Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού απαιτείται συνταγογράφηση από γιατρό για να υποβληθεί κανείς σε δωρεάν έλεγχο σε δημόσια δομή, ακόμη και εμφανίζοντας συμπτώματα.
Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Euractiv σε σχέση με το τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ενδεικτικά ότι τα μοριακά τεστ δεν χορηγούνται δωρεάν αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια και στις άλλες χώρες. Στον απόηχο της πολιτικής κόντρας που έχει ξεσπάσει σε σχέση με την κοστολόγηση των PCR, τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά στη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
Για παράδειγμα, μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης σε διάστημα 24ωρου, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έγιναν 583.206 τεστ (rapid και PCR), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα 1,6 εκατομμύρια self tests που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί για να επιδείξουν την Τρίτη στο σχολείο.
Μεγάλες ουρές
Καθημερινά πραγματοποιούνται χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση δωρεάν rapid και PCR tests από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, αλλά και στα νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το τελευταίο διάστημα οι ουρές για δωρεάν τεστ σε Κέντρα Υγείας είναι μεγάλες, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης «Ομικρον» και του πολύ μεγάλου αριθμού επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να διαπιστώνεται ταλαιπωρία.
Βέβαια, δεν υπάρχει πάντα λόγος για PCR τεστ, με το rapid να αρκεί ακόμη και για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης σε εμβολιασμένους πολίτες. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πρόσφατα, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, εάν δεν συντρέχει λόγος επιβαρυμένης υγείας, να μην πηγαίνουν στα Επείγοντα των νοσοκομείων απλώς για να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο.
Δωρεάν τεστ
Για τη διενέργεια δωρεάν self, rapid και PCR tests έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατ. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εντελώς δωρεάν πάνω 9.000.000 διαγνωστικά rapid και PCR tests, πέρα από εκείνα που έχουν γίνει σε δομές του ΕΣΥ. Επιπλέον, αυτό που διαπιστώνει κανείς σε σχέση με το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες είναι πως εξαρτάται από τη χώρα, αλλά παντού τίθενται κριτήρια. Για παράδειγμα, για να ταξιδέψει κανείς από την Αυστρία, ο μοριακός έλεγχος χορηγείται δωρεάν.
Για το Λονδίνο όμως, που είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ταξιδιωτών μόλις φτάσουν, το τεστ που μπορεί να επιλέξει κανείς για κατ’ οίκον χρήση και αφού το κάνει το βάζει σε ειδικές υποδομές-κουτιά που υπάρχουν στο δρόμο σε όλο το Λονδίνο, κοστίζει σχεδόν 60 ευρώ. Παράλληλα, στη Γαλλία για μη εμβολιασμένους το rapid test κοστίζει 30 ευρώ, όπως αναφέρει το Euractiv, ενώ το κόστος του αντιγονικού ελέγχου στην Ελλάδα είναι 10 ευρώ για όλους.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Συνταγογράφηση
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να δοθεί άμεσα η δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα. Αυτό σημαίνει να συνταγογραφείται το μοριακό τεστ από τους γιατρούς και να αποζημιώνεται ακόμη και εάν γίνεται σε ιδιωτικές δομές. Το αίτημα του ΙΣΑ, πάντως, είναι τα τεστ να ενταχθούν σε ειδικό κωδικό και χωρίς claw back, καθώς οι ιδιώτες θεωρούν ότι δεν θα έχουν κέρδος.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΠΟΛΩΝΙΑ: Εάν συστήνεται από γιατρό, είναι δωρεάν. Αλλιώς, κοστίζει 90-100 ευρώ.
ΙΤΑΛΙΑ: Εάν κάποιος έχει συμπτώματα, ο γιατρός συνταγογραφεί το τεστ, που είναι δωρεάν. Οι πολίτες πληρώνουν τα PCR εάν πρέπει να ταξιδέψουν ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τα PCR είναι δωρεάν όταν συστήνονται από γιατρό, σε περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα. Διαφορετικά, το PCR με αποτέλεσμα εντός 24 ωρών κοστίζει μεταξύ 35-69 ευρώ.
ΑΥΣΤΡΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Τα PCR είναι δωρεάν εάν υπάρχει συνταγή γιατρού.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Τα τεστ πληρώνονται από την κυβέρνηση εάν ο πολίτης παρουσιάζει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πολίτες πληρώνουν τα τεστ.
ΓΑΛΛΙΑ: Τα PCR είναι δωρεάν εάν ο πολίτης έχει συμπτώματα, εάν θεωρείται ως επαφή κρούσματος, εάν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους, εάν είναι κάτω των 18 ετών, εάν έχει αναρρώσει από Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Το Euractiv France αναφέρει ότι το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης βάζει στο στόχαστρο τους αντιεμβολιαστές, τους οποίος αναγκάζει να πληρώνουν 44 ευρώ για PCR ή 25-30 ευρώ για τεστ αντιγόνου.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Προσφέρει δωρεάν PCR επισήμως σε εκείνους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, σε εκείνους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή σε εκείνους που έχουν συμπτώματα. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά και το σύστημα ενδεχομένως να κλείσει ραντεβού σε πιο μακρινή ημερομηνία, και για τον λόγο αυτό αρκετοί επιλέγουν να πάνε ιδιωτικά πληρώνοντας τεστ που ξεκινούν από την τιμή των 35 ευρώ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr