Η εκτύπωση των πρώτων παιγνιόχαρτων στην Ελλάδα το 1883 αποτελεί σημαντικό γεγονός στην “χαρτοκρατούμενη” αθηναϊκή κοινωνία. Η ημερήσια εφημερίδα του Δημητρίου Κορομηλά “Εφημερίς” κάνοντας διεξοδική έρευνα περί του θέματος, καταγγέλει “τερατώδη” λάθη στην εικονογράφηση της νέας τράπουλας όπως π.χ η έλλειψη μύστακος στον βαλέ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους παίχτες αναγκάζοντάς τους να τον προσθέτουν με μολύβι, για τα οποία ζητά κυβερνητική παρέμβαση…
“Τα νέα παιγνιόχαρτα είναι στην κατασκευήν ομολογουμένως εξαίρετα, διότι το χαρτί είναι καλής κατασκευής τα χρώματα ζωηρά και το σχέδιον των εικόνων εντελές. Έχουσιν όμως και τας ελλείψεις των. Ο φάντης, ο βαλέ, εικονίζεται άνευ μύστακος εν τη φαντασιώδη δε και ποικιλοχρόμω περιβολή αυτού συγχέεται μετά δάμας. Προχθές δε εις τας λέσχας επεκράτει μεγάλη αναστάτωσις και δυσφορία πολλή δια την σύγχυσην και διενέξεις αρκεταί μεταξύ των παιχτών, ένεκα της ερμαφροδίτου ταύτης ιδιότητος και του δυσδιακρίτου γένους του φάντη. Η αυτή σύγχυσις υπάρχει και ως προς την διάκρισιν μεταξύ του ρήγα κούπα, διότι το στέμμα έκαστου αντί να είναι επί των παραπλεύρως τοποθετημένων στεμμάτων της κούπας καρρώ, δι ένδειξιν ίσως ότι τα βασιλικά στέμματα εγένοντο τόσον βαρέα κατά τάς ημέρας μας, ώστε οι μονάρχαι αναγκάζονται συχνάκις να τα αποθετώσι χάριν αναψυχής.
Δια τούτο, τα παράπονα των παιχτών και μερικών μάλιστα ζημιωθέντων εκ της τοιαύτης συγχύσεως, ήσαν πολλά, προς πρόχειρον δε διάκρισιν ηναγκάζοντο να προσθέτωσι δια μολυβδίδος γένεια και μύστακας εις έκαστον φάντην. Λέγεται ότι προετοιμάζεται και αναφορά να υποβληθεί εις την κυβέρνησιν εκ μέρους πολλών, παρακαλούντων να προστεθεί ο μύσταξ τουλάχιστον εις τον φάντην, αφού καμία διάταξις στρατιωτική ή πολιτική, δεν το απαγορεύει και να αποτεθώσι τα στέμματα επί της κεφαλής των ηγεμόνων της κούπας και του καρώ, έργον όπερ πάσα νομιμόφρων κυβέρνησις θα σπεύσει να πράξη μετ’ ευχαριστήσεως”.