«Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι με τρεις-τέσσερις απλές καθημερινές συνήθειες «μπορούμε να κρατήσουμε την επιδημία χαμηλά».
Σύμφωνα με ορισμένα επιδημιολογικά στοιχεία για τη χώρα μας, η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και πλέον καταγράφει από 200 έως 400 κρούσματα με ήπιες αυξητικές τάσεις. Επιπλέον, εξακολουθούν να δηλώνονται κατά μέσο όρο πέντε θάνατοι ανά ημέρα, παρόλο που έχει αυξηθεί η συχνότητα των ημερών με περισσότερους από πέντε θανάτους ημερησίως.
Τουλάχιστον το 50% των ημερήσιων διαγνώσεων εντοπίζεται στην Αττική.
Την ίδια ώρα την ανησυχία τους δεν κρύβουν και οι πολίτες, που προετοιμάζονται για ακόμα πιο δύσκολες οικονομικά και επιδημιολογικά μέρες. Ένας διαφορετικός χειμώνας είναι προ τον πυλών, με τους ειδικούς αλλά και τους πολίτες να μην κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και την εποχική γρίπη.
Άγχος και για την οικονομία
Μεγάλο είναι το άγχος πολλών πολιτών τόσο για την υγεία τους, όσο και για το αν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19.
Για την ώρα, οι μάσκες και αποστάσεις είναι η καλύτερη λύση, όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για τις εποχικές ιώσεις.
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 407 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20947, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στις 7/10/2020, δηλώθηκαν 407 επιπλέον κρούσματα. Από τα 380 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 18 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
3150 (15.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8559 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
88 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 232 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 424 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Το Σύστημα Υγείας
Καθησυχαστικοί σε σχέση με την πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας εμφανίστηκαν κατά την τακτική ενημέρωση τόσο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσο και ο κ. Μαγιορκίνης. Ο υφυπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι από τις 122 ΜΕΘ-Covid στην Αττική, οι 40 είναι κενές (ποσοστό περίπου 32%) και σχολίασε ότι υπάρχει μεν πίεση στο ΕΣΥ αλλά «δεν βρίσκεται σε οριακό σημείο».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν έχει αναβληθεί κανένα επείγον χειρουργείο και ότι οι κλίνες διαρκώς μεταβάλλονται και προστίθενται νέες, αναλόγως με τις ανάγκες λόγω της Covid-19. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα ενίσχυσης με νέες κλίνες, μέσω δωρεών, με την πρώτη να είναι έτοιμη με 50 κλίνες στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό
Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης έκανε γνωστό ότι ο δείκτης που κοιτάζουν οι επιδημιολόγοι για να «μετρούν» την πίεση στο Σύστημα Υγείας, ο excess mortality, δεν έχει δείξει κανένα δείγμα σοβαρής πίεσης ούτε στο πρώτο κύμα αλλά ούτε και τώρα.
Γιατροί, βέβαια, και εργαζόμενοι των νοσοκομείων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες τρεις στους τέσσερις ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής.
Την ίδια στιγμή, οι φόβοι ενδονοσοκομειακών συρροών εντείνονται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, στο ψυχιατρικό νοσοκομείο «Δαφνί» εντοπίστηκε θετική στον ιό ασθενής εξωτερικής δομής 25 ηλικιωμένων ψυχικά ασθενών, με τις συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι της δομής είναι ευπαθείς να ευνοούν ευρεία διασπορά του ιού.
Θεραπείες…
Με αφορμή το… πρωτοφανές κοκτέιλ φαρμάκων που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επανήλθε το θέμα των θεραπευτικών προσεγγίσεων και στη χώρα μας. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ερωτηθείς χθες, ανέφερε ότι η δεξαμεθαζόνη και η ρεμδεσιβίρη είναι δύο θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την Covid-19 και στην Ελλάδα.
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό
Τα μονοκλωνικά αντισώματα που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πειραματική θεραπεία και το πιο κοντινό σε αυτά στη χώρα μας είναι το πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Σχετικά με τη χρήση της ρεμδεσιβίρης, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι το στάδιο που χορηγείται συνήθως είναι όταν έχει επιβαρυνθεί η υγεία του ασθενούς και επίκειται διασωλήνωση. Το φάρμακο βρίσκεται σε παγκόσμια έλλειψη και δεν αποκλείεται, εάν λυθεί το θέμα της επάρκειας, να δίνεται πολύ νωρίς, όπως ακριβώς χρησιμοποιείται γνωστό αντι-ιικό φάρμακο κατά της γρίπης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr