρούσματα στην Ελλάδα
- Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στα σπίτια τριών ανδρών – Κατασχέθηκαν τα κινητά
- Οργή Παγώνη για το κέρασμα της Βούλγαρη με… κόλλυβα – «Πάρτε τα ή φεύγω»
- Survivor: Τι λέει ο Κατσαούνης για την καταγγελία της 16χρονης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr