Ειδικοί και κυβέρνηση εξακολουθούν να κρατούν στάση αναμονής για επιπλέον περιορισμούς στην Αττική καθώς τα μέτρα δείχνουν μεν μια αργή απόδοση, αλλά φαίνεται να έχουν αποτρέψει την εκθετική αύξηση της επιδημίας, η οποία καταγράφεται κατά το τωρινό δεύτερο κύμα σε πολλές άλλες χώρες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων τοπικών μέτρων, το «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την Covid-19».
Ο χάρτης αυτός θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας: Επίπεδο 1ο Ετοιμότητας, 2ο Επιτήρησης, 3ο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και τελευταίο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.
Τα μέτρα θα εφαρμόζονται σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, εκτός από έκτακτες περιστάσεις και ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, οι πολίτες μέσω του gov.gr θα μπορούν να βλέπουν τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις διαμορφώνοντας τον παραπάνω χάρτη και τα δυνητικά μέτρα που θα μπορούσαν να επιβληθούν σε κάθε περιοχή.
Στην Αττική
Οπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, η Αττική δεν «καθαρίζει» σε δύο εβδομάδες, αλλά απαιτείται χρόνος. Σημειώνεται ότι οι 15 ημέρες από τη λήψη της τελευταίας δέσμης μέτρων στην Αττική συμπληρώθηκαν και ενώ όλοι περίμεναν νέους περιορισμούς, δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, τουλάχιστον όχι ακόμη. Την πιο αργή ανταπόκριση στα μέτρα των αστικών κέντρων σε σχέση με άλλες περιοχές τόνισαν οι κύριοι Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης και κατά τη χθεσινή ενημέρωση.
Επιπλέον, εξήγησαν ότι με βάση την επιδημιολογική εικόνα δεν υπάρχει ούτε φαίνεται εκθετική αύξηση που θα σήμαινε το συναγερμό. Ο πολύ αργός ρυθμός αύξησης των νέων διαγνώσεων κρατά την Ελλάδα μακριά από αυτό το σενάριο.
Ερωτηθείς μάλιστα τόσο ο κ. Χαρδαλιάς όσο και ο κ. Μαγιορκίνης για ποιο λόγο σε άλλες περιοχές με μικρότερη πίεση στο Σύστημα Υγείας έχει επιβληθεί ως υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους ενώ στο Λεκανοπέδιο όχι, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας υπενθύμισε ότι στην Αττική ισχύει αυστηρότατη σύσταση για μάσκες και σε ανοιχτούς χώρους, ιδιαίτερα όπου συγκεντρώνεται κόσμος. Σε συγκεκριμένα σημεία, μάλιστα, όπως πλατείες ή στάσεις αναμονής λεωφορείων, είναι υποχρεωτική.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το εκτεταμένο τέστινγκ σε επιβαρυμένες γειτονιές και σημεία, όπως συγκεκριμένες δομές, μπορεί να μη λογίζεται ως «μέτρο» καθώς δεν περιορίζει κάπου τον κόσμο, αλλά πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση η οποία φέρνει αποτέλεσμα, κατά τους ειδικούς, στον έλεγχο της μετάδοσης.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Βαρύς» χειμώνας
Η πτώση της θερμοκρασίας κατά δέκα βαθμούς θα σημάνει «καμπανάκι» για αύξηση της μεταδοτικότητας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες με αυτή τη διαφορά θερμοκρασίας συγκριτικά με της Ελλάδας. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγιορκίνης χθες, εφιστώντας την προσοχή στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με τρεις-τέσσερις απλές καθημερινές συνήθειες «μπορούμε να κρατήσουμε την επιδημία χαμηλά».
Ο καθηγητής έδωσε και κάποια γενικά επιδημιολογικά στοιχεία για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και πλέον καταγράφει από 200 έως 400 κρούσματα με ήπιες αυξητικές τάσεις. Επιπλέον, εξακολουθούν να δηλώνονται κατά μέσο όρο πέντε θάνατοι ανά ημέρα, παρόλο που έχει αυξηθεί η συχνότητα των ημερών με περισσότερους από πέντε θανάτους ημερησίως.
Τόνισε ακόμη ότι τουλάχιστον το 50% των ημερήσιων διαγνώσεων εντοπίζεται στην Αττική. Χθες, από το σύνολο των 399 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 213 είναι στην Περιφέρεια Αττικής.
Το Σύστημα Υγείας
Καθησυχαστικοί σε σχέση με την πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας εμφανίστηκαν κατά την τακτική ενημέρωση τόσο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσο και ο κ. Μαγιορκίνης. Ο υφυπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι από τις 122 ΜΕΘ-Covid στην Αττική, οι 40 είναι κενές (ποσοστό περίπου 32%) και σχολίασε ότι υπάρχει μεν πίεση στο ΕΣΥ αλλά «δεν βρίσκεται σε οριακό σημείο».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν έχει αναβληθεί κανένα επείγον χειρουργείο και ότι οι κλίνες διαρκώς μεταβάλλονται και προστίθενται νέες, αναλόγως με τις ανάγκες λόγω της Covid-19. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα ενίσχυσης με νέες κλίνες, μέσω δωρεών, με την πρώτη να είναι έτοιμη με 50 κλίνες στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης έκανε γνωστό ότι ο δείκτης που κοιτάζουν οι επιδημιολόγοι για να «μετρούν» την πίεση στο Σύστημα Υγείας, ο excess mortality, δεν έχει δείξει κανένα δείγμα σοβαρής πίεσης ούτε στο πρώτο κύμα αλλά ούτε και τώρα.
Γιατροί, βέβαια, και εργαζόμενοι των νοσοκομείων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες τρεις στους τέσσερις ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής.
Την ίδια στιγμή, οι φόβοι ενδονοσοκομειακών συρροών εντείνονται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, στο ψυχιατρικό νοσοκομείο «Δαφνί» εντοπίστηκε θετική στον ιό ασθενής εξωτερικής δομής 25 ηλικιωμένων ψυχικά ασθενών, με τις συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι της δομής είναι ευπαθείς να ευνοούν ευρεία διασπορά του ιού.
Θεραπείες…
Με αφορμή το… πρωτοφανές κοκτέιλ φαρμάκων που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επανήλθε το θέμα των θεραπευτικών προσεγγίσεων και στη χώρα μας. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ερωτηθείς χθες, ανέφερε ότι η δεξαμεθαζόνη και η ρεμδεσιβίρη είναι δύο θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την Covid-19 και στην Ελλάδα.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πειραματική θεραπεία και το πιο κοντινό σε αυτά στη χώρα μας είναι το πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Σχετικά με τη χρήση της ρεμδεσιβίρης, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι το στάδιο που χορηγείται συνήθως είναι όταν έχει επιβαρυνθεί η υγεία του ασθενούς και επίκειται διασωλήνωση. Το φάρμακο βρίσκεται σε παγκόσμια έλλειψη και δεν αποκλείεται, εάν λυθεί το θέμα της επάρκειας, να δίνεται πολύ νωρίς, όπως ακριβώς χρησιμοποιείται γνωστό αντι-ιικό φάρμακο κατά της γρίπης.
Οι αριθμοί
• 399 κρούσματα χθες
• 359 εισαγόμενα
• 213 στην Αττική
• 8 στη Θεσσαλονίκη
• 6.234 κρούσματα ενεργά (στις 4/10)
• 10.987 ασθενείς έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον (στοιχεία 4/10)
• 2.212 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο (στοιχεία 4/10)
• 20.541 το σύνολο των κρουσμάτων
• 3 θάνατοι χθες
• 420 θάνατοι συνολικά
• 87 ασθενείς διασωληνωμένοι
• 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr