Ούτε μία εβδομάδα μετά τα πιο αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να ανακοινώσει το τελευταίο «χαρτί», ένα γενικευμένο lockdown, τύπου Μαρτίου, με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις, και συγκεκριμένα όσον αφορά στα δημοτικά σχολεία, για τα οποία η εισήγηση των ειδικών είναι να παραμείνουν ανοιχτά.
Ανεξέλεγκτη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκαν ένα γενικό lockdown, για το λόγο ότι είναι κοντά μια ανεξέλεγκτη και μη διαχειρίσιμη πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Ο πρωθυπουργός θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις σήμερα το μεσημέρι μαζί με τον καθηγητή και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, και θα δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Οι νέες ανακοινώσεις προς τους πολίτες, δυστυχώς, θα περιλαμβάνουν ένα γενικό lockdown, το οποίο έρχεται έξι μήνες μετά την έναρξη άρσης των μέτρων του πρώτου, την περασμένη άνοιξη.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε (ΑΝΤ1) ότι η νέα καραντίνα θα έχει διάρκεια ενός μήνα, και σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό από πότε θα επιβληθεί. Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για το ταχύτερο δυνατόν, ενδεχομένως από το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, τα δημοτικά σχολεία αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά, κι αυτό γιατί οι μελέτες δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν έχουν μεγάλο ρόλο στη μετάδοση. Αντίθετα, η εισήγηση για γυμνάσια και λύκεια αφορά σε τηλεκπαίδευση, καθώς οι έφηβοι και τα μεγαλύτερα παιδιά προσομοιάζουν σε ενηλίκους στη δυνατότητα να μολυνθούν και να μεταδώσουν.
Απαγορεύσεις
Το «μοντέλο» του lockdown θα είναι, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που εφαρμόζεται σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες: κλειστά όλα τα καταστήματα, και το λιανεμπόριο (εξαιρούνται καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία), μετακίνηση με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από τις 9 έως τις 5 το πρωί. Η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο για ουσιώδεις λόγους, δηλαδή εργασίας και υγείας. Το συγκεκριμένο «σχήμα» είναι πιο αυστηρό σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, όταν η μετακίνηση με SMS αφορούσε σε όλο το 24ωρο.
Ειδικοί και κυβέρνηση «πάλεψαν» με αρκετά ενδιάμεσα στάδια και περιορισμούς που κρατούσαν «ζωντανή» και την οικονομία, αλλά πλέον η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα δεν δίνει το περιθώριο να καθυστερεί μια καραντίνα που αποδεδειγμένα λειτουργεί στην «πτώση» της επιδημίας. Το σκεπτικό της δύσκολης απόφασης, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, είναι παρόμοιο με εκείνο της άνοιξης – όταν φυσικά η χώρα οδηγήθηκε σε lockdown με πολύ λίγα κρούσματα, καθώς δεν υπήρχε καθόλου γνώση του ιού και ήταν επιτακτική η ανάγκη να δοθεί ο χρόνος στους επιστήμονες και στο ιατρικό προσωπικό να τον γνωρίσουν: Να ληφθεί όποιο δυνατό μέτρο όσο ακόμη θεωρείται ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη, χωρίς να υπάρξει η αναμονή να αυξηθεί κι άλλο η επιδημία.
Το ΕΣΥ
Οι εικόνες άλλωστε από το Μπέργκαμο της Ιταλίας την περασμένη άνοιξη δεν είναι πολύ… θολές. Οι κατακόρυφα αυξητικές τάσεις στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν χτυπήσει πολλαπλά «καμπανάκια» κινδύνου, που σύντομα μπορεί να οδηγήσουν το Σύστημα Υγείας ολόκληρης της Ελλάδας σε κατάρρευση.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν χθες τους 179, όταν πριν από ένα μήνα ανέρχονταν σε… 82. Η αυξητική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών στις ΜΕΘ και όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους είναι συνεχόμενη και αποτελεί απόρροια της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων. Οπως επισήμαινε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την περασμένη άνοιξη, από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ένα 5% θα χρειαστεί Εντατική.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε χθες σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται και η πορεία μέχρι σήμερα έχει δείξει την ευκολία να αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ακόμη ένα αρνητικό «ρεκόρ» κρουσμάτων, αλλά και θανάτων. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων έφτασε τα 2.646 και οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 18, με τον τραγικό απολογισμό να μετρά μέχρι και χθες 673 θύματα.
Στα νοσοκομεία
Το κλίμα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι «πολεμικό», με την πίεση να είναι διαρκώς αυξανόμενη και τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια εξασφάλισης όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών.
Η διοίκηση του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από χθες, κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να γίνει όσο καλύτερος συντονισμός των νοσοκομείων για τις αυξανόμενες ανάγκες που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν μέχρι και χθες στο 70%, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι σύντομα θα γεμίσουν.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ζητήθηκαν από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της «συμπρωτεύουσας» τα επιχειρησιακά σχέδια τρίτης φάσης, δηλαδή του σημείου από το οποίο η αύξηση της επιδημίας είναι εκθετική, όπως συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου τα δημόσια να έχουν τη μέγιστη δυναμικότητα για να νοσηλεύουν περιστατικά με Covid-19. Οι δυνάμεις, βέβαια, δεν είναι ανεξάντλητες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας. Ηδη έχει σχεδιαστεί σύστημα αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη κυρίως προς τα νοσοκομεία της Αττικής, το οποίο θα ενεργοποιηθεί όταν απαιτηθεί.
Εντατικές
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι ΜΕΘ-Covid πανελλαδικά ανέρχονταν μέχρι χθες σε 348. Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%).
Οι ΜΕΘ-Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 102. Εξ αυτών, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).
Στα νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-Covid ανέρχονται σε 144, από τις οποίες 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%).
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού είναι 3.972. Οι ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν μέχρι χθες είναι 1.503 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).
Αναλυτικά, ανά Υγειονομική Περιφέρεια:
1η ΥΠΕ (Αττικής): 425
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 152
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 270
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 345
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 122
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 129
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 13
Στρατιωτικά νοσοκομεία: 47
Οι αριθμοί
- 2.646 κρούσματα καταγράφηκαν χθες σε όλη τη χώρα: 588 στην Αττική, 823 στη Θεσσαλονίκη, 111 στη Λάρισα, 85 στη Δράμα, 83 στη Ροδόπη
- 46.892 το σύνολο των κρουσμάτων
- 18 θάνατοι προστέθηκαν χθες στη μακάβρια λίστα
- 673 θάνατοι συνολικά από την αρχή της πανδημίας
- 179 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
- 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Κορωνοϊός: Αριθμοί που σοκάρουν σε Θεσσαλονίκη και Αττική – Πού εντοπίστηκαν τα 2.646 νέα κρούσματα
Σε καραντίνα ο Γιώργος Παπαδάκης – Ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού