Η προσοχή πρέπει να θεωρείται δεδομένη προκειμένου να διατηρηθεί η σταθεροποίηση στην αλυσίδα μετάδοσης. Το ίδιο και από την επόμενη εβδομάδα όταν τις… πόρτες ανοίγουν η εστίαση και λίγο αργότερα οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης και επιπλέον δραστηριότητες από τις 15 Μαΐου και μετά με την έναρξη του τουρισμού.
Συναθροίσεις
Δύο self tests, με διάστημα δύο-τριών ημερών μεταξύ τους (για παράδειγμα ένα σήμερα και ένα ανήμερα το Πάσχα) προτείνει πριν από το πασχαλινό τραπέζι ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Οπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, με δύο αρνητικά οικιακά τεστ θα υπάρχει ασφάλεια συναθροίσεων την Κυριακή, αρκεί «να γίνουν μαζικά και σωστά».
Η χαλάρωση αυτών των ημερών όπως και σε κάθε περίοδο αργιών και εορτών προβληματίζει τους ειδικούς. Οπως λένε το τρίτο κύμα δείχνει επιτέλους σημάδια αποκλιμάκωσης, αυτή είναι, όμως, πολύ αργή και ο συναγερμός στα νοσοκομεία παραμένει στο ύψιστο επίπεδο – 90% των ΜΕΘ covid είναι κατειλημμένες. «Η αποκλιμάκωση είναι 200 με 300 κρούσματα την εβδομάδα. Ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι τώρα περί τα 2.700, την εβδομάδα μετά το Πάσχα ο ίδιος μέσος όρος θα είναι 2.400-2.500 περιστατικά», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Τζανάκης, και προσθέτει: «Είναι θετική η σταθεροποίηση του ισοζυγίου νέων εισαγωγών και εξιτηρίων. Τα νοσοκομεία αδειάζουν, αλλά με αργό ρυθμό. Υψηλός, όμως, είναι ο αριθμός των θανάτων και θα συνεχίσει να είναι. Εως τις 20-25 Μαΐου θα καταγράφονται περίπου 400-500 θάνατοι την εβδομάδα».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οσον αφορά στην επερχόμενη επαναλειτουργία δραστηριοτήτων και τη… ζημιά που μπορούν να κάνουν στην επιδημιολογική πορεία, εκτιμάται ότι με τους κανόνες και τη συνεχή επιτήρηση μέσω των self tests των εργαζομένων δεν θα απειλήσουν τη θετική εικόνα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Η εμπειρία από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων προς το παρόν είναι θετική καθώς δεν επέφεραν αύξηση των κρουσμάτων. Οσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός θα απομακρύνεται.
Εμβολιασμός: Οκτώ ομάδες ρίχνονται στη μάχη
Ηδη ο Απρίλιος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα των μαζικών εμβολιασμών, καθώς από τις αρχές του έχουν ανοίξει… οκτώ ομάδες του πληθυσμού. Τις πρώτες ημέρες ξεκίνησαν οι πολίτες από 65 έως 69 ετών, ακολούθησαν τα άτομα 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου και στη συνέχεια σερί και σε διάστημα δύο εβδομάδων στη διαδικασία εμβολιασμού εντάχθηκαν οι πολίτες 55-59 ετών, οι εκπαιδευτικοί, η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών, όσοι είναι από 30 έως 39 ετών, καθώς και οι ομάδες 40-44 ετών και 45-49 ετών. Εξαίρεση από τις ομάδες που εμβολιάζονται προς το παρόν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca (30-39 ετών και 40-44 ετών) αποτελούν οι γυναίκες που εγκυμονούν και για τις οποίες η Επιτροπή Εμβολιασμών προς το παρόν συστήνει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna.
Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού και για τους πολίτες 45 έως 49 ετών, που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Μεγάλο Σάββατο 1/5, από τη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία θα κριθεί πώς θα προχωρήσει η προτεραιοποίηση και σε πόσο χρόνο θα είναι εφικτό το άνοιγμα της διαδικασίας με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια για όσους σήμερα διενεργούν εμβολιασμό μόνο με την AstraZeneca. Η ομάδα 40-44 θα μπορεί κατά πληροφορίες από τις αρχές Μαΐου να κλείνει ραντεβού και με τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, για να ακολουθήσουν οι πολίτες από 39 ετών και κάτω με όλα τα εμβόλια. Στόχος είναι έως τον Ιούνιο στην εμβολιαστική εκστρατεία να έχουν ενταχθεί όλοι οι ενήλικες. Το ταχύ άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού στον ενήλικο πληθυσμό έχει ως στόχο να οδηγήσει στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr