Τη στιγμή που από το Σάββατο δίνονται μικρές ανάσες στους πολίτες μετά από πολύ μεγάλο διάστημα περιοριστικών μέτρων, οι διασωληνωμένοι ασθενείς οδεύουν να σπάσουν το «φράγμα» των 800 και η διασπορά του κορωνοϊού διατηρείται. Χθες, τα νέα περιστατικά ανήλθαν σε 3.491 με σχεδόν τα μισά στην Αττική, τη στιγμή που υψηλό επιδημιολογικό φορτίο συγκεντρώνει και η Βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα, ακόμη 546 κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών από κορωνοϊό προστέθηκαν στον μολυσματικό χάρτη της χώρας, τα 475 εκ των οποίων αφορούν στη «βρετανική» μετάλλαξη. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, τα τρία από τα νέα περιστατικά μεταλλάξεων βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και 67 με τη μετάλλαξη Β.1.1.318, όπου εντοπίζονται στοιχεία της νοτιοαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης που θεωρείται ότι υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Συνολικά στην Ελλάδα έχουν βρεθεί 3.577 δείγματα θετικά σε μεταλλαγμένα στελέχη, από τα οποία τα 3.373 στο βρετανικό και 59 -τα 47 εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη- στο νοτιοαφρικανικό. Τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, ακολουθούν οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, η Θεσσαλονίκη, τρίτη στη σειρά είναι η Αχαΐα και μετά το Ρέθυμνο.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 3.491 νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία αντιστοιχούν σε σύνολο 53.458 τεστ. Η θετικότητα παραμένει υψηλή, μεγαλύτερη του 6%, γεγονός που αποτελεί πεδίο έντονου προβληματισμού. Για αυτό και η μικρή απελευθέρωση ορισμένων μέτρων, δηλαδή της διαδημοτικής μετακίνησης με τον κωδικό «6» για τα Σαββατοκύριακα και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εκτός των εμπορικών κέντρων και μεγάλων πολυκαταστημάτων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρέπει να λαμβάνονται ως «χαλάρωση».
Η κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας αποτυπώνεται και στον εβδομαδιαίο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούν στον συνδυαστικό δείκτη τεστ, στα νέα κρούσματα και το δείκτη θετικότητας για την περίοδο 25 Μαρτίου με 1 Απριλίου, όλες οι περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται να είναι «κόκκινες». Στην Αττική χθες εντοπίστηκαν 1.649 νέες μολύνσεις, από τις οποίες οι 469 στο κέντρο της Αθήνας, οι 229 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, οι 219 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, οι 211 στον Πειραιά. Για «δραματική» κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλοντας 61 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι ακόμη μία «μαύρη» αύξηση σημείωσε ο αριθμός των διασωληνωμένων, φτάνοντας χθες τους 755 σε όλη την Ελλάδα.
Εκτός από την Αττική, σημαντική είναι η ένταση της επιδημίας και στη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε χθες 467 νέα περιστατικά, η Κοζάνη 91, η Πέλλα 58. Για «πολύ ανησυχητική έξαρση» στη συγκέντρωση του Sars-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29 και της Τρίτης 30 Μαρτίου, είναι αυξημένη κατά 61% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων (Παρασκευή 26 και Κυριακή 28 Μαρτίου) και αυξημένη κατά 41% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 22 και Τρίτης 23 Μαρτίου.
Με δεδομένο ότι την Τετάρτη έγιναν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα, σήμερα στην απογευματινή ενημέρωση δεν αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον αποφάσεις, πλην ίσως για περιοχές που «μπαίνουν» ή «βγαίνουν» από το… βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής.
Θάνατος γυναίκας μετά από εμβόλιο για κορωνοϊό
Την πρώτη της εκτίμηση σχετικά με το θάνατο της 64χρονης γυναίκας στο Ιλιον λίγο μετά τον εμβολιασμό της έκανε γνωστή η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
«Με βάση τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο θάνατος δεν φαίνεται να συσχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς επισυνέβη επί εδάφους διαπιστωθέντος βαρέος υποκείμενου νοσήματος. Αναμένεται, πλην του πορίσματος, και η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση με παθολογοανατομικά ευρήματα», ανακοίνωσε ο ΕΟΦ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Το οικογενειακό περιβάλλον της άτυχης γυναίκας, πάντως, ανέφερε ότι η γυναίκα δεν είχε σοβαρά προβλήματα, πέρα από κάποιες συνηθισμένες παθήσεις.
«Οταν κατά τη διάρκεια ιατροδικαστικής εξέτασης υπάρχουν τρεις ιατροδικαστές που δεν μπορούν να αποφανθούν για την αιτία θανάτου, ο κώδικας δεοντολογίας λέει ότι διενεργούμε ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Είναι προσωρινή τοποθέτηση αυτή του ΕΟΦ. Παλαιό έμφραγμα σημαίνει ότι στο μυοκάρδιο εντοπίσαμε ουλές», ανέφερε ο ιατροδικαστής της οικογένειας (Mega), Παντελής Αλεξάνδρου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το πνευμονικό οίδημα δεν είναι αιτία θανάτου, είναι αποτέλεσμα. Χρονικά το περιστατικό έλαβε χώρα μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό».
Στο μεταξύ, την αντικατάστασή του ζήτησε από τον υπουργό Υγείας ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, μέλος της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε επιστολή την οποία ο ίδιος κοινοποίησε. Οπως γράφει, «η Επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astrazeneca)».
Η διαδικασία για τα κατ’ οίκον selftest για τον κορωνοϊό
Νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, για το νέο «όπλο», τα self tests. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έως την άλλη εβδομάδα να έχουν φτάσει τα πρώτα ώστε να μπορέσουν να δοθούν κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με προοπτική το επόμενο βήμα στον… οδικό χάρτη εξόδου να είναι το άνοιγμα των Λυκείων.
Ο κάθε πολίτης θα δικαιούται τέσσερα δωρεάν τεστ το μήνα και η χρήση τους αναμένεται απλή. Εξηγώντας τα βήματα, ο Κώστας Μαριάκης, εισαγωγέας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, είπε στην ΕΡΤ ότι για να λάβει ο πολίτης ρινικό επίχρισμα εισχωρεί την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση), περιστρέφει για 5-6 φορές και επαναλαμβάνει και στο άλλο ρουθούνι. Ανοίγει το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και τοποθετεί την μπατονέτα, την οποία περιστρέφει για 15 λεπτά και πιέζει ώστε να «τραβηχθεί» όλο το υλικό. Στη συνέχεια παίρνει τη βάση που υπάρχει στη συσκευασία του τεστ και ανοίγει το μπουκαλάκι ρίχνοντας μέσα τέσσερις σταγόνες σε ειδική οπή.
Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξέφρασε σε ανάρτησή του την άποψη ότι πρέπει να γίνονται δύο φορές τα οικιακά τεστ στα σχολεία και όχι μία.
Στο μεταξύ, τα φαρμακεία κατόπιν διάταξης που ψηφίστηκε στη Βουλή έχουν τη δυνατότητα στο εξής να πωλούν -όχι όμως να διενεργούν- rapid tests. Θα μπορεί δηλαδή όποιος πολίτης θέλει να αγοράζει rapid test για να το κάνει στον γιατρό του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr