Έτσι, πολλοί επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως το τέλος της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών, καθώς με την επέλαση της Όμικρον και τον εμβολιασμό αναπτύσσεται τέτοιο τείχος ανοσίας που δύναται να κάνει τον κορονοϊό μια ενδημική ασθένεια.
Τα στοιχεία που ενθαρρύνουν τους επιστήμονες είναι, μεταξύ άλλων, τα εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά διασωλήνωσης εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον παγκοσμίως, τα αισιόδοξα δεδομένα που έχουν γνωστοποιήσει η Μεγάλη Βρετανία και η Νότια Αφρική (χώρες όπου το κύμα της Όμικρον έχει κορυφωθεί), καθώς και πορίσματα ερευνών που δείχνουν πως οι επιπτώσεις της νόσησης από Όμικρον δεν είναι ιδιαιτέρως σοβαρές.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, κατέληξαν στα εξής:
- Η συγκέντρωση ιικού φορτίου στους πνεύμονες των οργανισμών (πειραματόζωων) που είχαν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον ήταν τουλάχιστον δέκα φορές χαμηλότερη από εκείνη των τρωκτικών που είχαν μολυνθεί με άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού.
- Τα πειραματόζωα που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Όμικρον δεν είχαν αισθητή απώλεια βάρους, σε σύγκριση με αυτά που είχαν μολυνθεί από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού
Οι πνεύμονες είναι το σημείο όπου ο κορονοϊός προκαλεί τις πιο σοβαρές ζημιές, καθώς η μόλυνση των πνευμόνων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη ανοσολογική αντίδραση που καταστρέφει τόσο τα μολυσμένα όσο και τα μη μολυσμένα κύτταρα, οδηγώντας σε ουλές ιστών και στέρηση οξυγόνου.
Η μετάλλαξη Όμικρον, επομένως, που φαίνεται να παραμένει ως επί το πλείστον στα άνω όργανα του αναπνευστικού συστήματος (κυρίως στο φάρυγγα και τον λάρυγγα), έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να βλάψει τους πνεύμονες και να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν τους ασθενείς στο θάνατο.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Επιπλέον, τα δεδομένα που έχουν δημοσιέυσει η Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, αφήνουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Συγκεκριμένα, οι αρχές της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν στις 30 Δεκεμβρίου ότι η χώρα πέρασε την κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον χωρίς σημαντική αύξηση των θανάτων.
Στις 31 Δεκεμβρίου, μια κυβερνητική έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι οι άνθρωποι στην Αγγλία που είχαν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε σχέση με εκείνους που νοσούν από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που αρχίζει να επικρατεί σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον, ηγέτες και αρχηγοί κρατών σε όλο τον κόσμο στέλνουν μηνύματα για συνεχή επαγρύπνηση όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στον ιό.
Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, «η νέα κανονικότητα δεν θα είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, θα είναι καλύτερη». Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε πως θα η ύπαρξη του κορονοϊού «στο περιβάλλον και τον πλανήτη μας» θα συνεχιστεί.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μίνα Γκάγκα: Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα – Πρέπει να κάνουμε υπομονή δυο, τρεις εβδομάδες
- Ενίσχυση με επιπλέον κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο – Μόνο περιστατικά κορονοϊού το Σισμανόγλειο
- Κορονοϊός: Πόσο προστατεύει κάθε τύπος μάσκας – Ποια προτείνουν οι ειδικοί
- Νέα μέτρα: Επιδότηση 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για όλους – Τι θα ισχύσει για το φυσικό αέριο
- Σοκ στην Εύβοια: Προσπάθησε να κάψει άνδρα ζωντανό – Την είχε απειλήσει με τσεκούρι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr