Τη στιγμή που οι ειδικοί από την Αμερική εκτιμούν σε νέο άρθρο που ανασκοπείται από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, και τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας, Δημήτρη Παρασκευή, ότι οι μολύνσεις θα αυξηθούν μετά το καλοκαίρι, και στη χώρα μας η επιστημονική κοινότητα αναμένει να «φουντώσει» η πανδημία μετά τους καλοκαιρινούς και ζεστούς μήνες, με το επόμενο κύμα, όμως, να είναι πιο ήπιο λόγω εμβολιασμών.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο άρθρο που αναλύουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, ο Αλι Μοκντάντ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να μειώνονται στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, οι μολύνσεις θα αυξηθούν ξανά το φθινόπωρο και πιθανόν ακόμα περισσότερο το χειμώνα. Ο αριθμός των θανάτων θα εξαρτηθεί κυρίως από το επίπεδο των εμβολιασμών μέχρι τότε, καθώς και την παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών που θα υπάρχουν στην κοινότητα.
Κορονοϊός και ανοσία: Να φτάσουμε στο 80%-85%
Για να αποτραπεί ένα επερχόμενο νέο κύμα Covid-19, σύμφωνα με τον κ. Μοκντάντ, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80%-85% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους. Ενα αντίστοιχα υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης έχει αναφερθεί ως στόχος και από μέλη της ελληνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κρίνοντας μάλιστα ότι το 67% έως και 70% των ηλικιωμένων που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν κλεισμένο ραντεβού στη χώρα μας ενδεχομένως δεν αρκεί.
Λόγω της εξασθένησης της ανοσίας από τα εμβόλια, ο κ. Μοκντάντ θεωρεί ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 θα χρειαστούν πιθανώς μια αναμνηστική δόση πριν από το χειμώνα. Ο ίδιος δηλώνει, επίσης, ότι δεν συμφωνεί με τη νέα σύσταση του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) αναφορικά με την κατάργηση της προστατευτικής μάσκας θεωρώντας ότι λόγω της μειωμένης χρήσης μάσκας αναμένεται αύξηση των περιστατικών Covid-19 ήδη από τον επερχόμενο Αύγουστο.
Διάρκεια ανοσίας
Από την πλευρά της η Πρίτι Μαλανί, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι δεν είναι γνωστή η διάρκεια της φυσικής ανοσίας. «Δεν πρόκειται να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς Covid-19», σε κάθε περίπτωση, όπως είπε. «Ας ελπίσουμε ότι κρούσματα θα μειωθούν και θα συνεχίσουν να παραμένουν χαμηλά, και ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν, οπότε θα διατηρείται το ποσοστό ανοσίας στα επίπεδα του 70%. Είτε έχουμε χειμώνα είτε όχι, είπε, η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από τι ποσοστό της κοινότητας έχει ανοσία στον ιό. Κάτι άλλο που παραμένει άγνωστο είναι το πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια», πρόσθεσε η ίδια.
Λόγω συμπεριφοράς!
Με την εποχικότητα του Sars-CoV-2 διαφωνεί και ο Ντέιβιντ Χάρντι, κλινικός καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η αύξηση του περασμένου χειμώνα συνέβη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη Δυτική Ακτή σε σχέση με τα βορειοανατολικά, όπου μια εποχική τάση θα ήταν αναμενόμενη λόγω της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας. Συνεπώς, όπως εκτιμά ό καθηγητής, οι αυξήσεις στα κρούσματα που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δεν συνέβησαν λόγω αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά λόγω αλλαγών στην ανθρώπινη συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τους Ελληνες ειδικούς, ένα επόμενο επιδημικό κύμα είναι αρκετά πιθανό το φθινόπωρο, χωρίς όμως την ένταση που είχαν τα προηγούμενα τρία. Θα είναι, δηλαδή, πιο ήπιο με μικρότερους αριθμούς τόσο κρουσμάτων, όσο και νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Εάν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας, αυτή θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν είτε γιατί δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ειδικούς λόγους είτε γιατί δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν, κυρίως τα παιδιά», ανέφερε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία αύξησης των εμβολιασμών σε ενήλικες προκειμένου να μην υπάρξει τέταρτο κύμα, αλλά και να προστατευτούν τα παιδιά.
Ο «χάρτης»
Στο μεταξύ, σε υψηλά, αν και βελτιούμενα εβδομάδα με την εβδομάδα, επίπεδα κινείται ακόμη το τρίτο κύμα στην Ελλάδα. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.433 νέα κρούσματα που αντιστοιχούν σε σύνολο 70.102 διαγνωστικών ελέγχων, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 3,47%. Τα 1.151 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα 225 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο «χάρτης» των νησιών με νέες μολύνσεις … απλώνεται. Ενδεικτικά, στην Κέρκυρα καταγράφηκαν χθες 51 κρούσματα, στη Ζάκυνθο χθες τέσσερα νέα περιστατικά κορονοϊού, στη Θάσο τρία, στη Σαντορίνη τρία, στη Λέσβο 20, στη Λήμνο τέσσερα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, ανησυχητική αύξηση καταγράφηκε την εβδομάδα 17-23 Μαΐου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη σε Λάρισα και Βόλο (129% και 201% αντίστοιχα). Αύξηση του ιικού φορτίου κατά 29% εντοπίστηκε και στην Ξάνθη, ενώ όσον αφορά σε Αττική και Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται σταθεροποίηση και μικρή μείωση (5% και 35% αντίστοιχα).
Διασωληνωμένος 17χρονος
Την ίδια ώρα, ένας 17χρονος, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύεται διασωληνωμενος στον Ερυθρό Σταυρό, αποτελώντας τον νεότερο ασθενή με μηχανική υποστήριξη της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ – συνολικά οι διασωληνωμένοι έως χθες ανέρχονταν σε 556. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, ο έφηβος είχε εισαχθεί πριν από λίγες ημέρες στο νοσηλευτικό ίδρυμα και παρέμενε σε απλή κλινική, αλλά η υγεία του επιδεινώθηκε και οι γιατροί έκριναν ότι χρειάζεται διασωλήνωση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Ανοίγουν σήμερα όλα τα εμβόλια για τους 35 – 39 – Πώς κλείνουμε το ραντεβού, ποιοι ακολουθούν
- Ινδική μετάλλαξη: Σε πόσες χώρες έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα – Τι δείχνει έκθεση του ΠΟΥ
- Τι μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνετε αν έχετε εμβολιαστεί για τον Covid-19
- Γλυκά Νερά: Η πορεία των ερευνών και το σπάνιο στοιχείο για τα εγκληματολογικά χρονικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter