Το μοντέλο αυστηρότερου lockdown μέσα στο … lockdown, με κύριο χαρακτηριστικό του την απαγόρευση μετακίνησης εκτός ορίων ενός δήμου ή μιας τοπικής κοινότητας καθώς και την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα, φαίνεται πως θα αποτελεί “οδηγό” από εδώ και στο εξής για τις επιβαρυμένες περιοχές.
Ήδη, τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί σε τρεις δήμους της δυτικής Αττικής – σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα συνεχίζονται έως και τις 6 Ιανουαρίου – όπως επίσης στην Κοζάνη, στις Θεσπιές Βοιωτίας και από σήμερα και στο χωριό Κέλλη του δήμου Αμύνταιου Φλώρινας.
H ανησυχία των ειδικών δε μένει, όμως, μόνο σε αυτές τις περιοχές. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε χθες σε συγκεκριμένες περιοχές, ειδικά της Αττικής, στις οποίες το ιικό φορτίο επιμένει και δεν ακολουθούν τη συνολική συρρίκνωση της επιδημίας που διαγράφεται στην υπόλοιπη χώρα. Πρόκειται για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών, την περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και το νησί της Καλύμνου.
Ειδικά το νησί της Καλύμνου, στο οποίο, όπως προκύπτει από πληροφορίες, η “έκρηξη” των κρουσμάτων οφείλεται σε αρραβώνα, καταγράφονται 33,95 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Αντίστοιχα υψηλός είναι ο ίδιος δείκτης και στη Φλώρινα, όπου οι αρχές εντοπίζουν 38,9 περιστατικά κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.
Οι θύλακες της επιδημίας στην Αττική αυξάνονται, προβληματίζοντας τους ειδικούς, με την εγρήγορση των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών να επιστρέφει όπως φαίνεται στο Λεκανοπέδιο. Η δυτική Αττική “σηκώνει” μεγάλο βάρος με 32,93 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Στον Πειραιά, όπου ανήκει ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας για τον οποίο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνονται 10,69 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Οσον αφορά στην Αθήνα, για ακόμη μία ημέρα ο κεντρικός τομέας Αθηνών κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας επιπλέον 98 κρούσματα. Η αντιστοιχία για 100.000 πληθυσμού είναι 9,52 περιστατικά.
Στο δυτικό τομέα Αθηνών η ίδια αναλογία είναι 9,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, κάτι που σημαίνει ότι τα δυτικά της πρωτεύουσας υπερέχουν των άλλων περιοχών.
Εκτός από την Κάλυμνο, και το νησί της Κέας παρουσιάζει επιβάρυνση, καταγράφοντας 25,57 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων. Παρομοίως, η Θάσος προκαλεί έκπληξη με 29,05 περιστατικά/100.000 πληθυσμού. Η πίεση συνεχίζεται και στη βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά, το Κιλκίς, το οποίο συμπεριέλαβε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη λίστα των “κόκκινων” περιοχών, έχει 42,28 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων, η Κοζάνη 34,62 περιστατικά, ο Εβρος 25,01 και η Ροδόπη 26,78.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, όπως και το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός, είναι εμφανές ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει κρίσιμη.
Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε χθες ότι οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι εύθραυστες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. “Έχουμε μπροστά μας δυο μήνες με χειμωνιάτικο καιρό που θα μας αναγκάσει να παραμείνουμε μέσα σε κλειστούς χώρους, διευκολύνοντας τις νέες μολύνσεις και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
Γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις της Επιτροπής μας για μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού, θα γεμίσουν και πάλι, ξαφνικά και άδικα, μετά από τόσους κόπους τα Νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”, επεσήμανε.
Βρετανία- Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης
«Βόμβα» Σύψα για σκληρά τοπικά lockdown: Οι 11 περιοχές που είναι στο μικροσκόπιο
Φρένο στα σενάρια για άνοιγμα των σχολείων – Τη νέα χρονιά η απόφαση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr