Η «άνοιξη Ομπάμα» αποδείχθηκε παρένθεση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας, που παραμένουν παγωμένες, όπως και τα περισσότερα κεφάλαια του αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος του «κόκκινου νησιού» της Καραϊβικής. Φρόντισε γι’ αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε στην ίδια ρότα, δεδομένου ότι η Κούβα έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με Ρωσία-Κίνα.
ΧΟΥΑΝΙΤΑ ΚΑΣΤΡΟ
Η αντικαθεστωτική αδελφή του Κάστρο
Αγνωστη στο ευρύ κοινό, η μικρότερη αδελφή του Φιντέλ και του Ραούλ Κάστρο πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 90 ετών σε κλινική του Μαϊάμι, όπου ζούσε εξόριστη από το 1964. Αν και το 1959 στήριξε τα αδέλφια της στην επανάσταση κατά του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, πολύ σύντομα η Χουανίτα Κάστρο διαφώνησε με τις διώξεις κατά αντιφρονούντων που εγκαινίασε ο πανίσχυρος αδελφός της Φιντέλ και ήρθε σε επαφή με τη CIA από το 1961 με σκοπό να συμβάλει στην ανατροπή του!
Στα απομνημονεύματά της, που συνέγραψε με τη βοήθεια της φίλης της δημοσιογράφου Μαρία Αντονιέτα Κόλινς, υπό τον τίτλο «Φιντέλ και Ραούλ, οι αδελφοί μου, η μυστική ιστορία», η Χουανίτα τόνιζε πως αδυνατούσε να συμφιλιωθεί με το γεγονός πως ήταν αδελφή των κομμουνιστών ηγετών και να ενταχθεί στην κοινότητα των Κουβανών εξόριστων στη Φλόριντα.
«Αναμφίβολα, υπέφερα περισσότερο από τους άλλους εξόριστους», είχε γράψει. «Για όσους βρίσκονταν στην Κούβα, ήμουν λιποτάκτισσα, επειδή κατήγγειλα το καθεστώς. Ομως και για πολλούς στο Μαϊάμι ήμουν persona non grata ως αδελφή του Φιντέλ και του Ραούλ».
Ως συνεργάτιδα της CIA, η αδελφή των Κάστρο είχε τον κωδικό «Ντόνα». Διέφυγε στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού, όπου παρέμεινε για μερικούς μήνες, ενώ την αμερικανική ιθαγένεια την έλαβε μόλις το 1984. Στο μεταξύ, είχε ανοίξει φαρμακείο στο Μαϊάμι το 1973, το οποίο κράτησε μέχρι το 2006.
H Χουανίτα Κάστρο είχε δηλώσει στο ισπανόφωνο Univision ότι με τα αδέλφια της τη χώριζαν βαθιές πολιτικές διαφορές επί δεκαετίες, αλλά σε ανθρώπινο επίπεδο η ίδια τουλάχιστον διατηρούσε «με πόνο ψυχής» τους οικογενειακούς δεσμούς.
ΒΙΚΤΟΡ ΜΑΝΟΥΕΛ ΡΟΤΣΑ
Ο διπλωμάτης των ΗΠΑ πράκτορας της Αβάνας
Για έναν Αμερικανό διπλωμάτη που υπηρέτησε σε θέσεις-κλειδιά στη Λατινική Αμερική και συμμετείχε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου η κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κούβας είναι πολύ βαριά.
Την απήγγειλε, ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, υπογραμμίζοντας πως η περίπτωση του 73χρονου Βίκτορ Μανουέλ Ρότσα αντιπροσωπεύει «μία από τις υψηλότερου επιπέδου και μακρότερης διάρκειας διεισδύσεις πράκτορα ξένης δύναμης στα ενδότερα της αμερικανικής κυβέρνησης».
Υποσχέθηκε μάλιστα τη σκληρή τιμωρία ενός ανθρώπου που «πρόδωσε τις ΗΠΑ ορκιζόμενος ψευδώς πίστη σε αυτές, ενόσω υπηρετούσε μια ξένη κυβέρνηση».
Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Βίκτορ Ρότσα ξεκίνησε τη δράση του ως μυστικός πράκτορας της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Κούβας το 1981 και τη συνέχιζε μέχρι σήμερα!
Γεννημένος στην Κολομβία, ο Ρότσα απέκτησε αργότερα την αμερικανική ιθαγένεια (σε αυτό μοιάζει με τον Κίσινγκερ) και το 1981 ξεκίνησε καριέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αφού υπηρέτησε σε Αβάνα, Μπουένος Αϊρες, Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουάσιγκτον, αναβαθμίστηκε το 1994-95 σε μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Στο διάστημα 2000-2002 διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στη Βολιβία, ενώ το 2006-2012 ήταν σύμβουλος του διοικητή της Νότιας Αμερικανικής Διοίκησης.
Οι υποψίες για το πρόσωπό του επιβεβαιώθηκαν, όταν έπεσε στην παγίδα ενός πράκτορα του FBI, που τον πλησίασε ως «Κουβανός αξιωματούχος». Χωρίς δυσκολία, ο Ρότσα άρχισε να εξυμνεί τον Φιντέλ Κάστρο και τα επιτεύγματα του κουβανέζικου καθεστώς, αναφερόμενος στην Αμερική σαν «εχθρό». Την ίδια ώρα, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των προϊσταμένων του, προσποιούνταν τον… οπαδό του Τραμπ.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% εμφάνισε η χώρα το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους