Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Κρίσιμο τεστ για πανδημία το άνοιγμα των σχολείων

Self test: Ξεκίνησαν τα προβλήματα - Έπεσε η πλατφόρμα για τη σχολική κάρτα

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Μάσκα, self test και εμβόλιο για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου περιλαμβάνει ο… οδηγός επιβίωσης τη νέα σχολική χρονιά, με την αύξηση των κρουσμάτων αφού ανοίξουν τα σχολεία να θεωρείται αναμενόμενη, όπως εξήγησαν στη χθεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το σχολικό κουδούνι είναι ο επόμενος κρίσιμος «σταθμός» στη συνολική επιδημιολογική πορεία της χώρας μας, ενώ σήμερα παρατηρείται συρρίκνωση των κρουσμάτων για δεύτερη στη σειρά εβδομάδα. Κατά τόπους εστίες και επιβάρυνση περιοχών όπως είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Ροδόπη και τα Ιωάννινα προβληματίζουν τους ειδικούς. Η Αργολίδα μαζί με την Ευρυτανία μπήκαν σε μίνι lockdown, τη στιγμή που τα μέτρα παρατείνονται για Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και Ικαρία. Στο «μικροσκόπιο» είναι και η Βόρεια Ελλάδα, από την οποία ενδέχεται να ξεκινήσει… κύμα αύξησης της μεταδοτικότητας.

Σύμφωνα με όσα εξήγησαν χθες οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, επί δύο εβδομάδες η σταθεροποίηση του επιδημικού κύματος είναι σαφής και μάλιστα καταγράφεται ύφεση των ημερήσιων κρουσμάτων και των ημερήσιων εισαγωγών. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 20% την εβδομάδα που πέρασε σε σχέση με την προηγούμενη και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία διαμορφώνονται σε λιγότερες από 250 την ημέρα – μείωση κατά 15% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων, αντίθετα, αυξήθηκε κατά 20%-30%, ενώ κατά 6% είναι και οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων «ανέβηκε» στα 35 έτη. Ωστόσο, θετικό παραμένει το γεγονός ότι η επίπτωση στους άνω των 65 -που έχουν και περισσότερες πιθανότητες για βαριά νόσηση και θάνατο- παραμένει σταθερή. Ενα εξίσου… καλό νέο είναι ότι στα μητροπολιτικά κέντρα δεν παρατηρείται αύξηση, όπως ανέμεναν οι ειδικοί μετά την επιστροφή από τις διακοπές. «Η εξέλιξη της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ικανοποιητική», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η αγωνία επιστημόνων και κυβέρνησης συγκεντρώνεται στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων. «Είναι απολύτως αναμενόμενο ότι θα καταγραφεί αύξηση και την αναμένουμε. Θα συμβεί μόνο και μόνο με την επιτήρηση μέσω των τεστ», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας. Καθησυχαστική απέναντι σε αυτή την αναμενόμενη αύξηση εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Στην πρώτη της συμμετοχή στην τακτική ενημέρωση για την Covid-19 έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

Τα τελευταία στοιχεία εμβολιασμού των ανηλίκων, από 12 έως 17 ετών, δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου, ενώ το ποσοστό εμβολιασμένων μαθητών του Γυμνασίου είναι 13%. Το εμβόλιο είναι μέχρι στιγμής εγκεκριμένο από 12 ετών και πάνω, συνεπώς τα παιδιά του Δημοτικού πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται με τα γνωστά μέτρα. Δεδομένα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι μάσκα και αυτοδιαγνωστικός έλεγχος επιτυγχάνουν έως και 85% μείωση της διασποράς μέσα στο σχολείο.

«Πηγή» ανησυχίας είναι τα ποσοστά ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ – περίπου εννέα στους δέκα. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Δύο είναι οι πυλώνες της προληπτικής αντιμετώπισης της επιδημίας. Ο πρώτος είναι η συμμετοχή μας στον εμβολιασμό και ο δεύτερος η αυτοδιάγνωση», τόνισε με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμώντας, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο η επιδημία να «ξεφύγει» με τον μισό πληθυσμό της χώρας εμβολιασμένο.

Κυρίαρχη η «Δέλτα», μίνι lockdown σε Αργολίδα, Ευρυτανία

 Επιβεβαιώνονται οι ειδικοί για την κυριαρχία του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα». Στο σύνολο της επικράτειας η παραλλαγή «Δέλτα» έχει φτάσει να ανευρίσκεται στο 99,22% επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία. Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» έφτασε στο 100%.

Η υψηλή μεταδοτικότητά της είναι και αυτή που δημιουργεί σημαντικές εστίες επιδημικής έξαρσης. Περιοχές που προβληματίζουν για τη διασπορά τους, όπως τις ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Ροδόπη και τα Ιωάννινα. Στην Αργολίδα, όπως και στην Ευρυτανία, που στον επιδημιολογικό χάρτη χρωματίστηκαν «κόκκινες», επιβάλλονται από σήμερα έως και τις 16/9 περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας 01.00 – 06.00) και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος). Τα ίδια μέτρα παρατείνονται σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και Ικαρία.

5.305 οι αναστολές εργασίας στα νοσοκομεία

Με μικρότερες… απώλειες σε σχέση με αυτό που αναμενόταν εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Τα ακριβή στοιχεία των αναστολών έδωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Πιο αναλυτικά, στα νοσοκομεία έχουν επιδοθεί συνολικά 5.305 πράξεις αναστολής, από τις οποίες οι 447 αφορούν σε γιατρούς, οι 2.716 σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι 879 σε διοικητικό προσωπικό και οι 1.263 είναι αναστολές σε λοιπό προσωπικό. Παράλληλα, επιδόθηκαν 740 πράξεις αναστολής σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα πλαστά πιστοποιητικά η κ. Γκάγκα δήλωσε πως «όπου υπάρχουν καταγγελίες θα ελέγχονται» και επεσήμανε ότι ήδη στα νοσοκομεία γίνεται επιβεβαιωτικό εργαστηριακό τεστ σε περιπτώσεις που υπάρχουν αμφιβολίες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: «Βράζει» πάλι η Βόρεια Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Το απόλυτο αλαλούμ με την προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία – Ποια μέτρα ισχύουν τελικώς

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα για την είσοδο των πολιτών στα γυμναστήρια – Όλα όσα ισχύουν [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται την Κυριακή 26/9 δωρεάν rapid test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ελλάδα μπροστά σε νέες προκλήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βασίλης Λεβέντης: Ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων για την υγεία του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Θωμαΐδης: Κορύφωση 4ου κύματος τον Οκτώβριο – Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διασωληνωμένος στην εντατική με κορονοϊό ο Βασίλης Λεβέντης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 405 κρούσματα στην Αττική, 247 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom