Ολα τα εμβόλια, βέβαια, είναι διαθέσιμα για όλες τις ηλικίες για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού -μεθαύριο Σάββατο δίνεται η ίδια δυνατότητα και για την ομάδα 30-34 ετών-, κάτι που προσφέρει το δικαίωμα επιλογής στους πολίτες. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει συσχετίσει πέντε περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ έχουν συμπληρωθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες ανεπιθύμητων παρενεργειών για όλα τα εμβόλια. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών και θανάτου από νόσηση με την Covid-19 είναι σαφώς μεγαλύτερος.
Επιβεβαιωμένα
Πιο αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης συγκεκριμένων περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ), σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης με το εμβόλιο Vaxzevria της AstraZeneca υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS (Thrombocytopenia syndrome). δηλαδή θρόμβωση με θρομβοπενία.
Πρόκειται για τέσσερις γυναίκες ηλικιών 36 ετών, 44 ετών, 47 ετών και 61 ετών και έναν άνδρα 35 ετών, όπως επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Ειδικότερα, ο 35χρονος που έχει εξέλθει από το νοσοκομείο και έχει αναρρώσει είναι από την Κρήτη, το γνωστό περιστατικό με τη διπλή θρόμβωση. Ο ίδιος σε δηλώσεις του έχει αναφέρει πως εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της Astrazeneca στις 29 Απριλίου και παρουσίασε, αρχικά, πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία. Στις 10 Μαΐου, όμως, ένιωσε ένα κάψιμο στο πόδι, το οποίο και παρέλυσε.
Ακόμη δύο περιστατικά που συνδέονται με τον εμβολιασμό έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη και πρόκειται για τις δύο γυναίκες 44 και 47 ετών που νοσηλεύονται. Ειδικά για τη 44χρονη οι ιατρικές προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Η γυναίκα, που δεν έχει κατά τις πληροφορίες υποκείμενα νοσήματα, εμβολιάστηκε στις 5 Μαΐου με το εμβόλιο της AstraZeneca και, μία εβδομάδα αργότερα, παρουσίασε θρομβοπενία και εισήχθη στο Νοσοκομείο «Βενιζέλειο». Οσον αφορά στην υγεία της άλλης γυναίκας από την Κρήτη, της 47χρονης, φέρεται να βελτιώνεται.
Η 63χρονη είναι το μοναδικό -έως χθες το βράδυ- περιστατικό που κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές που συνδέονται με τον εμβολιασμό της. Επίσης, το πιο πρόσφατο περιστατικό που συνδέθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά σε 36χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λέσβο, που μεταφέρθηκε προχθές εσπευσμένα στο «Ιπποκράτειο» Αττικής με συμπτώματα θρομβώσεων.
0,55 ανά 100.000
Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με Vaxzevria στη χώρα μας είναι 1:181.000 (0,55/100.000). «Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο Vaxzevria στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000)», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε προχθές (σ.σ.: η γυναίκα έχασε τη ζωή της) είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Κάτω των 50
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου χθες, ο κίνδυνος του συνδρόμου TTS είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών. Ωστόσο, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι τους τελευταίους δύο μήνες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ 62 γυναίκες 30 έως 49 ετών και οι 28 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Η Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε και χθες εκτάκτως κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό, και με το εμβόλιο της AstraZeneca, υπερτερεί των παρενεργειών. Ετσι, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, «συστήνεται η συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα». Ερωτηθείσα σχετικά με τις γυναίκες νεότερες των 50 ετών για τις οποίες τα δεδομένα δείχνουν υψηλότερο κίνδυνο, τόνισε: «Τα εμβόλια είναι όλα διαθέσιμα. Είναι στην επιλογή της κάθε γυναίκας να κάνει ό,τι επιθυμεί».
Εως σήμερα από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία», στα τέλη Δεκεμβρίου, έχουν συμπληρωθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες στον ΕΟΦ. Πρόκειται για όλους τους εμβολιασμούς και όχι μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca. Οσον αφορά σε παρενέργειες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε λόγο για ένα περιστατικό που διερευνάται. Πρόκειται για 48χρονη γυναίκα από τη Θήβα που νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» και η υγεία της βελτιώνεται συνεχώς.
Από το Σάββατο
Το δικαίωμα… επιλογής εμβολίου διευρύνεται περαιτέρω από το ερχόμενο Σάββατο, 29 Μαΐου, όταν και ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια και για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 34 ετών. Το άνοιγμα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι χθες αναμενόταν η χώρα μας να ξεπεράσει τα 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμών, φέρνοντάς την στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκων και στην πέμπτη θέση όσον αφορά σε αριθμό πλήρως εμβολιασμένων πολιτών. Σημειώνεται ότι χθες άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών και για όλα τα εμβόλια και σε λίγες ώρες προγραμματίστηκαν 102.000 ραντεβού.
Στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί συνολικά 3.662.292 δόσεις της Pfizer, 499.799 Moderna, 88.730 Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις AstraZeneca. Σε σχέση με τη 2η δόση, η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια κατά τη δεύτερη δόση. «Ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δεύτερων δόσεων καταγράφηκαν μόλις 15 περιπτώσεις», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου. Από αυτή τη σύσταση εξαιρούνται όσοι εμφάνισαν θρομβοεμβολικό επεισόδιο με ή χωρίς θρομβοπενία.
Κάτω οι δείκτες
Την ώρα που οι εμβολιασμοί αυξάνονται, οι επιδημιολογικοί δείκτες συρρικνώνονται. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.517 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 762 στην Αττική και τα 163 στη Θεσσαλονίκη. Ο επταήμερος μέσος όρος των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έπεσε στα 1.775 την ήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πλέον στα 37 έτη και συνεχίζεται η αύξηση στις νεαρότερες ηλικίες, γεγονός που ανησυχεί ειδικούς και κυβέρνηση.
«Σε όλες τις περιφέρειες παρουσιάζεται σταθεροποίηση ή μείωση των κρουσμάτων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι οι νοσηλευόμενοι είναι 3.047 και παρουσιάζουν σημαντική μείωση, όπως και ο αριθμός νέων εισαγωγών, με μέσο όρο πλέον στις 244 την τελευταία εβδομάδα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter