ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown- Διαδημοτικές: Από σήμερα βόλτα στο εξοχικό – Με SMS 6 μεζέδες και καφέδες από τη Δευτέρα

Lockdown- Διαδημοτικές: Από σήμερα βόλτα στο εξοχικό - Με SMS 6 μεζέδες και καφέδες από τη Δευτέρα

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Lockdown: Ελεύθερες είναι από σήμερα οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός περιφερειακών ενοτήτων, το σύστημα των SMS, όμως, διατηρείται έως και τις 15 Μαΐου.

Η μετάβαση για κατάστημα εστίασης θα γίνεται με τη χρήση του κωδικού 6. Αυτές είναι νέες αλλαγές στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και συμπληρώνουν τον «οδικό χάρτη» της μετά το Πάσχα εποχής.

Το επόμενο βήμα στην επαναλειτουργία δραστηριοτήτων γίνεται με την επιδημιολογική «υπογραφή», αφού η χώρα βρίσκεται σε φάση σταθερής αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος. Οι επόμενες ημέρες, όμως, που θα συνοδευτούν από χαλάρωση και οικογενειακές στιγμές απαιτούν πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μη διαταραχθεί η σημερινή κατάσταση.

Οχι χαλάρωση

«Παρακαλώ θερμά να προσέξουμε αυτό το Πάσχα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Η ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, δείχνει ότι ναι μεν υπάρχουν σημάδια πτωτικής πορείας στα νοσοκομεία, είναι όμως η στιγμή που δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι πολίτες.

Οι επόμενοι μήνες, άλλωστε, αναμένονται πιο ξέγνοιαστοι με το… ανάχωμα που μεγαλώνει από το «μέτωπο» των εμβολιασμών. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Παπαευγγέλου, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων το καλοκαίρι. Σχετικές οδηγίες για χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας σε εμβολιασμένους πολίτες επεξεργάζεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να εκδοθούν μετά το Πάσχα.

«Δύο ζευγάρια ηλικιωμένων πλήρως εμβολιασμένων μπορούν να βρεθούν σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκα, αρκεί να μην είχαν επαφές υψηλού κινδύνου τις προηγούμενες ημέρες», επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, τονίζοντας ότι είναι δυνατόν να κολλήσουν τον πανδημικό ιό και οι εμβολιασμένοι πολίτες.

4,5% η θετικότητα

Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας παρουσιάζουν κατά 15% μείωση στις νέες διαγνώσεις με το δείκτη θετικότητας να διαμορφώνεται στο 4,5%. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση, ότι σε 118 ελέγχους από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 21.000 rapid tests, ο δείκτης θετικότητας έπεσε μετά από πολύ καιρό κάτω του 2%.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι 462 την ημέρα, παρουσιάζοντας ήπια μείωση, η κάλυψη, όμως, των ΜΕΘ Covid σε όλη την επικράτεια είναι στο 90%.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα, η πίεση των ΜΕΘ είναι κατά 4% μειωμένη, σε ίδιο ποσοστό διαμορφώνεται και η μείωση των θανάτων. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην Αττική τα νέα κρούσματα κορονοϊού είναι μειωμένα κατά 11% αυτή την εβδομάδα συγκριτικά με την προηγούμενη και καταγράφονται 1.500 λιγότερα ενεργά περιστατικά σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αντίστοιχα, η μείωση των περιστατικών στη Θεσσαλονίκη είναι κατά 14% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα οικιακά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί από δομή Υγείας, έχουν προκύψει 4.392 θετικά. Πρόκειται για άτομα χωρίς υποψία ότι ήταν θετικοί, κάτι που αποδεικνύει την αξία των self tests στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης που θα δημιουργούνταν εάν δεν είχαν ανιχνευθεί εγκαίρως αυτά τα άτομα. Εως χθες είχαν καταγραφεί 1.743.029 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος και 33.970 άτομα πήγαν για επανέλεγχο.

Οι νέες οδηγίες

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για αυτή την εβδομάδα έως Κυριακή του Πάσχα ισχύουν:

 • Στους ιερούς ναούς επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και ένα άτομο ανά 10 τ.μ. στον προαύλιο χώρο.
 • Υποχρεωτική είναι η διπλή μάσκα για τους πιστούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ναών.
 • Υποχρεωτικά είναι τα self tests για ιερείς, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.
 • Η περιφορά του Επιταφίου αύριο θα γίνει στον προαύλιο χώρο των ναών.
 • Την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπονται έως εννέα άτομα από δύο οικογένειες στο πασχαλινό τραπέζι εάν γίνει σε εσωτερικό χώρο και έως 12, επίσης από δύο οικογένειες, εάν γίνει σε υπαίθριο χώρο.
 • Για τη μετάβαση σε τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα οι πολίτες θα στέλνουν τον κωδικό 6.
 • Συστήνεται η διενέργεια self test πριν από τη συναναστροφή με οικογένεια ή φίλους.
 • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά από τις 10 το βράδυ.
 • Για μετάβαση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα γίνεται η χρήση του κωδικού 6 στο 13033.
 • Από σήμερα το πρωί είναι ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας.
 • Το σύστημα των SMS διατηρείται έως τις 15/5.
 • Από τη Δευτέρα του Πάσχα ανοίγει η εστίαση, αποκλειστικά σε υπαίθριους χώρους και μόνο για καθήμενους.
 • Τα καταστήματα της εστίασης θα κλείνουν 10.45.
 • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη Δευτέρα 3 Μαΐου ξεκινά στις 11 το βράδυ.

Σήμερα αναμένεται εξειδίκευση σε σχέση με τους κωδικούς που ανοίγουν από τη Δευτέρα του Πάσχα. 

Σε «βαθύ κόκκινο»

Στο μεταξύ, δύο νέες περιοχές μπαίνουν από σήμερα στο «βαθύ κόκκινο», όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Πρόκειται για τους Δήμους Ξάνθης και Ιάσμου στη Ροδόπη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκρουσε «καμπανάκι» για 19 περιοχές στις οποίες το ιικό φορτίο αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι σε 46 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες παρουσιάζεται μείωση. Είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Αρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας και Τρικάλων.

Φάρμακο από Ισραήλ

Τον καθηγητή Ναντίν Αρμπερ, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από πρωτοποριακό φάρμακο κατά του κορονοϊού από το Ισραήλ, υποδέχθηκαν χθες στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

O κ. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον καθηγητή Ναντίν Αρμπερ στη χώρα μας, τονίζοντας ότι με την επιστημονική του έρευνα έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου, το οποίο, όπως είπε, «αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά». Αμεσα, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Ισραηλινούς επιστήμονες, η κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο.

Η κλινική μελέτη θα ξεκινήσει στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία», σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Άρση lockdown: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση – Τι αλλάζει στη ζωή μας από αύριο, τα επόμενα μεγάλα ανοίγματα

Λάμπρος Κατσαρός

Επίσημο: Τέλος SMS, απελευθέρωση μετακινήσεων, στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας – Με τεστ ή καρτέλα εμβολιασμού στα νησιά

Ανδρέας Ντίνης

Αρση Lockdown: Τέλος σε SMS, click away, click in shop – Ως τις 00.30 η κυκλοφορία – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις σε νησιά

Μιχάλης Μάρδας

Μετακινήσεις: Αύριο οι ανακοινώσεις – Πώς θα προστατευτούν τα νησιά

Μιχάλης Μάρδας

Παράταση καθολικού lockdown στην Κάλυμνο

Μιχάλης Μάρδας

«Ανοίγουν μέσα Μαΐου τα γυμναστήρια μόνο για τους εμβολιασμένους» – Το χρονοδιάγραμμα άρσης μέτρων

Tinad

Έτσι θα λειτουργήσουν σχολεία, βρεφονηπιακοί και αθλητισμός – Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε σκληρό lockdown από αύριο – Ποιες βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο»

Tinad

Άρση μέτρων: Ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά, βρεφονηπιακοί σταθμοί, συναυλίες – Όλες οι ημερομηνίες

Tinad