Παράλληλα, αναλύει τα επόμενα βήματα για το ΕΣΥ, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αναδιοργάνωση νοσοκομείων και κλινικών με καλή διασύνδεση κέντρου-περιφέρειας και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων αλλά και 6μηνη κλινική εκπαίδευση των αποφοίτων Ιατρικής σε νευραλγικές θέσεις στα νοσοκομεία πριν προχωρήσουν στο αγροτικό τους.
Κυρία Γκάγκα, η πανδημία δοκιμάζει εδώ και δύο χρόνια το Σύστημα Υγείας. Τι περιμένουμε για τον φετινό χειμώνα και πώς θα αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, ειδικά εάν «επιστρέψει» και η γρίπη;
Το ΕΣΥ πράγματι δοκιμάζεται αυτό το διάστημα, όμως για άλλη μια φορά οι άνθρωποί του κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες, όχι μόνο για τους ασθενείς με covid αλλά και για όλους τους υπόλοιπους. Εμείς από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος με ανθρώπινους και άλλους πόρους, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με υψηλή ποιότητα η φροντίδα όλων των ασθενών. Η δραστηριότητα της γρίπης, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον φετινό χειμώνα, να είμαστε υγιείς και να μην πιέσουμε τους υγειονομικούς και το σύστημα Υγείας, είναι να κάνουμε όλοι αυτό που περνά από το χέρι μας: να εμβολιαστούμε, να τηρούμε τα ισχύοντα μέτρα, να φοράμε μάσκα και να προσέχουμε τις επαφές μας
Εάν χρειαστεί να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, ποια είναι αυτά που προκρίνονται; Μπορεί να δούμε μέσα στον χειμώνα υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ενδεχομένως για όλους;
Η κυβέρνηση ακολουθεί μια στρατηγική με στόχο την ανακοπή του πανδημικού κύματος και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Η υποχρεωτικότητα κρίθηκε αναγκαία στις ηλικίες άνω των 60, διότι αυτή η κατηγορία διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσου, εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου από κορονοϊό. Ηδη τα μέτρα που εφαρμόζονται φαίνεται να αποδίδουν: τα κρούσματα δείχνουν να σταθεροποιούνται ενώ οι εμβολιασμοί αυξάνονται προοδευτικά. Μέσα στον χειμώνα θα κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα: θα ακούμε τους ειδικούς οι οποίοι παρακολουθούν την επιδημιολογική κατάσταση και αναλόγως εισηγούνται.
Τι θα ισχύσει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού; Πόσο θα διαρκεί η ισχύς τους; Θα συνδυαστούν με την τρίτη δόση;
Στην Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους είναι άνω των 60 λήγει στους 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ολοι οι ενήλικες μπορούν να κάνουν τρίτη δόση στους 3 μήνες από τη δεύτερη ή στους δύο μήνες αν είχαν κάνει μονοδοσικό. Την ερχόμενη εβδομάδα η Ε.Ε. θα ανακοινώσει την απόφασή της για τη διάρκεια του πιστοποιητικού για όλους. Φαίνεται να προκρίνεται η 9μηνη διάρκεια.
Στο πεδίο των θεραπειών, πόσες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων ακόμη θα προμηθευτεί η Ελλάδα; Επίσης, πότε αναμένονται τα χάπια των Merck και Pfizer και πώς θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της Covid-19;
Η Ελλάδα συμμετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό κοινής προμήθειας θεραπειών κατά της covid-19 και μάλιστα σε όλες τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εταιριών που παρασκευάζουν τα φάρμακα. Είμαστε έτοιμοι να προμηθευτούμε όσες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών μας. Σε ό,τι αφορά τις από του στόματος θεραπείες, τα χάπια της Merck θα έρθουν στη χώρα μας αμέσως μετά την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Για τα χάπια της Pfizer αναμένουμε χρονοδιάγραμμα έγκρισης από την Ευρώπη. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε πως πάντα είναι προτιμότερη η πρόληψη της νόσου, κυρίως της βαριάς νόσου, μέσω του εμβολιασμού, παρά η εκ των υστέρων θεραπεία.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης ήδη πριν από την πανδημία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε για το 2022 ειδικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού με το οποίο τιμάται η μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει, ποιες γυναίκες θα αφορά; Θα επεκταθεί και για άλλα νοσήματα;
Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη χρονιά, στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, απευθύνεται σε γυναίκες 50-69 ετών και αφορά προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Συνολικά το πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις προαγωγής της υγιεινής διατροφής και άσκησης αλλά και για την πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να διατεθούν πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ για τις δράσεις αυτές.
Εχετε μιλήσει για αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη προκειμένου να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Θα περιλαμβάνουν και συγχωνεύσεις νοσοκομείων; Πότε θα ξεκινήσουν;
Το ΕΣΥ συμπλήρωσε 40 χρόνια λειτουργίας και η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε ακόμη πιο έντονα την ανάγκη ανασυγκρότησης όλων των υπηρεσιών, ώστε να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικές. Δεν συζητάμε το κλείσιμο νοσοκομείων. Είναι σαφές ότι απαιτείται αναδιοργάνωση όχι μόνο σε επίπεδο νοσοκομείων αλλά και σε επίπεδο κλινικών και επιμέρους τμημάτων σε όλη την επικράτεια και κυρίως στην περιφέρεια. Η αναδιοργάνωση θα λαμβάνει υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον πληθυσμό κάθε περιοχής, ενώ θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καλή διασύνδεση κέντρου-περιφέρειας, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και νέων τεχνολογιών. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία για να φέρουμε τα περιφερειακά νοσοκομεία πιο κοντά στο κέντρο, να δημιουργήσουμε επιστημονικά δίκτυα μεταξύ των γιατρών και άλλων επαγγελματιών και τελικά να αναβαθμίσουμε την ποιότητα περίθαλψης.
Ο σχεδιασμός, βέβαια, περιλαμβάνει και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η οποία έχει ως πρώτιστο ρόλο να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους, με έμφαση στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα παιδιά και τις νέες οικογένειες αλλά και κάθε πολίτη. Περιλαμβάνει επίσης πρώτες βοήθειες και στελεχώνεται με περισσότερους γενικούς γιατρούς, με ταχύτητα και επιστημονική αρτιότητα.
Εχετε εξηγήσει ότι η έλλειψη σε ΜΕΘ που συχνά αναφέρεται δεν αφορά μόνο στις κλίνες αλλά κυρίως στο προσωπικό. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα; Θα υπάρξει ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό;
Ηδη το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 2.000 μόνιμους και άλλους τόσους επικουρικούς γιατρούς, ενώ βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας η προκήρυξη 4.000 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και 970 θέσεων λοιπού προσωπικού, με αυξημένη μάλιστα μοριοδότηση για τους επικουρικούς που έχουν στηρίξει το σύστημα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών που εκπαιδεύονται σε ειδικότητες. Από εκεί και πέρα, η εκπαίδευση και εξειδίκευση των γιατρών στην εντατικολογία απαιτεί χρόνο. Προωθούμε αλλαγές στην κατανομή των θέσεων ειδικοτήτων -ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας- ώστε σταδιακά να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλη την επικράτεια.
Η νέα ελληνική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε, δείχνει ότι τη θνητότητα της Covid-19 στην Ελλάδα αυξάνουν, μεταξύ άλλων, διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ. Πώς το σχολιάζετε;
Η εν λόγω μελέτη παραθέτει στοιχεία που κατά καιρούς αναδεικνύονται και από άλλες έρευνες, εντός και εκτός συνόρων, και τα οποία συσχετίζουν τη θνητότητα με την αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ και την πίεση στα συστήματα Υγείας.
Ο ίδιος ο καθηγητής Τσιόδρας δήλωσε ότι πρόκειται για παλαιότερη επιστημονική ανάλυση η οποία επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα, τόσο για τα κρούσματα όσο και για τις νοσηλείες είναι συνεχής και όπου παρατηρούνται προβλήματα, γίνονται διορθωτικές αλλαγές. Είναι σημαντικό παράλληλα οι ασθενείς να πηγαίνουν έγκαιρα στα νοσοκομεία.
Και βέβαια, τόσο η συγκεκριμένη όσο και πολλές άλλες μελέτες αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη του εμβολιασμού: Εως τις αρχές Δεκεμβρίου, πάνω από 15.000 ανθρώπινες ζωές σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό.
Σχεδιάσατε αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των νέων γιατρών. Τι περιλαμβάνουν και πώς θα βοηθήσουν το Σύστημα Υγείας;
Θέλουμε η εκπαίδευση των νέων γιατρών να ακολουθεί τα πρότυπα του UEMS που εισηγείται την εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη εφαρμόζονται σε πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Με το σκεπτικό αυτό, προωθούμε αμειβόμενη 6μηνη βασική κλινική εκπαίδευση των αποφοίτων Ιατρικής σε κλινικές του Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα, στη διαχείριση των χρονίως πασχόντων και στη διαχείριση επειγόντων τραυματολογικών και άλλων περιστατικών. Οι νέοι γιατροί θα αποκτούν βασική εμπειρία σε περιβάλλον νοσοκομείου, υπό την επίβλεψη ειδικευμένων γιατρών. Η άσκηση αυτή θα βοηθά την αυτόνομη λειτουργία των νέων γιατρών και φυσικά θα λειτουργεί ως προετοιμασία για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός – Πλεύρης : Η Όμικρον θα επικρατήσει και στη χώρα μας – Έχουμε αποκλείσει το lockdown
- Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Πού θα χτυπήσει σήμερα – Τσουχτερό κρύο, χιόνια και καταιγίδες [εικόνες & βίντεο]
- Προ των πυλών η μετάλλαξη Όμικρον – Υποχρεωτική τρίτη δόση και μάσκα παντού προτείνουν οι ειδικοί
- Μόσιαλος – Μετάλλαξη Όμικρον: Όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση εμβολίου, δεν θα πρέπει να έχουν λόγους ανησυχίας
- Γιώργος Τράγκας: Η μικροβιοφοβία, η άρνηση να κάνει το εμβόλιο και το τελευταίο τανγκό με τον κορονοϊό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr