Η παράταση του lockdown δεν επιτρέπει ούτε εκδρομές ούτε συνωστισμό σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης. Και οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, ωστόσο, εάν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα και οι ισχυρές συστάσεις των ειδικών, κρύβουν τον κίνδυνο ενός επόμενου, δυνατού, πανδημικού κύματος.
Το lockdown θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί στην ίδια ή σε διαφοροποιημένη αλλά πολύ αυστηρή μορφή του έως και τα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι να έχει προχωρήσει η διαδικασία ανοσοποίησης για περίπου 400.000 πολίτες, μέσω των εμβολιασμών.
Παράλληλα, η εορταστική περίοδος θα συνοδευτεί από αυστηροποίηση, αντί για χαλάρωση, των μέτρων. Το μοντέλο Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας μπορεί να χρειαστεί να επιβληθεί και σε άλλες «κόκκινες» περιοχές, εκτός της Κοζάνης για την οποία ήδη ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Επίσης, εάν οι πολίτες καταστρατηγήσουν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, δεν αποκλείεται να μπει απαγορευτικό στη συγκέντρωση έως 9 ατόμων την Πρωτοχρονιά.
Τα βλέμματα της κυβέρνησης είναι στραμμένα στα σπίτια και η έμφαση δίνεται στην ορθή διαχείριση προκειμένου η εορταστική ατμόσφαιρα και η χαλάρωση να μην παρασύρουν τους πολίτες και καταστρατηγήσουν τα μέτρα, κλονίζοντας έτσι τη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της δεύτερης καραντίνας. Τα μηνύματα θα είναι πολλαπλά και έντονα τις επόμενες ημέρες με στόχο να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητα ο εορτασμός Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να γίνει… κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ελεγχόμενη διασπορά του ιού στην κοινότητα μπορεί να οδηγήσει στην επιδιωκόμενη ανοσία από το εμβόλιο με εμβολιασμό του 50%-60% του πληθυσμού. Δηλαδή, το πολυαναμενόμενο τέλος της πανδημίας να έρθει πιο σύντομα.
Συστάσεις
Η δραματική έκκληση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προς τους Ευρωπαίους να μείνουν σπίτι τους και να μην επισκεφθούν ούτε τις οικογένειές τους είναι ενδεικτική της επιδείνωσης της πανδημίας που αναμένει η επιστημονική κοινότητα.
Παρόμοιες είναι οι συστάσεις και των Ελλήνων επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων, οι οποίοι δεν κρύβουν την τεράστια ανησυχία τους για το διάστημα που έρχεται. Το μίγμα της τρέχουσας περιόδου είναι εκρηκτικό, όπως προκύπτει από όσα αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη υψηλό και είμαστε εν μέσω της χειμερινής περιόδου, που σημαίνει ότι συγχρωτιζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Σε αυτά προστίθεται η περίοδος των εορτών που όλοι θέλουν να βρεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα για να γιορτάσουν», αναφέρει και προσθέτει: «Η σύστασή μας είναι να είμαστε μόνο με τα μέλη της στενής μας οικογένειας. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν θα τηρηθεί πρέπει να μην ξεφύγουμε πέρα από τη μία οικογένεια ακόμη. Γι’ αυτό και τέθηκε το όριο των εννέα ατόμων. Επειδή κατά μέσο όρο κάθε οικογένεια έχει τέσσερα μέλη. Επίσης, όταν δεν τρώμε, πρέπει να φοράμε μάσκες και καλό θα είναι ακόμη και στο τραπέζι να τηρηθούν μέτρα. Να καθίσουν τα μέλη της μίας οικογένειας κοντά και της άλλης οικογένειας στην άλλη πλευρά και αφού μεσολαβούν μία ή δύο θέσεις κενές ανάμεσα στις δύο οικογένειες. Να μην αναμιχθούν, δηλαδή, οι δύο οικογένειες μεταξύ τους».
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Πρακτικές συμβουλές για τις ολιγομελείς συνευρέσεις είχε δώσει και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας κατά την ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας. Σύμφωνα με αυτές:
- Εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να μεταβούμε σε άλλο σπίτι.
- Να φοράμε μάσκες, ειδικά όταν είναι να δούμε παππούδες, γιαγιάδες ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Και εκεί πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τους συναντήσουμε, να φορέσουμε μάσκα, να είναι πολύ καλά αερισμένος ο χώρος, να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, τα φιλιά σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πάση θυσία», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.
- Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις.
- Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε «κοινωνική φούσκα».
- Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μη μοιραζόμαστε ποτήρια.
- Να αερίζονται πολύ καλά οι κλειστοί χώροι. Εάν είναι δυνατόν, οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.
CRASH TEST για τη συνέχεια οι επόμενες τρεις εβδομάδες
Οι περίπου τρεις εβδομάδες, που ξεκινούν από αύριο, μέχρι να τελειώσει η εορταστική περίοδος, θα αποτελέσουν μιας μορφής crash test για το τι ακολουθεί. Ηδη, πάντως, κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μηχανές της οικονομίας δεν θα ανάψουν έως τα τέλη Ιανουαρίου. Επίσης, είναι πιθανό το μοντέλο Δυτικής Αττικής και Κοζάνης να ακολουθηθεί και στις άλλες «κόκκινες» περιοχές, τις οποίες έκανε γνωστές, την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Πρόκειται για τις: Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα και Ροδόπη.
Φόβος
Τυχόν χαλάρωση μέσα στις γιορτές και συγχρωτισμός μπορούν σε δύο ή τρεις εβδομάδες μετά να οδηγήσουν την πανδημία στο ύψος πριν από το δεύτερο lockdown. Οι ειδικοί, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, εκτιμούσαν ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι διασωληνωμένοι θα ανέρχονται σε 300. Ωστόσο, όπως φαίνεται και με τα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή -527 διασωληνωμένοι ασθενείς-, χρειάζεται και άλλος χρόνος για να ανταποκριθούν τα «σκληρά» δεδομένα.
Η υποχώρηση, πάντως, της πανδημίας στην Ελλάδα συνεχίζεται, έστω και εάν είναι με βραδύ ρυθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πέτσας την Πέμπτη, τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε κατά 15,8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (12.975 στις 16/12 έναντι 15.420 στις 9/12).
Μειωμένος κατά 39% είναι και ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, που τη 16η Δεκεμβρίου ανερχόταν σε 2.340 έναντι 3.849 στις 9 Δεκεμβρίου. Η εικόνα στα νοσοκομεία βελτιώνεται σταδιακά, με τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών των ημερήσιων εισαγωγών να μειώνεται κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων να αυξάνεται κατά 26%.
O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των επτά ημερών ήταν προχθές 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12). Επιπλέον, ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% -πολύ κοντά στο όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC)- έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής