Η συνάντηση θα γίνει παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος υποδέχθηκε χθες μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη τον Ναντίν Αρμπέρ, στο νοσοκομείο Αττικόν.
Σημειώνεται ότι το Αττικόν και το Σωτηρία είναι τα δύο νοσοκομεία όπου θα γίνει η κλινική μελέτη για το ισραηλινό φάρμακο.
Επίσης, σύμφωνα με τον ισραηλινό καθηγητή, κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών το φάρμακο δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, ενώ είχε θετική επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.
Πώς λειτουργεί το φάρμακο
Τον Απρίλιο του 2020, λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ο κ. Arber, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Integrated Cancer Prevention Center στο Tel Aviv-Sourasky Medical Center (Ichilov) είχε μια ιδέα που μπορεί να έχει οδηγήσει σε μια σωτήρια θεραπεία.
“Το βασικό σημείο εστίασης του εργαστηρίου μου είναι ο καρκίνος – ένας από τους τρόπους που τα καρκινικά κύτταρα αποφεύγουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι με το να εκφράζουν το CD24”, είχε πει στην Καθημερινή ο κ. Arber. “Αυτό μας έδωσε την ιδέα πως μπορεί να έχουμε το τέλειο φάρμακο, γιατί έχουμε έναν τρόπο να καταστείλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα” σε ασθενείς με κορονοϊό που νοσούν βαριά.
Δώρα στο πνεύμα των ημερών - Ευφάνταστες προτάσεις από τον «Ε.Τ.» για σας και τους αγαπημένους σας
Ο κ. Arber εξηγεί πως όταν κάποιος νοσήσει με κορονοϊό μπορεί να περάσει από δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, τα συμπτώματα θυμίζουν γρίπη και δεν χρειάζεται θεραπεία. Ομως, σε ένα 5% με 7% του πληθυσμού, τονίζει ο ίδιος, μετά πέντε με επτά ημέρες, η κατάστασή τους χειροτερεύει απότομα και σημαντικά λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας που έχει προκληθεί από την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, μια “καταιγίδα κυτοκίνης”, όπως αποκαλεί ο κ. Arber το φαινόμενο. “Ακριβώς τότε θέλουμε να παρέμβουμε, για να αποτρέψουμε αυτή την επιδείνωση”, λέει στην “Κ”. Ο τρόπος με τον οποίο το καταφέρνουν είναι μέσω των εξωσωμάτων, μικροσκοπικά σακίδια που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες ούτως ώστε να αποφευχθεί η “καταιγίδα κυτοκίνης”. “Ξέρουμε πώς να απομονώσουμε αυτά τα εξωσώματα”, αναφέρει ο κ. Arber, “να τα συγκεντρώσουμε και να τα αναγκάσουμε να εκφράσουν το CD24”.
Οι προσπάθειές τους έχουν μέχρι στιγμής επιφέρει πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα. Το φάρμακο, το οποίο είναι εισπνεόμενο, έχει μέχρι στιγμής δοκιμαστεί σε 30 ασθενείς που περνούσαν τη νόσο βαριά – οι 29 θεραπεύτηκαν εντός 3-5 ημερών. “Σε όλους το φάρμακο ήταν πολύ ασφαλές, δεν υπήρξε ούτε μισή παρενέργεια”, συμπληρώνει. Ο κ. Arber λέει πως ξαφνικά, μέσα σε 2-3 ημέρες, οι ασθενείς άρχισαν να λένε πως νιώθουν καλύτερα, ξεκίνησαν και πάλι να περπατούν ή να κάνουν μπάνιο – “οι περισσότεροι πήραν εξιτήριο μέσα σε 3 με 5 ημέρες”. Τα αισιόδοξα αποτελέσματα τους ώθησαν να προχωρήσουν στις φάσεις 2 και 3 των κλινικών δοκιμών, κατά τις οποίες περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν το φάρμακο, ενώ κάποιες από αυτές είναι υπό συζήτηση να γίνουν και στην Ελλάδα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ: Θα γυρίσει ταινία επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα
- Εστίαση: Κλειστή μουσική και σπίτι στις 23:00 – Τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των καφέ και εστιατορίων
- Αλέξης Τσίπρας: «Ξεστόκαρε» κάθε απόθεμα ανευθυνότητας
- Διόδια: 1.565 οικογένειες πιάστηκαν με το… αρνί στην πλάτη
- Lockdown- Διαδημοτικές: Από σήμερα βόλτα στο εξοχικό – Με SMS 6 μεζέδες και καφέδες από τη Δευτέρα
- Σούπερ μάρκετ και καταστήματα: Το ωράριο την Μεγάλη Εβδομάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr