Παρά τα καλά νέα ότι τα ημερήσια κρούσματα σταθεροποιήθηκαν στο όριο των 2.000-χθες ανακοινώθηκαν 2.013 νέα περιστατικά- και η επιδημιολογική καμπύλη μειώνεται, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, 18 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, η επιδημία επιμένει ιδιαίτερα και δείχνει σημαντικές τάσεις ανόδου, με τα «καμπανάκια» να είναι πολλά στη Δυτική Ελλάδα. Αυτά τα δεδομένα φέρνουν στο τραπέζι σκέψεις για τμηματικό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ανά περιφέρεια ή νομό.
Μετά τον καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκη Βατόπουλο, που είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί σε διαφορετικές ημερομηνίες από περιοχή σε περιοχή (ΣΚΑΪ), το ίδιο θέμα έφερε στη συζήτηση χθες και ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για θέματα της πανδημίας, Ηλίας Μόσιαλος. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα». Επεσήμανε ότι πρέπει το άνοιγμα να γίνει σε ζώνες. «Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οτι προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για άνοιγμα… δύο ταχυτήτων μεταξύ των περιφερειών γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς», επεσήμανε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, υπάρχει πρώτα ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια. «Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.
SOS για 18 περιοχές
Τον κίνδυνο που ελλοχεύει να μετατραπεί η δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα η πόλη της Πάτρας στη νέα… Θεσσαλονίκη προσπαθούν να προλάβουν ειδικοί και κυβέρνηση. Η γιορτή του Αγίου Ανδρέα τη Δευτέρα θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει εφαλτήριο μεγάλης διασποράς του ιού όπως έγινε μετά τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε χθες ότι το ιικό φορτίο αυξάνεται σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή εκτός της Αχαΐας και στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατονόμασε ακόμη 18 περιοχές, από το σύνολο των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας που είναι «στο κόκκινο» και είναι όλες στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, πρόκειται για τις: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Εβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα.
Η γεωγραφική κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων δείχνει μεγάλη κυκλοφορία στις παραπάνω περιοχές. Ενδεικτικά, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 545 νέα κρούσματα, η Λάρισα 106, οι Σέρρες 97, η Μαγνησία 80, η Πέλλα 73, η Χαλκιδική 73, η Πιερία 70, η Ημαθία 65.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 6.163 και οι στενές τους επαφές περισσότερες από 15.000. Αντίστοιχα, η Λάρισα έχει 1.282 ενεργά κρούσματα και 2.564 στενές επαφές, ενώ η Μαγνησία καταγράφει 738 ενεργά περιστατικά κορονοϊού και 1.476 στενές επαφές.
«Δεν λέει να φύγει»
Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών, πανελλαδικά τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 25.000, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
Οπως ενημέρωσε σε σχέση με την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, προχθές παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων οι επιδημιολογικοί δείκτες από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τη διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η καμπύλη μειώνεται, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.
«Το δεύτερο κύμα δεν λέει να μας αφήσει», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της καθηγήτριας Παιδιατρικής και πρόσθεσε ότι «φυσικά θα ανοίξουν οι δραστηριότητες, αλλά μην ξεχνάμε ότι είμαστε στον πυρήνα μιας πανδημίας». Οπως εξήγησε, παρά τη σαφή μείωση των κρουσμάτων, η άρση των περιορισμών θέλει μεγάλη προσοχή, με δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα βαρύ και δεν έχει σχέση με το φορτίο που υπήρχε την άνοιξη όταν αποφασίστηκε η λήξη της καραντίνας. Μάλιστα, επικαλέστηκε προβλεπτικό μοντέλο του Ευρωπαϊκού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων -για το οποίο έγραψε μέσα στην εβδομάδα ο Ελεύθερος Τύπος-, σύμφωνα με το οποίο εάν η άρση των μέτρων γίνει αφού έχει μειωθεί σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο, τότε θα είναι καλύτερα για να μην υπάρξει εκ νέου σύντομη «έκρηξη».
Οι θετικές ειδήσεις, όμως, δεν αφορούν ακόμη στα νοσοκομεία. «Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται περαιτέρω και σε όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88% πανελλαδικά και το σύνολο των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία είναι περί τους 4.500, με περισσότερους από το 1/4 να νοσηλεύεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντως, σταθεροποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε και για την προσεχή εβδομάδα οι ειδικοί αναμένουν μείωσή τους.
Η σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα δεν αποτυπώνεται ακόμη ούτε στους θανάτους, που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τη χθεσινή ημέρα ακόμη 101 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού να ανέρχεται στη χώρα μας σε 2.102. Οι 1.476 εξ αυτών έχουν καταγραφεί από την 1η Νοεμβρίου.
Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν και οι διασωληνωμένοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι οποίοι μέχρι χθες ανέρχονταν σε 607.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου