Είναι Παρασκευή 3 Ιουλίου 1964 και στην πρωτεύουσα πραγματοποιείται η τελευταία, πριν από τις δημοτικές εκλογές της επερχόμενης Κυριακής, προεκλογική ομιλία του υποστηριζόμενου από την ΕΡΕ υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, Γεωργίου Πλυτά. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, πολυμελής ομάδα συγκεντρωμένων με επικεφαλής τον συγγραφέα, κριτικό της Λογοτεχνίας και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, Ρένο Αποστολίδη, ξεκινά διαδήλωση προς τη Βουλή με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ δημιουργεί επεισόδια στους δρόμους. Φτάνοντας στο Κοινοβούλιο, γύρω στις 21.30, αιφνιδιάζουν τους φρουρούς και απωθώντας τους εισβάλλουν ανενόχλητοι μέσα στο κτίριο.
Την ίδια στιγμή στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται συζήτηση για το Κυπριακό, που βρίσκεται πάλι σε έξαρση, ενώ στο βήμα, μάλιστα, βρίσκεται ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης, υποψήφιος βουλευτής του οποίου έχει υπάρξει έναν χρόνο πριν ο υποκινητής των επεισοδίων, Ρένος Αποστολίδης. Ο αιφνιδιασμός των πάντων είναι πλήρης, όπως και η απουσία οποιασδήποτε αστυνομικής Αρχής, με τους εφορμώντες να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και υπέρ του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
Οταν φτάνουν στην είσοδο της αίθουσας της Ολομέλειας, οι βουλευτές, που βγαίνουν έξω να δουν τι γίνεται, βρίσκονται έκπληκτοι, αντιμέτωποι με τους οργισμένους διαδηλωτές. Ακολουθούν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ βουλευτών και αγανακτισμένων, ενώ στη συμπλοκή μπαίνουν άνθρωποι της προσωπικής φρουράς του πρωθυπουργού, καθώς και άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά.
Σαν πολεμική ανταπόκριση
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η… πολεμική ανταπόκριση της εφημερίδας την επόμενη ημέρα: «Η μάχη εσυνεχίζετο με την άφιξιν νέων ενισχύσεων από βουλευτάς, αλλά πολλοί εξ αυτών ηναγκάζονται να αποσυρθούν τραυματιζόμενοι. Κατά μιαν φάσιν της συμπλοκής, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Ι. Διαμαντόπουλος εθεάθη κλονιζόμενος και πίπτων εις τας χείρας συναδέλφων του. Ο βουλευτής του Κέντρου κ. Χ. Αποστολάκος εδέχετο λακτίσματα αλλά επέμενεν εις την προσπάθειαν. Ο κ. Ι. Τσιριμώκος εδέχθη χτύπημα με το γόνατον εις τον στόμαχον και μετεφέρετο εις το ιατρείον της Βουλής». Οταν η κατάσταση εξομαλύνεται με την καθυστερημένη σύλληψη 32 εισβολέων, η ένταση συνεχίζεται πλέον εντός της αίθουσας, με λεκτικούς -μόνο…- διαξιφισμούς των πολιτικών αρχηγών.
Στη δίκη που ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα, στην οποία οι κατηγορούμενοι δικάζονται με τον νόμο 4.000 περί τεντιμποϊσμού, δύο από αυτούς, Ρένος Αποστολίδης και Αχιλλέας Βήττας, καταδικάζονται σε φυλάκιση δυόμισι ετών, ενώ στους υπόλοιπους είτε επιβάλλονται πολύ μικρότερες ποινές είτε αθωώνονται.
Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα - Πόσα γνωρίζετε για την ιστορία τους
Ο καρεκλοπόλεμος πριν από τη δικτατορία Μεταξά
Η πολιτική όξυνση που δημιουργείται μετά τις εκλογές του 1933, που φέρνουν στην εξουσία την Ηνωμένη Αντιπολίτευση και το αποτυχημένο φιλοβενιζελικό κίνημα του Νικολάου Πλαστήρα που ακολουθεί, φτάνει στην κορύφωσή της τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 1934.
Τότε, στο κτίριο της παλαιάς Βουλής επί της οδού Σταδίου, στο βήμα βρίσκεται ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, επικεφαλής του Αγροτικού Εργατικού Κόµματος (μέλος του αντιπολιτευόμενου βενιζελικού Εθνικού Συνασπισμού), που εξαπολύει μύδρους κατά του υπουργού Στρατιωτικών, Γεωργίου Κονδύλη. Ξεκινούν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ των δύο ανδρών («συκοφάντη», «ανάξιε»), όταν ο βουλευτής Καρδίτσας, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, «υπερασπίζεται» τον Κονδύλη παίρνοντας τον νόμο και μία καρέκλα στα χέρια του, που την πετά από απόσταση 2½ μέτρων στον αγορεύοντα Παπαναστασίου.
«Η εκσφενδονισθείσα καρέκλα ήτο από τις έχουσες διχτυωτών πλέξιμον, από εκείνες που ονομάζονται συνήθως Βιεννέζικες», περιγράφει πιο αναλυτικά ο παλιός συνάδελφος. Ο Παπαναστασίου, έχοντας αντιληφθεί την επιθετική εναντίον του ενέργεια, με μια γρήγορη κίνηση αποφεύγει την καρέκλα, που τον χτυπά μόνο στον ώμο και ελαφρά κάτω από το στόμα. Αν δεν ήταν βιεννέζικη και ελαφριά, δεν ξέρουμε τι θα του προκαλούσε… Παραδόξως ο Παπαναστασίου δεν χτυπά σοβαρά όταν δέχεται την καρέκλα, αλλά παθαίνει εξάρθρωση της δεξιάς ωμοπλάτης όταν απαντά επιστρέφοντάς την στον Αναγνωστόπουλο…
Την αρχική παγωμάρα των βουλευτών διαδέχεται η έκρηξή τους: «Ως να εξερράγη ηφαίστειον, όλοι οι βουλευταί εγείρονται και ορμούν εναντίον αλλήλων». Φωνές και αλληλοκατηγορίες ακούγονται κατά πάντων, μαγκούρες υψώνονται στον αέρα, οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές συσπειρώνονται γύρω από τον Παπαναστασίου, ενώ ο πρωταίτιος των επεισοδίων, Αναγνωστόπουλος, βλέποντας τα πράγματα να παίρνουν άσχημη εξέλιξη, τρέπεται σε φυγή από τη δεξιά έξοδο της αίθουσας περιστοιχισμένος από κυβερνητικούς βουλευτές. Η γραπτή δήλωση συγγνώμης την επόμενη ημέρα από τον Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο καταλαγιάζει τα πάθη, αλλά το κακό για τη δημοκρατία έχει ήδη γίνει και αυτό θα έρθει μόλις δύο χρόνια μετά, με την παράδοση της εξουσία στη δικτατορία Μεταξά…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr