Μάλιστα, η καλή επιδημιολογική εικόνα του Νομού Θεσσαλονίκης δημιούργησε στον Σωτήρη Τσιόδρα την ανάγκη να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε αυτήν και να δώσει τα έμμεσα συγχαρητήριά του. Ομως, η καλή εικόνα της Θεσσαλονίκης ανατράπηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες και τα δύο κρούσματα στις αρχές του μήνα εκτινάχθηκαν προχθές στα… 188!
Η ίδια κατάσταση καταγράφεται σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Ηδη Κοζάνη και Καστοριά βρίσκονται σε lockdown, για δεύτερη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας. Οι συγκεκριμένοι νομοί έχουν πληγεί ιδιαίτερα και από τα δύο «κύματα» του κορονοϊού και έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα. Αντίθετα, η Ξάνθη -η οποία επίσης είχε πληγεί στο πρώτο κύμα- φέρεται να διαχειρίζεται μέχρι στιγμής τη δεύτερη επέλαση του κορονοϊού με επιτυχία.
Δεύτερο κύμα
Ομως, γενικότερα η Μακεδονία και η Θράκη εξακολουθούν να «πρωταγωνιστούν» αρνητικά και στο δεύτερο κύμα. Χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις πρώτες 22 ημέρες του Οκτωβρίου τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 131% σε σχέση με όλο τον Σεπτέμβριο, στην Κοζάνη κατά 317% (!) και στην Καστοριά κατά 154% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
«Ολα πήγαν στραβά…» είναι η αφοπλιστική απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Αθανασίου Εξαδάκτυλου, όταν ρωτήθηκε «Τι πήγε λάθος και από την καλή εικόνα του Σεπτεμβρίου, η Βόρεια Ελλάδα βρέθηκε στο “κόκκινο” τον Οκτώβριο;». Υπογράμμισε ότι η Μακεδονία και η Θράκη γειτνιάζουν με πολλές βαλκανικές χώρες, πολίτες των οποίων έρχονται στην Ελλάδα ως εργάτες γης ή έχουν συναλλαγές με Ελληνες. «Επίσης, τον Αύγουστο υπήρξε ένα μεγάλο κύμα οδικών τουριστών τόσο από τις βαλκανικές όσο και από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι, παρά τα μέτρα, όλους τους προηγούμενους μήνες η επικοινωνία με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας συνεχιζόταν κανονικά. «Μόνο η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να έχει καθημερινά πέντε πτήσεις προς Αθήνα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη γενικότερη άσχημη εικόνα μεγάλο ρόλο φέρεται να έπαιξε και η… χαλάρωση των πολιτών, αρκετοί από τους οποίους το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου «άρχισαν πάλι να κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να διαδηλώνουν με πορείες, να πηγαίνουν σε πανηγύρια και σε διάφορες εκδηλώσεις, χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας». «Στην επιτροπή τα λέγαμε από τις αρχές Αυγούστου και προσπαθούσαμε να επιστήσουμε την προσοχή των πολιτών. Δεν έπρεπε να χαλαρώσουμε. Δεν έπρεπε να μας παρασύρει το καλοκαίρι. Μόνοι μας τα λέγαμε, μόνοι μας τα ακούγαμε», είπε.
Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη, εκτίμησε ότι οι κάτοικοί της έπεσαν θύματα της επιτυχίας τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. «Η Θεσσαλονίκη, πάνω που άκουσε το “μπράβο” από τον Σωτήρη Τσιόδρα, άρχισε να κάνει ό,τι δεν έκανε μέχρι τότε. Αρχισαν τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις», είπε. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην επιστροφή των φοιτητών στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη άρχισε να καταγράφεται ακριβώς δέκα ημέρες μετά την έναρξη των παραδόσεων στα πανεπιστήμια της πόλης. Οπως όλοι γνωρίζουν, τόσο το ΑΠΘ όσο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναπτύσσονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έχουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από όλη τη χώρα, οι οποίοι -είτε έχουν μαθήματα είτε όχι- γεμίζουν καφετέριες, πάρκα και πλατείες περιμετρικά των δύο ιδρυμάτων και όχι μόνο. Και δεν είναι μόνο η χρονολογική ταύτιση της αύξησης των κρουσμάτων, όσο και η ηλικιακή, καθώς το δεύτερο κύμα πλήττει ιδιαίτερα του νέους και, μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 28 έτη! Ωστόσο, ο κ. Εξαδάκτυλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα πανεπιστήμια ως τόπο διασποράς του κορονοϊού.
«Είναι λάθος να στοχοποιούμε τους νέους, οι οποίοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή και είναι οι πιο εκτεθειμένοι απ’ όλους. Η πλειονότητα των νέων βρίσκει δουλειές που γίνονται κυρίως στον δρόμο, όπως για παράδειγμα delivery ή σερβιτόροι. Επομένως, αναγκαστικά έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Επιπλέον, οι νέοι μετακινούνται περισσότερο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διασκεδάζουν όρθιοι -ο ένας πάνω στον άλλον- στα μαγαζιά, τα οποία βέβαια δεν ανήκουν σε νέους. Οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρέωση για την τήρηση των μέτρων και όχι οι νεαροί πελάτες. Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αν αύριο αρρωστήσει κάποιος, ένας νέος γιατρός, ένας νέος νοσοκόμος, ένας νέος διασώστης του ΕΚΑΒ θα κληθεί να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, να τον περιποιηθεί και να τον γιατρέψει», υπογράμμισε.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Σε ό,τι αφορά την Κοζάνη, ο κ. Εξαδάκτυλος μετέφερε τις πληροφορίες που είχε, σύμφωνα με τις οποίες, οι κάτοικοί της είχαν αμελήσει εντελώς τα μέτρα προστασίας, αν και είχαν πληγεί ιδιαίτερα την άνοιξη από το πρώτο κύμα κορονοϊού. «Βρέθηκαν κρούσματα σε όλες τις δραστηριότητες: ιδιωτικό τομέα, δημόσιο τομέα, ΔΕΗ, εστίαση, σούπερ μάρκετ κ.λπ. Δεν υπήρχε μέρος όπου να μην είχε εντοπιστεί κρούσμα. Στην Κοζάνη και την Καστοριά θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια και στη διασυνοριακή μετακίνηση με τις γειτονικές χώρες, κυρίως για εργάτες γης. Η διασπορά των κρουσμάτων στις δύο συγκεκριμένες περιοχές είναι τόσο ανομοιογενής και τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε εύκολα να ελεγχθεί. Γι’ αυτό ακριβώς τέθηκαν σε lockdown», είπε. Ερωτηθείς «Γιατί η Ξάνθη φέρεται να διαχειρίζεται πολύ καλύτερα το δεύτερο κύμα κορονοϊού, σε σχέση με το πρώτο;», απάντησε: «Είχαν εφαρμοστεί πολύ σκληρά μέτρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Τώρα τα πράγματα δείχνουν να είναι υπό έλεγχο. Ενδεχομένως, οι κάτοικοι να υιοθέτησαν τα μέτρα και να τα εφαρμόζουν πλέον στην καθημερινή λειτουργία και καθημερινότητά τους».
«Επιβεβλημένο φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο»
Ο κ. Εξαδάκτυλος απηύθυνε -για μία ακόμη φορά- έκκληση προς όλους τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού. «Οπως δήλωσε στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, οι νέοι νοσούν κατά κανόνα πιο ήπια, αλλά ενδέχεται να παρουσιάζουν, όπως και οι μεγαλύτεροι, προβλήματα υγείας σε δεύτερο χρόνο… Χρόνια κόπωση, υπογονιμότητα στους άνδρες, καρδιολογικά προβλήματα και αναπνευστικές διαταραχές είναι μερικά από αυτά που συνοδεύουν τους αναρρώσαντες ακόμα και από εξαιρετικά ήπια νόσηση», σημείωσε.
Τέλος, επανέλαβε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται φέτος ύστερα από ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αφού ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι το συγκεκριμένο άτομο ανήκει στις ομάδες που προβλέπονται για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τονίζει ότι πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου. «Το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης συστήνεται ακόμα περισσότερο φέτος, διότι πρέπει να αποφευχθεί η ταυτόχρονη νόσηση από γρίπη και νέο κορονοϊό», κατέληξε.
Έρημες πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μέσα από εικόνες!
Αυξήσεις από 1,45% έως 10,43% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα [πίνακες & παραδείγματα]
Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Ωρα αποζημιώσεων για τα θύματα της
Οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας για τη νέα τουρκική Navtex – Νέο διάβημα στην Άγκυρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr