Η στρατηγική διαχείρισης εξάρσεων για το επόμενο διάστημα προσανατολίζεται σε τοπικά lockdowns, εφόσον βέβαια απαιτείται και ο επιδημιολογικός συναγερμός ανεβαίνει στο ανώτατο επίπεδο. Σε αρκετά νησιά τα κρούσματα είναι «τσιμπημένα» και ένα νησί, η Κάλυμνος, είναι το πρώτο που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έως και την προσεχή Δευτέρα, 24 Μαΐου.
Πάνω οι δείκτες
Τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και οι καθηγητές που εκπροσωπούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας έκρουσαν «καμπανάκι» για συγκεκριμένα νησιά που παρουσιάζουν επιδείνωση των δεικτών τις τελευταίες ημέρες και η οποία φαίνεται να συνδέεται με τις διακοπές του Πάσχα. Πρόκειται για την Κέρκυρα, τη Σκιάθο, την Ικαρία, την Πάτμο, τη Νάξο, την Κάρπαθο. «Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας. Η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε οποιονδήποτε εφησυχασμό. Γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας, όπως έχουμε δει να συμβαίνει τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Ενδεικτικά, χθες στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα, με τα περιστατικά κορονοϊού ανά 100.000 πληθυσμού να ανέρχονται σε 34,49 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Τήνο ανακοινώθηκαν επιπλέον τέσσερις μολύνσεις (46,32 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), στη Μύκονο επιπλέον έξι (59,21 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού), στην Κω εννέα περιστατικά, στη Λέσβο επιπλέον 19 κρούσματα. Στο νησί της Καλύμνου εντοπίστηκαν δέκα νέα κρούσματα και η αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού ανέρχεται σε 33,95 περιστατικά. Το νησί βρίσκεται σε αναστολή δραστηριοτήτων και υποχρέωση των κατοίκων για παραμονή στο σπίτι έως και τη Δευτέρα.
Το μοντέλο του τοπικού lockdown θα είναι ενδεχομένως ο «οδηγός» για το επόμενο διάστημα σε περίπτωση που παρατηρείται τοπική έξαρση της επιδημίας και εφόσον έχουν απομακρυνθεί τα σενάρια για επαναφορά οριζόντιων μέτρων σε όλη τη χώρα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη προχθές στο θέμα της καταστρατήγησης τήρησης των μέτρων, όπως διαπιστώθηκε το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο, ζήτησε την εφαρμογή τους και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων μέτρων, ακόμα και τοπικών lockdowns.
4% θετικότητα
Για την ώρα, πάντως, οι δείκτες της πανδημίας συνεχίζουν τη σταθερή… κάθοδο. Ο δείκτης θετικότητας διατηρείται οριακά κάτω από το 4% σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ τη χθεσινή ημέρα, κατά την οποία ο αριθμός των τεστ είναι πιο αντιπροσωπευτικός. Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.812 κρούσματα που αντιστοιχούν σε σύνολο 70.517 τεστ. Στην Αττική καταγράφεται αύξηση καθώς τα νέα περιστατικά σε όλο το Λεκανοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Αττικής, ανήλθαν σε 1.425 -περισσότερα από τα μισά του συνόλου-, εκ των οποίων μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 451 κρούσματα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε περαιτέρω, και με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους νοσηλεύονται 639 ασθενείς.
Η ανάλυση των λυμάτων «μοιράζει» τις περιοχές σε όσες παρουσιάζουν σταθεροποίηση ή μείωση, αλλά και σε όσες καταγράφουν αύξηση, σημαντική σε ορισμένες περιπτώσεις.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Από τις από τις περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στον Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το
ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη. Στην Αλεξανδρούπολη το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 45% και στο Ηράκλειο κατά 94%.
Ο «οδικός χάρτης» επαναφοράς στην κανονικότητα συνεχίζεται, με σύμμαχο τα self tests. Σημειώνεται ότι από σήμερα, 19/5, έως και το Σάββατο 22/5 (κατά τις εργάσιμες ώρες, πλην διακυντερεύσεων και διημερεύσεων) θα γίνεται η προμήθεια από τα φαρμακεία των self tests για μαθητές, εκπαιδευτικούς και για διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Σε αυτή τη φάση μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προμηθευτούν δύο οικιακά τεστ για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες.
Η κατάσταση στο ΕΣΥ
Η επιστροφή στην εκτός κορονοϊού καθημερινότητα αφορά και στο ΕΣΥ, με προσεκτικά όμως βήματα καθώς ο αριθμός κρουσμάτων παραμένει μεγάλος και οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία χιλιάδες. Μεθαύριο, Παρασκευή, το Νοσοκομείο Θριάσιο θα σταματήσει την αποκλειστική του χρήση ως νοσοκομείο Covid και την Κυριακή, 23 Μαΐου, θα είναι η τελευταία εφημερία που θα κάνει το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και θα ξεκινήσει επίσης η σταδιακή λειτουργία του Νοσοκομείου Σισμανογλείου. Και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα από τα νοσοκομεία «ΚΑΤ», «Γ. Γεννηματάς» και «Αττικόν» θα αποδεσμευτούν περί τις 30 κλίνες Covid.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προχωρούν σε περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Η διαδικασία προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και θα έχει προκηρυχθεί εντός του τρέχοντος έτους.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΙ: «Δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη»
Τέλος στις πληροφορίες που διακινούνταν και έκαναν λόγο για «αθηναϊκή» μετάλλαξη βάζουν ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, εξηγώντας την προέλευση και τις ιδιότητες του μεταλλαγμένου στελέχους που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία 24ωρα.
Το στέλεχος Β.1.1.318, όπως είναι η κωδική του ονομασία, αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες. Απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία, αλλά ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών σύμφωνα με την πλατφόρμα GISAID, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σλοβενία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπανγκλαντές, Αργεντινή, Γκάμπια, Γκαμπόν και Τουρκία. «Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματισθεί με αυτόν τον τρόπο», αναφέρουν οι καθηγητές και προσθέτουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τη μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή την παθογένεια της μετάλλαξης και για αυτό δεν έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής ως στέλεχος ανησυχίας (Variant of Concern).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.