Το μεγάλο “στοίχημα” πλέον είναι τα εμβόλια να είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση τους επόμενους μήνες και βάσει του σχεδιασμού που έχει καταρτιστεί, να εμβολιαστεί το 60%-70% του ελληνικού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι ώστε να “χτιστεί” το τείχος της συλλογικής ανοσίας και να σταματήσει η κυκλοφορία του κορωνοϊού.
Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2020, από μια νοσηλεύτρια ΜΕΘ κορωνοϊού του “Ευαγγελισμού”, την Ευσταθία Καμπισιούλη και έναν υπέργηρο, φιλοξενούμενο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, τον Μιχάλη Γιοβανίδη. Το σήμα της νίκης που έκανε η νοσηλεύτρια ενώ απαθανατιζόταν από τους φωτογράφους ως η πρώτη Ελληνίδα που εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 ήταν παράλληλα το σήμα εκκίνησης της αντίστροφης μέτρησης για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών ή αλλιώς επιχείρηση “Ελευθερία”, οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εμβολιασμό 70.000 ατόμων, ανάμεσα στα οποία 45 αξιωματούχοι.
Οι μαζικοί εμβολιασμοί
Η δεύτερη και ευρύτερη φάση αφορά τους μαζικότερους εμβολιασμούς των Ελλήνων που θα πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα. Οπως προκύπτει από το αναλυτικό Επιχειρησιακό Σχέδιο, η πιθανή ημερομηνία έναρξης είναι το Φεβρουάριο του 2021. Σε αυτή τη φάση, προτεραιότητα έχουν τα άτομα άνω των 70 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) με ειδικότερη προτεραιοποίηση την εξής: Τα άτομα από 85 ετών και άνω, τα άτομα 80 ετών και άνω, όσοι είναι 75 ετών και άνω και τέλος όλους από 70 ετών και πάνω. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, στη συνέχεια το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, καθώς και τα άτομα από 60 έω 69 ετών, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων. Στο τέλος της δεύτερης φάσης θα εμβολιαστούν, όπως προκύπτει από τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, οι ασθενείς από 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστουν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.
Η τρίτη φάση και τελευταία φάση αφορά στα άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα και εκτιμάται να εκκινήσει περί τα τέλη της άνοιξης.
Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Από τον Ιανουάριο, όπως προβλέπει το Σχέδιο “Ελευθερία”, περί τα μέσα του μήνα σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι διαθέσιμα τα ψηφιακά “εργαλεία” για τα ραντεβού των πολιτών. Ηδη στον … αέρα είναι η ειδική για τον εμβολιασμό ιστοσελίδα, emvolio.gov.gr, όπου και υπάρχει διαθέσιμη αναλυτική ενημέρωση για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς.
Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού, αφού η πολιτεία θα έχει κατατάξει όσους είναι εγγεγραμμένους στη φάση που πρέπει να ενταχθούν και να εμβολιαστούν. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS στο 13034. Εάν δεν απαντήσει, τότε σε σύντομο διάστημα θα λάβει νέα ειδοποίηση. Οποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει στον εμβολιασμό, απλά θα το δηλώνει. Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση, μιας και ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για κανέναν.
Διαδικασία ραντεβού θα δίνεται και κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία Taxisnet στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr. Για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, το ραντεβού θα κλείνεται με επίσκεψη στα οικεία φαρμακεία ή στα ΚΕΠ. Η κυβέρνηση εξετάζει και τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου να υπάρχει και το τηλέφωνο ως τρόπος να κλείσει όποιος θέλει ραντεβού.
Τα ραντεβού θα δίνονται σε 480 εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή 1018 γραμμές εμβολιασμού καθώς και δύο επιπλέον σε περίπτωση έκτακτων αναγκών. Οσο προχωρά ο εμβολιασμός, στην όλη διαδικασία αναμένεται να ενταχθούν και ιδιωτικές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ειδικά στα αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης , με σκοπό την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τα εμβολιαστικά κέντρα
Εφοδιασμένα με ψυγεία και ψηφιακά θερμόμετρα για να παρακολουθούν τη θερμοκρασία των εμβολίων, τουλάχιστον των πρώτων από τις Pfizer/BioNtech, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπου θα γίνονται οι εμβολιασμοί είναι έτοιμες για να υποδεχθούν τους πολίτες. Κάθε εμβολιαστικό κέντρο έχει γιατρό, νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας και διαθέτει δύο έντυπα για να συμπληρώνουν οι πολίτες. Το ένα είναι σύντομο ιστορικό υγείας που αφορά σε όλους όσους θα εμβολιαστούν, το δεύτερο είναι δήλωση συγκατάθεσης για ανθρώπους που δεν μπορούν να συναινέσουν. Σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο έχει προβλεφθεί χώρος αναμονής, όπου θα μένουν για 15 λεπτά οι πολίτες μετά τον εμβολιασμό τους προκειμένου να διαπιστώσουν οι γιατροί ότι όλα πήγαν καλά.
Η αλυσίδα για να φτάσουν τα εμβόλια στον πολίτη περιλαμβάνει πέντε στάδια: Παραλαβή από τις παραγωγούς εταιρείες, αποθήκευση στα κέντρα αποθήκευσης, διανομή στα κέντρα εμβολιασμού, αποθήκευση στα κέντρα εμβολιασμού και διενέργεια εμβολιασμού.
Τα εμβόλια θα φτάνουν στα εμβολιαστικά κέντρα σε θερμοκρασία ψυγείου και χρόνο ζωής πέντε ημερών, σε στερεή μορφή, και θα μπαίνουν στο ψυγείο με το οποίο έχουν εφοδιαστεί όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. Για να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός είναι απαραίτητη η απόψυξη και ανασύσταση. Μισή ώρα πριν τον εμβολιασμό τα εμβόλια βγαίνουν από το ψυγείο και πραγματοποιείται ανασύσταση με χλωριούχο νάτριο. Σε αυτή την υγρή μορφή μπορούν να παραμείνουν περίπου 2 ώρες. Κάθε φιαλίδιο “βγάζει” πέντε δόσεις, επομένως σε διάστημα δύο ωρών πρέπει να έχουν γίνει οι εμβολιασμοί πέντε ατόμων. Το μεγάλο “στοίχημα”, συνεπώς είναι με το χρόνο και την έγκαιρη χορήγηση των εμβολίων εάν κάποιος πολίτης δεν προσέλθει στο ραντεβού ώστε να μην χαθούν.
Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ακολουθεί η δεύτερη σε διάστημα 21-28 ημερών. Το συνολικό διάστημα που χρειάζεται να παρέλθει για να είναι θωρακισμένος ο εμβολιασμένος απέναντι στον ιό είναι περίπου 5-6 εβδομάδες από τη χορήγηση της πρώτης δόσης.
Οι δόσεις και οι εταιρείες – ποιο ακολουθεί
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε παραγωγός εταιρεία θα διαθέσει, ανάλογο του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα. Πιο αναλυτικά, και με βάση τα συμβόλαια προαγοράς, από το πρώτο και μόνο εγκεκριμένο για την ώρα εμβόλιο Pfizer/BioNTech αναμένονται συνολικά 4,7 εκατ. Δόσεις, από το εμβόλιο AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. Δόσεις, από την Johnson & Johnson 4,7 εκατ. Δόσεις, από τις Sanofi / GSK 4,7 εκατ. Δόσεις, από τη Moderna 1,8 και από την Curevac 5,3 εκατ. δόσεις. Συνολικά και για τις έξι εταιρείες ανέρχονται σε 28,3 εκατομμύρια, αριθμός, που, όμως, ενδέχεται να μεταβληθεί όπως αναφέρεται στο αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα εμβόλια, πλην αυτό της Johnson & Johnson είναι δύο δόσεων, δηλαδή οι 28.3 εκατ δόσεις αντιστοιχούν σε περίπου 14 εκατ άτομα.
Μετά το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech που εγκρίθηκε στις 22 Δεκεμβρίου από την ΕΕ, σειρά έχει εκείνο της αμερικανικής εταιρείας Moderna. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να γνωμοδοτήσει σχετικά με το δεύτερο εμβόλιο, αυτό της Moderna, στις 6 Ιανουαρίου. Τρίτο είναι το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca, εμπορικού εταίρου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το συγκεκριμένο εμβόλιο εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από τον ΕΜΑ τον Φεβρουάριο του 2021. Το Μάρτιο ή Απρίλιο θεωρείται αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Curevac, τον Απρίλιο εκείνου της Johnson & Johnson και τέλος του 21, στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να εγκριθεί το εμβόλιο των Sanofi/GSK.
Ανασκόπηση 2020: Πώς ο κορωνοϊός «μόλυνε» την αθλητική βιομηχανία – Το κόστος του lockdown
Ανασκόπηση 2020 – Χρυσή Αυγή: Η Δικαιοσύνη έβαλε τέλος στη δράση των ναζιστών
Ανασκόπηση 2020: Έλληνες καλλιτέχνες που έφυγαν από τη ζωή το 2020 [εικόνες]
Ανασκόπηση 2020: Μεγάλες ειδήσεις που πέρασαν στα… ψιλά
Ανασκόπηση 2020: Το συγκλονιστικό βίντεο με όλα όσα έγιναν τη χρονιά που φεύγει
Ανασκόπηση του 2020, της χρονιάς που άλλαξε τον κόσμο: Κορωνοϊός, πανδημία, lockdown
Ανασκόπηση 2020: Το συγκλονιστικό βίντεο με όλα όσα έγιναν τη χρονιά που φεύγει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr