Αυτό ανέφερε ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την μετάλλαξη Όμικρον.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι το 2022 δεν θα είναι η χρονιά που δεν θα πάμε σε μια πιο ομαλή συμβίωση με τον ιό, εκτίμησε ο καθηγητής.
Κάθε φορά που έρχεται ένα μεγάλο πανδημικό κύμα, πάντα ακολουθεί χρονικά κύμα νοσηλειών. Το πόσο μεγάλο θα είναι το κύμα νοσηλειών και το τι ζημιά θα προκαλέσει εξαρτάται από το πόσο προετοιμασμένα θα είναι τα νοσοκομεία αλλά και πόσο ισχυρό θα είναι τελικά το κύμα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουμε ήδη αρχίσει να μαθαίνουμε αρκετά γύρω από το νέο αυτό στέλεχος,
Όπως εξήγησε, ακριβώς αυτή η γνώση που προέκυψε, δικαιολογεί το αίσθημα μεγάλης ανησυχίας στην επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, υπενθύμισε πως οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως το νέο αυτό στέλεχος κορωνοιού, έχει την δυνατότητα να «μεγαλώνει» εντός κοινότητας πολύ πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη.
«Μπορεί και φτιάχνει πολύ ισχυρότερα δίκτυα μετάδοσης γιατί πλέον στα συγκεκριμένα δίκτυα μετάδοσης συμμετέχουν πολύ περισσότερο και οι εμβολιασμένοι» είπε μεταξύ άλλων εξηγώντας περαιτέρω πως αυτό αφορά σίγουρα τους διπλά εμβολιασμένους και πρόκειται να επηρεάσει και τους τριπλά εμβολιασμένους σε μικρότερο εντούτοις βαθμό.
Σύμφωνα με τον κο Πρασσά αυτό δεν γινόταν αντιληπτό με τα προηγούμενα στελέχη και θα έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν βέβαια κατακόρυφη άνοδο του ύψους του κύματος που θα μας χτυπήσει.
«Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι για τους περισσότερους που έχουν εξασφαλίσει τον πλήρη εμβολιασμό τους, είτε είναι νεότεροι με διπλό εμβολιασμό, είτε με τρίτη δόση- κι ακόμη καλύτερα- τριπλό εμβολιασμό (όλοι οι ηλικιωμένοι), σε ατομικό επίπεδο το ρίσκο τους είναι σχετικά χαμηλό» είπε αναλύοντας το πόσο πιθανό είναι αυτές οι ομάδες πολιτών να νοσήσουν σοβαρά και να μπουν σε ΜΕΘ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το ρίσκο τους να μπουν σε ΜΕΘ είναι πάρα πολύ μικρό» είπε συγκεκριμένα αντιπαραβάλλοντας ωστόσο πως υπάρχει και μια δεξαμενή συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν ανοσιακά ευάλωτοι κι είναι κατά βάση οι ανεμβολίαστοι και ένα μικρό μέρος εμβολιασμών που δυστυχώς εξαιτίας παραγόντων όπως το καθεστώς ανοσοκαταστολής, ευπάθειας η μεγάλης ηλικίας παραμένουν ευάλωτοι ως προς την πιθανότητα να μπουν στο νοσοκομείο εάν μολυνθούν.
Το μέγεθος της δεξαμενής είναι τέτοιο που εάν «αφήσουμε το κύμα να σηκωθεί ψηλά» και νοσήσουν πολύ από αυτούς ταυτόχρονα, θα προκληθεί πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον κο Πρασσά αυτό που θα κάνει ενδεχομένως, τώρα, χειρότερα τα πράγματα είναι πως όλα αυτά θα προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουμε.
Μάλιστα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στις αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής ειδικών στο Οντάριο, το οποίο παρότι βρίσκεται σε φάση «μεγάλης πανδημικής ηρεμίας», όπως την περιέγραψε χαρακτηριστικά, με ελάχιστους θανάτους, απουσία της μετάλλαξης δέλτα στην κοινότητα και λίγα κρούσματα θα εφαρμόσει αυστηρότατα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν πολύ πιο δύσκολα περιοριστικά μέτρα.
«Προβλέπουν τσουνάμι μολύνσεων το οποίο δεν ξέρουμε ακριβώς σε τι βαθμό θα μετατραπεί σε μεγάλο κύμα νοσηλειών» είπε.
«Εάν στο Οντάριο των 2.000 συνολικών ΜΕΘ με 100 μόνο κατειλημμένες, υπάρχει αυτή η εγρήγορση, σκεφτείτε πόση εγρήγορση πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα στην οποία οι ΜΕΘ μας είναι σχεδόν ήδη γεμάτες, το δέλτα κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα σε μεγάλους ρυθμούς και θα έχουμε ήδη μια διπλή πανδημία να αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως δεν θέλει να προκαλέσει πανικό αλλά να πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε το διακύβευμα.
Ο κος Πρασσάς περαιτέρω διευκρίνισε πως στην πραγματικότητα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο πιο μεταδοτικό είναι σε σχέση με το δέλτα ξέρουμε όμως πως είναι ικανότατο να διαχέεται γρήγορα στην κοινότητα γιατί ξεφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων.
«Όσον αφορά την βαρύτητα της νόσησης που προκαλεί, είναι πραγματικά εντελώς έωλες και επικίνδυνες οι προβλέψεις που ακούγονται τώρα» σημείωσε ο καθηγητής αναφερόμενος στους ισχυρισμούς που θέλουν την νόσηση με το στέλεχος Όμικρον να παρομοιάζεται με το απλό κρυολόγημα.
«Δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη ότι έχει αρχίσει με κάποιο λόγο να φθείρεται ο ιός ή να γίνεται λιγότερο επικίνδυνος» τόνισε.
Ο καθηγητής συνόψισε πως η ικανότητα που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να κρύβεται από τα αντισώματα που έχουμε φτιάξει το κάνει πιο εύκολο στο να μολυνθούμε αλλά και να επαναμολυνθούμε.
Εντούτοις αυτό δεν σημαίνει πως το ρίσκο που έχουμε να νοσούμε σοβαρά και να καταλήγουμε σε ΜΕΘ είναι το ίδιο στο διηνεκές, καθώς κάθε φορά που έχουμε μια στρώση ανοσίας μικραίνουν οι πιθανότητες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Συναγερμός στη Γαλλία: Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς λόγω… Όμικρον
- Νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες – Βγήκε η ΝΟΤΑΜ: Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα
- Κερατσίνι: Μαρτυρικός ο θάνατος της 8χρονης, έχασε τη ζωή της από ασφυξία – Τι έδειξε το πόρισμα
- Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Πού θα φέρει χιόνια μέχρι και τα Χριστούγεννα – Αρναούτογλου και Καλλιάνος προβλέπουν
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέα καταγγελία – «Ήμουν 17 ετών και μου ζητούσε να τον φιλήσω»
- Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα 8 στοιχεία που συνθέτουν το … πάζλ
- Πάτρα: Η μπλούζα που έγινε viral – Δείτε πώς πήγε να εμβολιαστεί ένας Πατρινός, θα κλαίτε από τα γέλια
- Βόρεια Κορέα: Αποχή από γέλιο και αλκοόλ για χάρη του Κιμ Γιονγκ Ιλ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr